Relu Fenechiu: Scrisoare deschisa, 11 ianuarie 2010

Bucureşti,

11 ianuarie 2010

Scrisoare deschisă

Domnului Emil Boc, Preşedinte al Partidului Democrat-Liberal şi

Prim-Ministru al României

Domnului Traian Băsescu, Preşedinte al României

Stimate Domnule Preşedinte PD-L ,

Stimate Domnule Preşedinte al României,

Declaraţiile susţinute în ultima perioadă în mass media naţională, de unii lideri ai PDL în frunte cu dumneavoastră, domnule preşedinte Traian Băsescu, conform cărora PNL a refuzat invitaţia democrat-liberalilor de a participa la guvernare m-au determinat să vă adresez această scrisoare deschisă prin care vă solicit public să puneţi capăt acestui populism demagogic.

Demersul meu, în calitate de simplu membru al Partidului Naţional Liberal, făcând abstracţie de funcţiile de conducere pe care le deţin la nivel naţional sau judeţean, se bazează pe opiniile a numeroşi membri PNL şi pe starea de incertitudine pe care aţi reuşit să o transmiteţi în spaţiul public cu privire la eventuala intrare a PNL la guvernare alături de PDL.

În ciuda afirmaţiilor ipocrite emise imediat după alegerile prezidenţiale, nu a existat niciodată o ofertă instituţională concretă în sensul formării unui guvern de dreapta. O ofertă responsabilă ar fi trebuit fundamentată pe principii, obiective clare şi strategii de guvernare, care să pună bazele unui parteneriat real pentru scoaterea României din criza economică şi politică în care se află. Este de datoria dumneavoastră să recunoaşteţi că echipa de negociere a PNL nu a primit o astfel de propunere. Nu a fost invocat niciun temei concret pe care să se bazeze un parteneriat comun între cele două partide, ci a fost primită doar o invitaţie din politeţe pe care, probabil, în opinia dumneavoastră, ar fi trebuit să o acceptăm din obligaţie.

Dacă nu doriţi să recunoaşteţi că nu a existat niciodată o propunere serioasă de guvernare vă solicit, stimate domnule Boc sau dumneavoastră, stimate domnule Băsescu, să prezentaţi public oferta pe care aţi adresat-o Partidului Naţional Liberal cu privire la o eventuală intrare la guvernare.

Este de datoria dumneavoastră, ca lideri politici exponenţiali, să prezentaţi public motivul real pentru care PNL a fost ademenit la guvernare. Ar fi trebuit, oare, ca liberalii să accepte această evidentă încercare a PDL de a găsi un ţap ispăşitor pe care să arunce vina şi responsabilitatea unei guvernări care se anunţă dificilă? Vă informez, stimaţi domni, că rolul decorativ pe care l-aţi gândit pentru PNL într-un eventual guvern marionetă pentru a nu mai avea opozitie, cel puţin în partea dreapta a eşichierului politic, nu reprezintă o variantă de luat în calcul de către partidul din care fac parte.

Am convingerea că nu doar electoratul de dreapta, cu care încercaţi să vă confundaţi în mod eronat, vrea să afle motivul, ci chiar şi membrii celor două partide. Susţineţi cumva că aţi invitat PNL la guvernare pentru buna colaborare din timpul Alianţei “Dreptate şi Adevăr”, pentru performanţele economice ale României pe timpul guvernării liberale sau pentru specialiştii liberali care şi-au demonstrat competenţa în actul de guvernare? Sau poate că aţi invitat PNL la guvernare, fără vreo discuţie de principii sau domenii, pentru a încerca să găsiţi un ţap ispăşitor pentru un act de guvernare eşuat ? Nu cumva v-aţi dorit doar să aveţi alături pe cineva pe care să aruncaţi vina atunci când lucrurile nu merg bine, la fel cum aţi încercat pe tot parcursul anului 2009 cu Partidul Social Democrat? Aşa s-ar explica şi lipsa unor discuţii sau propuneri serioase, altele decât întîlnirea de politeţe dintre cele două partide şi simulacrul de consultări de la Cotroceni.

Stimate domnule Boc, stimate domnule Băsescu, stimaţi membri ai Partidului Democrat Liberal, pentru că ipocrizia nu poate fi ascunsă mult timp, recunoaşteţi în faţa oamenilor acestei naţiuni că nu v-a interesat nicio clipă sprijinul PNL pentru ieşirea din criză, în niciun domeniu al guvernării.

Am afirmat în mai multe ocazii că, în general, incompetenţii îşi acoperă neputinţa cu motive. Motivul invocat la începutul anului 2009 a fost greaua moştenire a guvernării liberale. Se pare că motivul invocat în 2010, pentru a masca o guvernare dezastruoasă, îl reprezintă refuzul PNL de a intra la guvernare. Indiferent ce se întâmplă, se pare că tot liberalii sunt vinovaţi.

Dacă, însă, nu aveţi astfel de intenţii iar toate vorbele aruncate în spaţiul public sunt menite doar să distragă atenţia publicului de la şirul de gafe şi de minciuni din care se constituie actuala guvernare, vă cer să recunoaşteţi public că Partidul Democrat-Liberal nu a avut vreun interes să accepte PNL la guvernare. Consider că ar trebui să aveţi măcar decenţa să ne spuneţi şi ce aţi urmărit atunci când, de fapt, nu ati făcut nicio propunere concretă pentru intrarea la guvenare a Partidului Naţional Liberal.

Am fost acuzat în nenumărate rânduri, pe nedrept, că negociez intrarea PNL la guvernare, în situaţia în care structura noului executiv era deja stabilită. Indiferent care ar fi răspunsul dumneavoastră, vă invit să vă asumaţi guvernarea în forma pe care aţi ales-o şi să lăsaţi PNL să se preocupe de activitatea sa de partid de opoziţie, situaţie pe care nu doresc sub nicio formă să o influenţez.

Relu Fenechiu


Anunțuri

2 răspunsuri to “Relu Fenechiu: Scrisoare deschisa, 11 ianuarie 2010”

 1. adrian stasek Says:

  REVOLUTIA BUNULUI-SIMT, MERGE MAI DEPARTE! CU CRIN, CU LUDOVIC, CU NORICA, CU VARUJAN, CU GHISE, CU HASOTI, CU RADU STROE si multi alti liberali de bine. Chiar si in Opozitie!
  Pacat insa, cu unii „lideri”, care nici pana azi, nu au inteles-la zece luni de la Congres- , o data cu alecerea lui Crin Antonescu in fruntea partidului, ca Revolutia Bunului-Simt a inceput pentru toti liberalii de bine…Si ea trebuie sa mearga mai departe! Nu cu „finul” de la Iasi- pus de Nasul sau, sa ceara demisia conducerii PNL- a lui Crin Antonescu, Ludovic Orban si Norica Nicolai, fara niciun motiv plauzibil! Ca la guvernare, daca era sa fie, nu puteam intra decat in anumite conditii, deja bine cunoscute de toata lumea. Cu Antonescu-Premier, ar fi fost garantia ca guvernul, nu ar fi fost la cheremul palatului Cotroceni. Sau un premier independent, un tehnocrat. Nu s-a dorit, nu s-a acceptat niciuna dintre variante. Si atunci, numai de dragul de a fi la guvernare cu 3-4 portofolii, PNL sa riste sa devina „presul” lui Boc si al palatului Cotroceni. Niciodata, asa ceva!
  Si nici cu scrisori deschise si irelevante, adresate doar de „dorul guvernarii”, de nasul finului de mai sus, nu putem fi de acord tocmai de dragul si din respect pentru democratia chiar si interna, de partid. Si acum, aici, regretam ca la ultimul Congres am acordat „incredere” , prin voturile acordate, tristului autor de epistole. Iar revolutia Bunului-Simt, isi continuua drumul, pana isi va atinge scopul.

  • savulescugabriel Says:

   In PNL trebuie instaurata disciplina de partid, in termeni concreti iesirea in public trebuie aprobata atat in mesaj cat si in oportunitatea mesajului de Secretarul General, Prim-Vicepresedintele si/sau de Presedintele PNL. Scrisoarea dlui Fenechiu este inoportuna, fiindca imediat dupa 6 decembrie forurile statutare au decis linia partidului. Mai devreme sau mai tarziu PNL va intra alaturi de PSD intr-un guvern de uniune nationala, care va fi condus de un premier independent. Dar pana atunci PNL trebuie sa demareze procesul de consolidare in Opozitiei si selectia candidatiilor pentru alegerile locale din 2012. In paralel cu acest proces intern, PNL trebuie sa comunice cu societatea civila, cu sindicatele, cu asociatiile patronale, precum si cu Miscarea Violet, miscare politica ad-hoc care sa format din mijlocul electoratului liberal. In finalul acestui proces, PNL trebuie sa cuprinda 500.000 de membri cotizanti, din care 250.000 de membri activi. PNL trebuie sa fie organizat in toate cele 40.000 de sectii electorale si sa sa comunice in mod activ cu tineretul studios din toate centrele universitare nationale si internationale. Miscarea Violet, ca miscare sociala ad-hoc, trebuie sa cuprinda cel putin 25% din electoratul prezent la votul din 6 decembrie, in cifre exacte cca. 1.300.000 de sustinatori, de militanti, de purtatori de mesaje.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat asta: