Crin Antonescu: „Niciodata nu am colaborat cu fosta Securitate”

Sinteză conferință de presă susținută de președintele PNL Crin Antonescu la finalul ședințelor BPC și CNEx
1.       Revizuirea Constituției

Partidul Național Liberal rămâne adept al republicii parlamentare şi al unui parlament bicameral, chiar dacă, aşa cum am spus-o dinainte de referendum, cu un număr redus de parlamentari.

–          PNL consideră că eventuale modificări în Constituție ar trebui să vizeze, așa cum ne-a dovedit și practica politică a ultimilor ani, clarificări în ceea ce priveşte atribuţiile, competenţele, pârghiile de acțiune ale preşedintelui în raport cu guvernul, primul ministru, parlamentul, cu celelalte puteri ale statului.

–          Va trebui să fie foarte clar până unde se întind atribuțiile de putere ale președintelui și va trebui să fie foarte clar că  preşedintele nu poate afecta, ştirbi, interfera autoritatea puterii legislative, a parlamentului. Parlamentul este instituția esențială a unui stat de drept.

–          PNL crede că parlamentul trebuie să fie bicameral, ceea ce trebuie reglementat este ca cele două Camere să aibă atribuţii diferite pentru ca durata procesului legislativ să nu mai fie atât de îndelungată. De asemenea, printr-o modificare pur și simplu a legii electorale, și nu a Constituție, putem să mergem cu reducerea numărului de parlamentari chiar sub cifra de 300.

–          PNL va definitiva opțiunile sale și le va face cunoscute și susține în dezbaterile privind revizuirea Constituției.

–          DA reducerii numărului de parlamentari, NU reducerii parlamentului la o anexă a Palatului Cotroceni, la o Mare Adunare Naţională reînviată sub regim, chipurile, democratic. Nu știu cum vrea să reducă dl Boc anul acesta reducerea parlamentarilor. Reducerea numărului de parlamentari se poate face prin modificarea legii electorale, începând cu viitoarele alegeri.

În ceea ce priveşte problemele de administraţie locală şi de împărţire administrativ-teritorială, e o discuție referitoare și la regiuni, pentru PNL este esențial să reexaminăm regimul bugetar.

–          Principiul de la care trebuie să se pornească e cel că o parte mult mai semnificativă a banilor care se produc într-un loc trebuie să rămână la bugetul administrației locale pentru a limita arbitrariul administrației centrale, al diferitelor guverne, în realocarea pe criterii politice, pe criterii partizane și clientelare, așa cum se vede prin excelență astăzi, a banilor produși de societatea românească.

2.       Schimbarea conducerilor Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România și a Institutului Național pentru Memoria Exilului Românesc

Biroul Politic Central al PNL susține menținerea lui Marius Oprea în fruntea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România și a lui Dinu Zamfirescu la conducerea Institutului Național pentru Memoria Exilului Românesc. BPC al PNL îi atrage atenția premierului Boc în legătură cu decizia sa privind așa-numita reorganizare a celor două institute.

–          PNL consideră că aceste două instituții, comasate sau nu într-o singură instituție, trebuie să funcţioneze în continuare. Istoricul Marius Oprea și Dinu Zamfirescu trebuie lăsaţi să-şi continue activitatea, care nu este doar performantă, ci recunoscută și pe plan internaţional.

–          Nu are niciun fel de importanţă faptul că Marius Oprea și Dinu Zamfirescu sunt membrii PNL. Nici un moment, în nici o împrejurare aceşti doi oameni în fruntea instituțiilor pe care le-au condus nu au făcut politică partizană. Niciunul dintre ei nu a intervenit în campania electorală, nu au folosit instituţia pe care o conduce în favoarea Partidului Național Liberal sau a vreunui membru PNL.

–          Am fi într-o culme a penibilului ca guvernul domnului care pretinde că a condamnat comunismul să-i schimbe azi pe Dinu Zamfirescu și Marius Oprea din fruntea celor două instituții. Sunt oameni pentru care vorbește propria lor performanță, pentru care vorbește biografia lor. Activitatea depusă în fruntea acestor instituții este cea mai bună recomandare.

3.       Congresul PNL

Voi face publice în următoarele zile toate documentele prin care voi propune partidului un proiect politic sub forma unei moțiuni, care să reunească elemente identitare de doctrină, de strategie și de reorganizare internă, propuneri pentru modificări importante în statut.

–          În acest moment e important pentru conducerea partidului să asume coerent și unitar un proiect clar în fața societății românești. De această dată sunt partizanul unui sistem de confruntare, în acest proces electoral în fruntea partidului, de moţiuni, de echipe. Modificările în ceea ce privește statutul nu se rezumă la acest lucru, ci ele vizează o democratizare reală a partidului la bază și o mult mai bună, eficientă funcționare a tuturor structurilor organizatorice ale partidului – secretariat general, comisii de specialitate, departamente permanente.

–          Vreau să avem în Partidul Național Liberal mai multă democrație și în același timp mai multă disciplină pentru că e nevoie să avem mai multă disciplină.

–          Eu personal susţin existența în continuare a funcţiei de prim-vicepreşedinte, este un ajutor. Voi lua o decizie referitoare la poziția mea privind menținerea sau nu a acestei funcții după ce mă voi consulta cu acei colegi cu care voi alcătui echipa pe care o voi prezenta Congresului.

 4.       Necolaborarea cu fosta Securitate

Niciodată nu am colaborat cu fosta Securitate. Pe un site circulă o mizerie pe care eu am văzut-o la un moment dat și în timpul campaniei electorale. Nu ştiu cine face aceste lucruri, pot să presupun că nu prieteni politici.

Așa cum am spus de 20 de ani, nu numai că nu am avut absolut nici o formă de colaborare vreodată cu fosta Securitate, lucru de altfel certificat de instituțiile abilitate, dar am fost şi rămân unul din oamenii care cu consecvență și cu radicalism am vorbit împotriva practicilor fostei Securităţi. Am fost vehement pentru scoaterea oamenilor care au colaborat cu fosta Securitate din rândul PNL. Categoric tot ceea ce am văzut că este scris e o fabulaţie de la un capăt la altul. Nu am avut nici o legătură, sub nici o formă cu Securitatea, de când m-am născut și până în ziua de azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat: