Radu Stroe: „Vrem sa facem o politica a bunului-simt, in antiteza cu o politica a nesimtirii”

Declarații de presă ale candidatului PNL în Colegiul 1 pentru Camera Deputaților, Radu Stroe, secretar general PNL

Voi începe prin a vă spune că sunt deosebit de onorat de susținerea președintelui partidului, am fost împreună vechi combatanți în Partidul Național Liberal în momentele cele mai grele, și de susținerea domnului primar Andrei Chiliman, de asemenea, așa cum spunea, din ’90 am trecut prin toate baricadele, prin toate momentele dificile sau mai puțin dificile prin care a trecut Partidul Național Liberal și vreau să le mulțumesc pentru faptul că astăzi, în mod public, fac această susținere.

Aș vrea să răspund la o întrebare care mi s-a spus de foarte multe ori în ultima perioadă de timp: De ce candidez? Și răspunsul este foarte simplu. Eu candidez astfel încât împreună cu președintele PNL-ului, cu Andrei Chiliman, cu toată echipa liberală să încercăm în România să schimbăm modul de a face politică. Încă pare o iluzie, încă pare ceva ce nu e foarte clar, dar asta e realitatea, trebuia să fie odată acest început. Noi vrem să facem o politică diferită de cea făcută până în prezent în România și, în special, diferită față de politica PD-L-ului. Deci o politică a bunului-simț, în antiteză cu o politică a nesimțirii, cu o politică care în esență nu urmărește altceva decât branșarea la banul public pe care o duce PD-L-ul într-un mod asiduu, continuu, perpetuu.

Dacă o să mă întrebați ce înseamnă politica bunului-simț, am să vă spun câteva elemente foarte simple și toată lumea se poate încadra într-un asemenea drum pe care noi vrem să-l deschidem în România. Politica bunului-simț înseamnă, în opinia noastră, în primul rând, respectul față de alegători. Pare o frază simplă. În realitate, respectul față de alegători și față de angajamentele luate este esențial pentru că asta înseamnă că atunci când faci campanie electorală și nu te angajezi la lucruri realiste, înseamnă că nu vei reuși să-ți îndeplinești mandatului, înseamnă că faci o politică mincinoasă, demagogică, populistă. Eh, noi nu mai vrem să facem treaba asta.

De asemenea, prin politica bunului-simț se poate înțelege faptul că după ce ai fost ales sau numit este obligatoriu să te apleci asupra problemelor oamenilor, să încerci să le rezolvi, să fii alături măcar cu sufletul, dacă pentru moment situația juridică de fapt nu permite imediat o rezolvare a anumitor chestiuni, dar măcar să fii alături de ei.

Politica bunului-simț înseamnă să desemnezi oameni, valori, competențe, iar nu indivizi fără o pregătire profesională superioară, fără o experiență profesională minimă, mai ales când este vorba de Parlamentul României, pentru că noi nu-i trimitem într-un consiliu de administrație sau într-o fabrică de chiftele sau de cuie, îi trimitem în Parlamentul României. Acolo nu poți să te duci fără o meserie exersată pentru că nu ai ce face, te duci și te culci.

Politica bunului-simț mai înseamnă, în opinia noastră, și consecvența, consecvența în a susține principiile liberale nu numai politice, și mai ales cele economice. Înseamnă să lupți pentru reducerea taxelor și impozitelor, toate celelalte, dezvoltarea economică, creșterea investițiilor, pentru că noi nu vedem cum se pot face politici sociale în România fără dezvoltare economică. Este exclusă această posibilitate. Băieții aceștia care sunt la putere acum bâjbâie și nu sunt sigur dacă o fac din prostie sau din ticăloșie sau poate dintr-amândouă.

Politica bunului-simț înseamnă și curaj, curajul să faci o opoziție fermă, curajul să faci o opoziție nelimitată, evident cu argumentația necesară, realistă, corectă, să lași jocurile duble deoparte. Asta este în opinia noastră…Poate aș mai putea adăuga pentru liberali  în special și o caracteristică ce vine din istorie, dedicarea exercițiului serviciului public. Deci, când te-ai angajat la guvernare sau în parlament sau în anumite funcții, prima ta idee trebuie să fie dedicarea către serviciul public, restul vine de la sine, dar în primul rând asta trebuie să faci. Din punctul acesta de vedere, sigur, eu am aproape 40 de ani dedicați serviciului public, după ’90 puteam să mă apuc și eu de altele, dar dacă am crescut până la 40 de ani într-un anume mod de a-mi vedea viața, de a-mi face viața, am considerat că e util pentru societate să continui în această manieră și nu m-am apucat nici de afaceri, nici de alte lucruri.

Eu m-aș opri aici pentru moment, doar cu precizarea că am cele trei proiecte privitor la pachetul de legi, sunt proiecte complexe și la reforma, eu zic, a administrației pentru că, în ideea mea, și reforma Constituției, și reforma statului și alte tipuri de reformă pe care le clamează astăzi în mod gratuit, pentru că au avut ocazia, cel puțin în ultimul an, să facă ceva și nu au făcut nimic, eu vorbesc de reforma administrației și când zic lucrul acesta zic reforma acelor instituții care toate, într-o formă sau alta, primesc bani de la bugetul de stat.

De asemenea, eu am făcut un angajament față de programul domnului primar Chiliman privitor la Colegiul 1 și pe această cale mi-am asumat integral principalele obiective cu care domnul primar nu numai că a câștigat primăria, dar a și rezolvat în mod unic, aș putea spune, în România problema esențială care este a oamenilor, cea a anvelopării blocurilor. Este poate, nu știu, mai există un sector în București care se zbate să facă treaba asta și încă unul care e încă foarte departe de a realiza ce a făcut domnul Chiliman, adică să anvelopezi peste 80 de blocuri, 84, nu mai știu exact, în care oamenii, în loc să plătească factura pe care am putea-o exemplifica la nivelul de 100%, ei vor plăti maximum 60, uneori poate tinde către 50%. Asta e problema lor, problema existențială, mai ales în condițiile crizei economice.

Sigur, domnul primar mai are și alte programe. Problema securității cetățeanului pentru că văd că unii visează să aducă droguri, alții visează nu știu ce să facă cu fetele, noi credem că trebuie să securizăm școlile. Copii nu trebuie să mai aibă de-a face cu derbedeii care intră fiecare cum vrea în școală și să facă tot ce vor ei acolo. Securizarea pe stradă, în parcuri, astea sunt problemele fundamentale, mai sunt și altele.

Eu mă opresc aici. Atât doar declar pentru alegătorii mei din colegiu că eu voi urma ad-litera programul primarului Chiliman.

Vă mulțumesc!

Radu Stroe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat: