Bună seara tuturor!
Mă bucur să fiu din nou oaspetele Băii Mari, Maramureşului, mă bucur din nou să vă întâlnesc şi pe dumneavoastră şi într-adevăr, cum domnul primar, cu înţelepciune a vorbit, cred că din partea mea am putea trece direct la întrebări, pentru că ceea ce vă interesează să aflaţi puteţi afla direct. Cunoaşteţi poziţiile privitoare la situaţia politică în general, cunoaşteţi mersul campaniei, vă stau la dispoziţie cu orice lucru doriţi să îl atac, să-l dezbat, să-l îmbrăţişez în discuţie.
Sunt şi colegii mei alături de mine, noi am avut astăzi, mai puţin domnul primar Anghel, am avut un parcurs în această zonă a ţării, am fost în prima parte a zilei în judeţul Sălaj, la Zalău, am avut şi acolo întâlniri, miting electoral şi după aceea ne-am întâlnit aici cu gazdele noastre la fel de entuziaste, la fel de hotărâte, la fel de calde şi primitoare ca întotdeauna şi vreau să le mulţumesc foarte sincer în faţa dumneavoastră.
Eu şi noi toţi vă stăm la dispoziţie pentru întrebări sau discuţii pe care doriţi să le purtăm.
Întrebări mass-media
Jurnalist: Vă îngrijorează poziţia de azi din sondaje?
Crin Antonescu: Poziţia cui?
Jurnalist: A dumneavoastră.
Crin Antonescu: Nu. Îngrijorat era preşedintele acum câteva zile când vorbea despre pierderea Bucureştiului şi preşedintele vorbea pe sondaje reale, candidatul acela cu care preşedintele spunea că în Bucureşti este la egalitate, în urma căruia e deja cu două, trei procente, vă asigur eu că nu era Mircea Geoană. S-ar putea ca CCSB, ISOMAR, cineva să vă spună că e Mircea Geoană, nu credeţi. Lucrurile din punctul acesta de vedere merg foarte bine şi sunt eforturi disperate pentru ca o tendinţă care se manifestă din ce în ce mai puternic şi care sper să fie foarte puternică la momentul votului, anume ca oameni care nu erau hotărâţi, oameni care chiar nu doreau să voteze, să vină la vot şi să aibă o opţiune şi eforturile care se fac sunt acelea de a încerca să îi convingă în continuare pe români că nu prea are rost să voteze dacă nu au opţiunea Băsescu sau Geoană, ori din punctul acesta de vedere facem şi noi sondaje, ştim şi noi cum stau sondajele în realitate, nu cum sunt publicate, şi numai de îngrijorare nu poate fii vorba. Evident că nici de entuziasm, este o campanie foarte strânsă, foarte echilibrată, este o campanie în care soarta mea, în calitate de candidat, depinde de gradul de prezenţă la vot. Cu cât gradul de prezenţă la vot e mai scăzut cu atât maşinăriile de partid şi maşinăriile care însoţesc cele două partide: PSD şi PD, care doresc în continuare să domine România, vor avea greutatea mai mare şi vor putea decide soarta acestor alegeri. Cu cât vin mai mulţi oameni la vot, pur şi simplu, adică vin singuri, nu sunt aduşi, nu sunt îmbarcaţi, debarcaţi, cu cât vin mai mulţi oameni care la ultimele alegeri au renunţat să mai voteze, cu atât şansa mea creşte şi eu sunt convins că aceasta este şansa mea şi că o voi fructifica.
Jurnalist: Veţi lua în calcul oferta preşedintelui Băsescu de o alianţă cu PDL?
Crin Antonescu: Păi dacă nu am luat-o acum, când să o mai iau?
Jurnalist: Niciodată? Este exclus?
Crin Antonescu: Am spus foarte limpede că este exclus, e de fapt o falsă ofertă, este o diversiune, e o manevră electorală, sigur într-o campanie electorală, mai ales când vezi că pierzi teren faci orice, domnul Băsescu este specialist şi această pretinsă ofertă de colaborare pe dreapta cu Partidul Naţional Liberal şi desemnarea lui Liviu Negoiţă, un primar de succes în Bucureşti, sunt eforturi pe care preşedintele le face pentru a recupera electoratul de dreapta care l-a părăsit, acea parte din electoratul de dreapta, că nu l-a părăsit tot, şi mai ales de a recupera Bucureştiul. Aşa încât la o falsă ofertă am dat un răspuns destul de clar, cu atât mai mult cu cât devotaţii domnului Geoană, vreau să spun devotaţii civili, ai domnului Geoană, au şi sărit pe ecranele televizoarelor să arate ce monstruoasă coaliţie este între mine şi Traian Băsescu. Nu e. Eu sunt un adversar al comportamentului abuziv al lui Traian Băsescu, un apărător al Partidului Naţional Liberal alături de atâţia alţi colegi: Călin Popescu-Tăriceanu, şi Teodor Meleşcanu şi noi toţi de aici atâţia alţii, încă de pe vremea când domnul Geoană nu ştia cum să facă să se alieze cu domnul Băsescu şi de asemenea în acest an, îmi aduc aminte că nu eu am fost aliat cu domnul Băsescu, cum nu am fost aliat nici cu domnul Geoană, ci dânşii, cei doi au fost aliaţi şi au adus România în halul în care va trebui să o preluăm după 6 decembrie.
Jurnalist: Din punct de vedere politic, Maramureşul este un judeţ al bunului-simţ?
Crin Antonescu: Mă întrebaţi? Sau afirmaţi?
Jurnalist: Vă întreb.
Crin Antonescu: Să ştiţi că dacă afirmaţi nu greşeaţi şi răspunsul e da. Eu cred că în toată România este majoritar bunul-simţ, dar cum spuneam şi în discursul meu de la mitingul electoral, există câteva zone privilegiate, câteva zone către care trebuie să ne uităm cu speranţă şi de la care chiar trebuie să învăţăm, că fiecare avem câte ceva de învăţat unii de la ceilalţi, una dintre aceste zone este Maramureşul, prin bunul-simţ, prin respectul pentru datini, pentru buna-cuviinţă, pentru fiecare om, pentru onoarea şi demnitatea fiecărui om. În sensul acesta sigur că în Maramureş e mai puţin nevoie să explic sau deloc, ce înseamnă bunul-simţ şi cum s-ar traduce el în viaţa publică şi în viaţa politică.
Jurnalist: Domnule preşedinte cum comentaţi dumneavoastră ultimele declaraţii cu creşterea aceasta a datoriei imediate a ţării până la Anul Nou, să spunem aşa, de la 1,5 miliarde, după aceea la trei, după aceea la cinci miliarde, făcute chiar de specialişti ai Băncii Naţionale şi oameni competenţi în economie. Care e explicaţia?
Crin Antonescu: Nu am temeiuri să le pun la îndoială, sunt oameni care ştiu să calculeze şi care în general nu vorbesc prostii. Atâta ne costă finalul de mandat al domnului Traian Băsescu, pentru că noi puteam avea de mai bine de o lună un guvern care să fi discutat cu FMI-ul, ca să fi luat tranşa aceea, ca să nu fie nevoie să se împrumute guvernul pentru a plăti pensii şi salarii cu dobânzile pe care le discutăm, asta este, ca să spun aşa, cadoul de despărţire al lui Traian Băsescu pentru români, cum îi place domniei sale să spună, asta este dovada iresponsabilităţii unui politician care a ajuns în vârf şi ceea ce e dureros e că nu domnul Băsescu, nu prietenii săi apropiaţi, plătesc aceste datorii ci le plătesc contribuabilii României, cei care nu au absolut nici o vină pentru tot ce s-a întâmplat în acest an, sau în anii din urmă sau acum, în această criză politică, absolut artificială, menţinută aşa din considerente electorale de Traian Băsescu.
Jurnalist: Credeţi că se câştigă alegerile astea până în 6 în funcţie de bugetul de campanie pe care îl are fiecare candidat?
Crin Antonescu: Dacă aş crede asta, m-aş retrage. Nu. Nu pentru că, vă aduc aminte că în 2004, Adrian Năstase şi PSD au avut un buget colosal pentru vremea aceea, nu aveau cred cât are Traian Băsescu PD-ul acum şi nici PSD-ul nu o duce prea rău, dar cred că întotdeauna a existat şansa ca nu doar banii, nu doar bugetul să facă o campanie electorală sau să îi decidă soarta.
Jurnalist: Dacă nu veţi câştiga alegerile în 6 decembrie, sunteţi în postura de a impune primul ministru?
Crin Antonescu: Şi dacă le voi câştiga, nu sunt în postura de a impune primul ministru. Sunt în postura de a determina, de a contribui la constituirea unei coaliţii în jurul unui prim-ministru care deja a fost acceptat de opinia publică şi în jurul căruia, cel puţin în acest moment, s-a construit o majoritate parlamentară. De impus, nu poate nimeni impune primul ministru decât, dacă va fii vreodată această situaţie,un partid care are o majoritate absolută el ca partid, în parlament.
Jurnalist: Cât de real este sprijinul PSD-ului astăzi pentru Klaus Johannis şi cât va dura?
Crin Antonescu: Eu am întrebat şi în discursul meu, am întrebat, nu pe domnul Geoană, am întrebat pe domnul Hrebenciuc dacă îi va da voie preşedintelui Mircea Geoană să îl nominalizeze pe Klaus Johannis prim-ministru sau l-am întrebat pe domnul Vanghelie dacă îi va da voie domnului preşedinte Geoană să îl nominalizeze pe Klaus Johannis, eu cred că nu. Eu am făcut o opţiune clară şi Partidul Naţional Liberal, am făcut un angajament foarte clar. Partidul Social Democrat nu are nici o obligaţie în acest sens, a susţinut Klaus Johannis pe o variantă până la 6 decembrie, mai departe nu s-a angajat, e dreptul acestui partid şi dacă mă întrebaţi pe mine, este evident că în cazul în care Mircea Geoană ar câştiga Preşedinţia României, nu poate fi vorba despre Klaus Johannis prim-ministru pentru că acolo este vorba despre un partid, cu grupuri extrem de puternice, cu oameni care nu pot sta departe de guvernare, de aceea s-au aruncat în braţele lui Traian Băsescu în ianuarie 2009, ei fac pe victimele acum, dar ştiau foarte bine cu cine se aliază, au acceptat orice condiţii de alianţă, au acceptat condiţia în care toate ministerele care gestionau banii sau dirijau banii au rămas la oamenii lui Traian Băsescu, dânşii şi-au luat ministerele care cheltuiesc bani, se plâng acum că nu au primit banii, nu conta, trebuia să intre oricum şi cu oricine la guvernare. Au făcut acest lucru. Dacă mai au şi preşedintele României, nu au cum să accepte prim-ministru un independent, pentru că independentul acela, după ce că ocupă locul de prim-ministru, mai are un defect pentru cei din PSD şi anume că nu va fi un prim-ministru care să guverneze sub presiunea partidelor, chiar dacă partidele vor alcătui guvernul, şi nu va alcătui guvernul cu oricine, pe care îl propun partidele, am vorbit despre acest lucru. Deci eu cred că nu, dar eu cred că e o întrebare bună de pus, în speranţa unui răspuns clar acum, domnului Mircea Geoană sau şefului său de campanie Viorel Hrebenciuc.
Jurnalist: Veţi intra la guvernare în orice condiţii?
Crin Antonescu: Niciodată. Niciodată nu vom intra în orice condiţii, vom intra întotdeauna în condiţiile în care cădem de acord asupra unui program de guvernare, asupra unor obiective fundamentale şi în care avem şansa sau avem sentimentul că putem guverna pentru anumite scopuri. Noi n-am intrat la guvernare în orice condiţii nici în toamna lui 2008, când la fel domnul Băsescu era cuprins de frisonul dragostei faţă de liberali şi tot aşa vroia să facă guverne de dreapta şi nu am intrat la guvernare, iată, nici acum când domnul Traian Băsescu a vânturat din nou această ofertă.
Jurnalist: Strategia l-a costat pe domnul Tăriceanu, vă va costa şi pe dumneavoastră?
Crin Antonescu: Eu în activitatea politică mă gândesc mereu nu la posturi, ci mă gândesc la obiective, mă gândesc la valori şi mă gândesc la obraz. Fac lucrurile în aşa fel încât, indiferent ce rezultat voi obţine în această campanie, să rămân cu obrazul curat şi să ştiu că m-am bătut pentru nişte obiective şi pentru nişte valori pe care le-am anunţat. Nu mă interesează posturi, nu mă interesează, aşa cum crede de pildă maestrul Cristoiu, postul de preşedinte al Senatului sau postul de prim-ministru cum credeau alţi maeştrii mai mici, adică mai tineri în sensul acesta, pe mine mă interesează să devin preşedintele României, mă bat cu toată puterea să devin preşedintele României, dacă voi fi ales voi deveni, dacă nu, nu, nu am nimic de cerut sau ceva de oferit la schimb nu fac târguri între tururi, se cunoaşte foarte bine poziţia mea.
Jurnalist: De ce nu sunteţi prezent la dezbateri, faţă în faţă?
Crin Antonescu: Cred că ştiţi, dacă nu ştiţi repet faptul că de mai bine de o săptămână, în fiecare zi, le-am solicitat şi lui Traian Băsescu şi lui Mircea Geoană să facă ceea ce eu cred că este o datorie în faţa electoratului, să vină la o dezbatere faţă în faţă. Sunt singurul care am cerut aceste dezbateri, nu am primit nici un răspuns de la dânşii, dânşii preferă să vorbească singuri, aţi văzut că nici Dinescu dacă vrea să se bage în vorbă nu e primit şi probabil că aşa vor face până la sfârşitul turului unu. În ce îl priveşte pe domnul Băsescu ce ar putea să îl facă să stea de vorbă cu mine? Ca să discutăm care dintre noi a făcut pierdută flota? Ca să discutăm care dintre noi şi-a tras casă cu nesimţire imediat cum a ajuns primar? Ca să discutăm cui i-a mers mai bine în perioada asta? Rudele cui au prosperat? Ca să discutăm ce, cu domnul Traian Băsescu? Nu vrea domnul Traian Băsescu sau credeţi că domnul Mircea Geoană vrea să discutăm cum trimite dânsul medicamentele acasă la pensionari? Sau cum a fost dânsul prigonit pe timpul Convenţiei Democratice, când…multe lucruri.
Jurnalist: Care e soluţia liberalilor pentru anul viitor la cifra de 860.000 de şomeri?
Crin Antonescu: Stimulente masive aplicate, pragmatice, pentru segmentele vii din economie, pentru mediul privat de afaceri, pentru investitori şi investiţii. Asta înseamnă fiscalitate scăzută, cotă unică scăzută până la 10%, sunt amănunte de program de guvernare, trebuie să ai nişte date, eu vorbesc de nişte direcţii, TVA scăzut, fie diferenţiat, fie general până la 15%, măsuri despre care noi am vorbit şi avem iniţiative legislative, reducerea CAS-ului foarte important, bineînţeles abrogarea impozitului forfetar, îmi spune domnul Meleşcanu, eu nici nu mai pomenesc despre asta pentru că se înţelege. Până una alta mă tem să nu abroge toate întreprinderile mici şi mijlocii dânşii cu acest guvern şi asta este o responsabilitate, încă una comună, că domnul Geoană a început deja să promită pentru IMM-uri, dar când guverna şi am introdus moţiune de cenzură au votat împotriva ei, au zis că mai vedem la toamnă. Sigur că le convine să mai vadă la toamnă pentru că nu a falimentat nici o firmă de a domnului Vanghelie, nici o firmă prietenă de a domnului Hrebenciuc, nici o firmă prietenă de-a familiei domnului Geoană. Au falimentat firmele amărâţilor de români, care nu sunt PD-işti sau PSD-işti şi care au ghinionul să nu fie rude cu domnul Geoană. Aşa încât sunt aceste măsuri împreună cu altele care dacă stimulează economia evident că stimulează crearea locurilor de muncă, pentru că ceea ce iarăşi nu ne spun drăguţii noştri parteneri de guvernare, Băsescu şi Geoană, este că aceşti şomeri, în afară de faptul că sunt ei într-o situaţie critică, nu, ca orice persoană care şi-a pierdut slujba, deci sursa de venit, costă şi foarte mult statul, adică este foarte scumpă. Cam cinci mii de euro per şomer pe an. Sigur că trebuie făcut ceva ca să stăvilim fenomenul acesta şi ca să creăm locuri de muncă şi eu nu văd, repet nu am un program de guvernare, nu voi fi prim-ministru sau ministru de finanţe, voi fi preşedinte dacă voi fi, dar oricum aici vorbim de viziunea PNL-ului, nu văd cum putem să stimulăm economia decât astfel, decât favorizând investiţiile, decât favorizând mişcarea pe piaţă, pentru că pe de altă parte noi avem şi un blocaj în ceea ce priveşte creditarea. Starea sau situaţia, atitudinea foarte rezervată a băncilor care stau, pardon, cu fundul pe bani, că le convine, că împrumută domnul Boc de la ele şi le dă dobândă bună, dobânda o plătim tot noi, nu domnul Boc, nu doamna Udrea, nu domnul Cocoş, nu domnul Băsescu, nici Traian nici Mircea, o plătim noi şi nici Mircea Băsescu, de asemenea nici Mircea Geoană. Şi în sensul acesta sigur că un investitor,un întreprinzător dacă doreşte să împrumute ca să poată să acţioneze pe piaţă are condiţii foarte grele şi băncile nu vor să rişte. În momentul în care creăm un mediu de afaceri mult mai stimulativ sigur că şi băncile la rândul lor sunt stimulate.
Cunosc toată discuţia despre cum va rămâne bugetul gol, ca şi cum acum ar fi tare plin, cunosc toată discuţia asta care s-a mai purtat atunci când s-a discutat de cota unică de impozitare, tot de-alde domnul Mircea Geoană cânta atunci partitura nenorocirii bugetului şi s-a dovedit, şi acum au lăsat-o şi dânşii mai moale, s-a dovedit că niciodată bugetul ţării nu a fost mai plin decât în urma introducerii cotei unice de impozitare.
Vă mulţumesc frumos! Toate cele bune!
Lasă un răspuns