Alfa si Omega

Alegerile prezidentiale din 22 noiembrie marcheaza o schimbare de sistem, atat in sistemul de partide, cat si in amsamblul intregului sistem politic.

Sistemul de partide

Sistemul de partide a cunoscut in alegerile din 1990 si 1992 un partid dominant in chipul FSN, respectiv FDSN. Alegerile din 1996 au schimbat raportul de forte prin emergenta CDR la guvernare. Fragmentarea fortelor politice in urmatoarele cicluri electorale din 2000, 2004, 2008 au raportat trei partide parlamentare: PSD, PD-L si PNL, si trei partide neparlamentare, dar reprezentativ la nivel local: PNTCD, precum doua formatiuni europarlamentare: PRM si PNG-CD.

Centru-Stanga

La stanga esichierului politic PSD domina culoarul doctrinar, atat prin discurs, cat si prin assetul organizatoric. Partidul Aliantei Socialiste si Partidul Socialist Roman nu au reusit sa obtina rezultate notabile.

Stanga-Nationalista

Partidul Romania Mare  ramine un partid ancorat de actiunea si carisma liderului. Evolutia acestui partid este dependenta de cariera si agenda liderului.

Conform rezultatelor cuprinse in rezultatul ultimelor alegeri parlamentare din 2008 culoarul de stanga cupoleaza cca. 40% din electoratul roman.

Centru-Dreapta

In culoarul de centru-dreapta patru partide concureaza 52,5% din corpul electoral. Daca in alegerile din 1992 si 1996 formatiuniile de centru-dreapta sau prezentat in cadrul aliantei CDR, in scrutinurile din 1990, 2000, 2008 aceleasi partide sau prezentat pe liste proprii. In scrutinul din 2004 Alianta “Dreptate si Adevar”, cuprindea o formatiune membra a Internationalei Socialiste (PD) si al Internationalei Liberale (PNL) si era o alianta ad-hoc catch-all-over cambrat exclusiv impotriva PSD.

Transferul PD in familia politica populara europeana PPE si aparitia Partidului Noua Generatia Crestindemocrat PNG-CD a completat concurenta pe acest culoar.

Protocolul incheiat la 27. octombrie 2009 intre PNL si linia istorica taranista reprezentata de Radu Sarbu, si etichetata drept gruparea PNTCD (PNTCD-Cluj) reprezinta un prin pas in calibrarea doctrinara si regruparea organizatorica ale celor doua taloane istorice PNL si PNTCD.

Alegerile prezidentiale ofera prilejul resuscitarii electoratului de centru-dreapta si cupolarea acestuia sub stindardul candidatului liberal Crin Antonescu.

In cifre totale electoratul de centru-dreapta cuprinde cca. 3,7 milioane de electori.

Organizatoric o alianta de centru-dreapta calibrata pe structura PNL-PNTCD (PNTCD-Cluj) poate obtine un scor strategic de cca 25% in alegerile locale si parlamentare din 2012.

Un model organizatoric este Uniunea Majoritatii Prezidentiale UMP, care cuprinde formatiuni politice de  centru, centru-dreapta, liberale si conservatoare din intreg spectrul politic francez. O asemenea alianta are urmatoarele avantaje:

– fiecare membru isi pastreaza identitatea doctrinara si apartenenta la familia europeana,

– la nivel local pot fi atrasi simpatizanti si forte politice locale, care ar completa grila de candidati si agenti electorali,

– oferta politica ar fi adresata atat electoratului de centru-stanga (PNTCD), cat si celui de centru-dreapta (PNL),

– alianta PNL-PNTCD poate concura cu succes PSD, PD-L si UDMR in toate cele 19.000 de sectii de votare,

– un procent strategic de 25% ar aduce o capacitate de coalitie maxima atat la nivel local, cat si la nivel parlamentar,

– formarea si consolidarea aliantei PNL-PNTCD ar propulsa filetarea PD si migrarea unor parti importante din acest partid catre alte formatiuni politice,

Concluzii:

O formatiune umbrela, o federatie de partide de centru-dreapta ar propulsa tandemul PNL-PNTCD in pozitia strategica de key-player al scenei politice autohtone.

PD-L este un partid-lider (Führerpartei). In lipsa liderului, Partidul Democrat se va fileta in fractiuni care vor migra in functie de busola si agenda politica spre PNL, PSD, PC, PRM, PNG-CD si PNTCD. Nu este exclus ca partidele neparlamentare sa-si construiasca din pepiniera PD propriile grupuri parlamentare.

Finalul acestui proces va fi incheiat prin schimbarea legii electorale prin revenirea la votul pe lista, practicat in scrutinurile din perioada 1990-2004.

Revenirea la votul pe lista, ar avantaja toate partidele: PSD si PNL si-ar consolida pozitia in culoarul doctrinar, PRM, PC, PNG-CD si PNTCD ar reveni in parlament intarite si fundamentate institutional la nivel de grup parlamentar.

Apusul galaxiei politice pedeliste ar reprezenta consolidarea doctrinara a PNL, cat si relansarea organizatorica a PNTCD (PNTCD-Cluj).

Aceasta sansa nu trebuie ignorata si exploatata politic, organizatoric si doctrinar.

Gabriel Savulescu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat asta: