Transformarea PNL in partid „catch-all-over” *

„Păstrează-ţi convingerile şi fiinţa naţională, nu abdica de la ceea ce este drept şi în acord cu demnitatea omenească, nu ceda sugestiei şi avantagiilor aparente. Fii aleşi în suferinţă sau când soarta îţi este prielnică. Fii credincios tradiţiilor care au îngăduit ridicarea patriei, neatârnării tale omeneşti şi şi cari au asigurat biruinţa adevărului în lume.”…”Liberalismul, aşa cum l-am moştenit noi, este credinţa în ratio, în individualism, în viziunea antropocentrică, în sanctitatea contractului, în libertatea spirituală, în statul de drept, în suveranitatea lui, în egalitate, în progres şi în fraternitate.”

„Liberalismul este în acelaşi timp favorabil şi ostil democraţiei. Favorabil, deoarece clasa sa politică este o clasă deschisă… El este ostil democraţiei, deoarece aceasta tinde să substituie numărul şi cantitatea calităţii, deoarece el ştie că datorită acestui fapt democraţia deschide calea demogagiei şi, involuntar, dictaturii şi tiraniei şi, astfel, duce la propria sa distrugere.”

„Principiul individual în economia pieţei, adică în economia liberală prin excelenţă, trebuie să fie echilibrat de princiul social şi uman, menit să îndepărteze pericolul de moarte al proletarizării. Aici este rolul uman al liberalismului: a lupta pentru desproletarizarea categoriilor muncitoare, susţinând o politică socială energică, promovând o largă difuzare a proprietăţii, asigurând descentralizarea în toate domeniile.”

Mihail Farcasanu, cuvantare de deschidere al conferintei Tineretului National Liberal, din octombrie 1944. Mihail Farcasanu a condus Tineretul National Liberal in perioda 1940-44 (in clandestinitate) si in perioada 1944-46.

img_2735

PNL este pe cale de a se transforma in partid catch-all-over, care va cuprinde toate dotrinele de centru. centru-dreapta si dreapta. Accentuez faptul ca transformarea PNL este emblemata insusi in numele partidului: PNL.

Partid = formatiune care cuprinde curente, platforme. PNL nu a fost niciodata un partid monolit, si nu a fost niciodata conceput drept partid de clasa. PNL a reusit sa se adapteze organizatoric la diferitele sisteme politice din istoria moderna a Romaniei. Astfel PNL sa infiintat drept organizatie revolutionara pasoptista (1843: „Fratia”), sa consolidat doctrinar drept grup parlamentar in Tara Romaneasca si Moldova (1859), a supravietuit perioada comunista sub forma unei organizatii al exilului roman (1972: „Clubul de Actiune si Gandire Liberala de la Paris”).

National = PNL sa nascut si a supravietuit in Diaspora, PNL a aplicat pe plan international doctrina Realpolitikului. PNL este partidul integrarii euro-atlantice.

Liberal = Liberalismul este o doctrina de dreapta. Dreapta sau centru-dreapta poate cuprinde toate curentele non-marxiste: centrism, social-liberalism, neoliberalism, socialdemocratie de Dreapta practicata de Blair si Schröder, neoconservatorism, crestindemocratie.

Insusi PNL a coagulat doua disidente social-liberale provenite din FSN: in 2002 Alianta pentru Romania si in 2008 Frontul Democrat Roman, si doua formatiuni crestindemocrate de dreapta: in 2002 Uniunea Fortelor de Dreapta si in 2008 Alianta Populara.

Intr-un cuvant PNL este un partid deschis tuturor claselor sociale si coaguleaza pe toti romanii care nu se inchina la Karl Marx. PNL va trebui sa se transforme din partid-balama in partid popular de centru-dreapta.

PNL1990

In scopul atingerii aceastui target trebuie parcurse urmatoarele etape:

– integrarea in partid a circa 20% din electoratul liberal expus in alegerile prezidentiale din 22. noiembrie 2009,

– PNL trebuie sa cuprinda in anul electoral 2012 in randuriile sale circa 500.000 de membri cotizanti, dintre care 250.000 de membri sa sustina in mod activ politica cotidiana a partidului,

– PNL trebuie sa demareze procesul de selectie si pregatire ai celor 20.000 de candidati locali si ai celor 485 candidati parlamentari,

– in PNL trebuie sa dominze spiritul de echipa,

– edificarea si consolidarea al unui guvern din umbra al PNL, unitate functionala care sa risposteze de cate ori este nevoie activitatii guvernamentale,

– PNL va trebui sa initieze un dialog cu partenerii sociali si organizatiile societatii civile,

– PNL va trebui sa obtina la viitoarele alegeri locale din iunie 2012 un scor minim de 25%, iar in alegerile parlamentare din noiembrie 2012 un scor minim de 30%,

– PNL va trebui sa demareze precampania electorala pentru alegerile prezidentiale din noiembrie 2014,

Aplicarea masurilor de mai sus vor determina schimbari majore in sistemul de partide romanesc.

Pe termen mediu culoarul de stanga este dominat de PSD. La centru-stanga, se regasesc 30% din optiuniile electoratului.

Culoarul de dreapta cuprinde insa 70% din optiunile electoratului roman. Misiunea PNL este captarea a cel putin 50% din optiuniile de electoratului de centru-dreapta.

 

Citeste la Dreapta!

Citeste http://AliantaDreptei.wordpress.com

7 răspunsuri to “Transformarea PNL in partid „catch-all-over” *”

 1. pitapata Says:

  PNL, poate sa castige aderenti seriosi doar daca se prezinta ca un partid serios.
  In ultima perioada a dat sentimentul de flusturenie, oameni galagiosi, blogeri agresivi si barbari.. CAntonescu care parea ca s-a uimit pe el insusi unde a putut sa ajunga doar cu gura.
  Daca asta e imaginea care se creeaza, partidul merge in pierdere.

  Generatia care s-a scuturat de comunism si e matura, sunt oameni care stiu ce vor. Bla-bla si paca-paca nu e moneda valabila.
  Seriozitate, competenta si a face lucruri reale pentru societate e o miza care nu poate pierde.

 2. PNL partid catch-all-over | Alex ROSCA --- bLog in... bLog out... Says:

  […] Craciun si Anul Nou va recomand sa cititi asta! Recomandarea pentru blog ramane si ea caci de azi Alianta Dreptei este in […]

 3. adrian stasek Says:

  Magia Craciunului, e inca aproape. La fel, si Anul Nou!
  Transformarea PNL, reformarea PNL- dupa parerea mea onesta, a inceput la congresul din martie, o data cu alegerea noilor structuri de conducere a PNL, o data cu alegerea in fruntea partidului, a lui Crin Antonescu- un altfel de presedinte! Un presedinte de care PNL avea si are nevoie. Un presedinte care, avandu-i alaturi pe Ludovic, Norica, Varaujan si alti lideri de bine, nu va precupeti niciun efort pentru reformarea si transformarea partidului in perioada urmatoare. Oricum subiectul si temele prezentate acum, aici, trebuie reluate si dezvoltate dupa sarbatori, cand voi reveni cu noi precizari si puncte de vedere.
  Pana atunci, doresc prietenilor „Aliantei Dreptei”- multa sanate si bucurii, LA ANUL SI LA MULTI ANI!

 4. Gelu Vlasin Says:

  Interesanta initiativa ! Cred ca ar fi necesara constituirea unui grup liberal si in diaspora, mai ales in Italia si Spania unde exista in jur de 2.000.000 de romani.

 5. Diana Zotescu Says:

  Domnilor,
  Abia acum vorbiti si pe placul meu. Trebuie sa va spun ca atitudini precum cea avuta la alegerile din nov-dec 09 m-au dezgustat profund. Eu sunt o persoana profund anticomunista, dar si prodund anti-extrremista (de ambele parti). De aceea n-am inteles ce a avut in comun cu mostenirea liberala acea alianta conjuncturala cu PSD, partid clar de stanga, care isi falfaie obraznic flamura rosie si efigia lui Che Ghevara (precum si doctrina neo-comunista) in vazul tuturor, fara ca asta sa para a tulbura prea mult constiintele unor lideri liberali de-ai nostri, prea ambitiosi si setosi de putere pentru a mai umbla la nuante. Sunt de acord cu principalele scopuri expuse in finalul prezentarii dvs.; nu inteleg insa cum vedeti dvs. „castigarea” terenului de 70% din dreapta PSD (care, ziceti dvs., detine 30%). Afirmati ca noi ar trebui sa ne alipim un minim de 50% din „teritoriul” politic (din acei 70%). Nu uitati insa ca acei 70% ii cuprinde si pe cei din extrema dreapta dar si pe cei din extrema stanga, cu care se intalnesc – ambele orientari fiind la fel de abjecte. Vreti sa-i inglobati si pe ei? Poate va mai ganditi, pentru ca eu, una, ma voi tine la distanta de un asemenea demers. Voi fi insa cu tot sufletul alaturi daca veti respecta doctrina liberala asa cum a fost intocmita ea de catre Bratieni (mentionata ca atare si de Dl. Farcasanu).
  Deci, d-le Antonescu, va vedeti capabil de asa ceva? Personal ma indoiesc. Cred ca avem nevoie de un lider adevarat, mai mult stejar decat trestie.
  Diana Zotescu

  • savulescugabriel Says:

   Articolul este o creatie proprie. Culoarul de stanga este ocupat de PSD si acesta cuprinde statistic 30%. PSD nu este FSN-ul aniilor 90. Atat PD cat si PSD, se revendica din Frontul Salvarii Nationale. PD a fost in perioada 90-05 full-member in Internationala Socialista. Intr.un sistem democratic,
   toate partidele trebuie sa colaboreze intre ele, In Franta, in tariile BeNeLux si in Germania atat stanga, cat si dreapta au coalizat. Cat priveste culoarul de dreapta acesta este calibrat la 70% din optiuniile electoratului. Daca PNL reuseste sa capteze 50% din acest electorat, atunci acest partid poate deveni arbitrul politicii autohtone.

 6. Diana Zotescu Says:

  Domnule Savulescu,
  In principiu sunt de acord cu majoritatea afirmatiilor Dvs. din articol. Cat priveste comentariul Dvs. la comentariul meu, fac urmatoarele mentiuni: sigur ca PSD de azi nu mai este FSN-ul din anii ’90. Atunci se daduse cu scrobeala albastra pe obraz si se dadea de ceasul mortii sa-si stearga urmele dde suliman rosu din constiinta, adica se dadea in mare divort de comunism, arborand 3 trandafiri albastri la butoniera. Sigur ca nu-i credea numeni, nici nu s-ar fi putut dupa atatea mineriade si un Ion Iliescu (si altii) impatimiti de putere si inttepeniti in reflexe comuniste. Acum au renuntat la prefacatorie – era o pierdere inutila de energie pentru ca totul la ei striga a comunism in ciuda multor oameni de afaceri din PSD – si au revenit la rosu. Doar steaua si secera cu ciocanul le lipseste.
  Este adevarat ca PD-ul s-a desprins din FSN, dar tocmai de-asta s-a desprins, pentru ca ingloba pe cei care voiau sa termine cu comunismul. Cei ce au ramas au format PSD-ul dupa ce au inghitit adevaratul PSD cu istorie si traditie cu tot, si PSM-ul lui Verdet. Nu le cant eu serenade celor din PD ( acum PDL), dar sunt departe de punctul comun de plecare, FSN. Ori asta conteaza, unde au ajuns.

  Cat priveste colaborarea intre ele, de acord, dar fara abdicari de la doctrina. Doar de-asta se vorbeste despre arta compromisului. Sa fie deci acest compromis facut cu arta, si nu grobian si nu pentru a satisface ambitii politice ale unor lideri de-ai nostri ci pentru a realiza un program. Ceea ce vad eu acum este un amatorism politic cu care eu, ca liberala, nu prea ma mandresc.
  Si, in final, sa nu confundam stanga vest-europeana cu cea din Romania. Diferentele se vad din stratosfera.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat: