Partidul Național Liberal face precizarea pentru toți cei interesați că exclude orice participare la un „guvern marionetă” al lui Traian Băsescu

Transcrierea declarației președintelui PNL, Crin Antonescu, la finalul ședinței Biroului Politic Central, 9 decembrie 2009

Bună ziua,

A fost una din ședințele foarte importante și foarte lungi ale Biroului Politic. Va urma acum o ședință a Consiliului Național Executiv. Deocamdată vă informez în legătură cu deciziile luate și cu punctele de vedere adoptate în cadrul Biroului Politic al partidului.

Înainte de toate, am anunțat de la începutul ședinței că voi cere colegilor mei un vot politic de încredere în calitate de președinte al Partidului Național Liberal. Acest vot mi-a fost acordat în unanimitate cu 31 de voturi din cei 31 de membri prezenți.

În al doilea rând, în legătură cu situația politică actuală, ne exprimăm, în primul rând, încrederea în faptul că în orele sau în zilele următoare Curtea Constituțională va lua în calcul, va delibera și va da o soluție corectă contestației care se referă la un proces electoral cu numeroase fraude, cu fraude majore care de această dată au o miză maximă, o miză nemaiîntâlnită până acum și anume funcția de președinte al României. Așteptăm cu încredere decizia Curții Constituționale și, în niciun caz, până atunci, noi nu avem în vedere sau nu recunoaștem un câștigător al acestor alegeri prezidențiale în turul doi contestate și contestabile.

În al treilea rând, Partidul Național Liberal examinează cu toată seriozitatea ceea ce înseamnă interesul național, examinează toate posibilitățile pentru ca România, după ce va avea un președinte oficial și legitim să găsească o rezolvare rapidă a crizei politice, a crizei guvernamentale. În sensul acesta Partidul Național Liberal face precizarea pentru toți cei interesați că exclude orice participare la un „guvern marionetă” al lui Traian Băsescu, că exclude orice colaborare la guvernare cu lideri politici care înțeleg să se comporte după dictatura bunului plac, care înțeleg să se comporte ca un partid unic, care înțeleg în continuare să folosească instituțiile statului în folosul unui singur partid. România are nevoie de un guvern puternic, de un guvern credibil cu o majoritate parlamentară solidă, cu un program de guvernare care să de soluțiile de care România are nevoie.

Noi, înainte de toate, ne gândim, atunci când ne gândim la interesul național, la cei care ne-au ales, la cei care ne-au ales în turul întâi, la cei care au urmat chemarea noastră în turul doi. Și în fața acestui electorat, căruia îi mulțumim, către care ne vom deschide ca partid și din punct de vedere organizatoric și din punct de vedere doctrinar în lunile și anii care urmează, obligația principală este de a apăra regimul drepturilor și libertăților în România, regimul democratic și regimul pluralist în România.

De asemenea, Biroul Politic al Partidului Național Liberal m-a mandat, în calitate de președinte, să conduc toate discuțiile politice pe care, în perioada următoare, le vom avea cu forțe politice, cu forțele societății civile pentru căutarea celor mai bune soluții pentru guvernarea României.

După Consiliul Național Executiv la care participă și ceilalți președinți ai organizațiilor județene, de asemenea, vi se vor aduce la cunoștință deciziile luate acolo. Trebuie să vă spun că, practic, deciziile luate în Biroul Politic vor fi puse la rândul lor în discuția Comitetului Național Executiv.

Reporter: /…/

Crin Antonescu: Domnul Emil Boc, în calitate de președinte al Partidului Democrat, mi-a adresat o scrisoare mie ca președinte al Partidului Național Liberal, mi-a și telefonat, procedând foarte protocolar și politicos, prin care ne invită la o negociere privind alcătuirea unei majorități parlamentare. I-am răspuns și îl voi și suna pe domnul Boc în acest sens, arătându-i că din punctul nostru de vedere, până când nu avem o decizie a Curții Constituționale, pentru că toate aceste discuții vor trebui purtate la un moment dat și cu un președinte care să fie în plenitudinea legitimității sale, și, de asemenea, atâta vreme cât există în procedura parlamentară un prim-ministru desemnat, domnul Liviu Negoiță, și desemnat chiar de partidul domniilor lor, până când acest premier desemnat nu își retrage mandatul sau nu este eventual invalidat de un vot al Parlamentului, evident nu putem purta o discuție pe acest subiect.

Reporter: /…/

Crin Antonescu: Nu am cerut niciun post de premier în Biroul Politic Central. Nu am avut această intenție și nici Biroul Politic Central nu are în atribuții să acorde postul de premier. Dacă Partidul Național Liberal va avea acum sau altădată funcția de prim-ministru, organismul care decide asupra nominalizării primului-ministru este Delegația Permanentă și nu suntem acum în această situație. Deci nu s-a discutat un asemenea subiect.

Reporter: Traian Băsescu vă propune în acest moment o reconciliere în interiorul clasei politice după atacurile din lupta din timpul campaniei. Cum răspundeți? Sunteți de acord?

Crin Antonescu: Eu chiar vreau să discutăm foarte serios despre aceste lucruri. Reconcilierea, dacă este chiar în interesul real al domnului Băsescu, este foarte simplă. Există niște principii pe care domnul Băsescu trebuie să le recunoască și să le respecte, există o atitudine de șef de stat democratic, dacă domnul Băsescu va fi șeful statului din nou, pe care domnul Băsescu trebuie să o recunoască și să o practice. Restul sunt povești

Vă mulțumesc

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat asta: