Evoluţia PD

În ultima vreme au apărut din zona PD mai multe semnale prin care se încearcă o anumită delimitare/nuanţare a poziţiilor – firească, de altfel, după ieşirea din paradigma electorală. Sigur, majoritatea celor din PD care au o părere nu sunt de acord cu ea (foarte amuzant “ideologul” Valeriu Stoica), riscând probabil să ajungă deviaţionişti după modelul bolşevic (“deviaţionist” este o persoană care merge înainte atunci când partidul a decis să meargă la stânga). Modelul de parlament unicameral propus de preşedinte nu pare să aibă prea mulţi adepţi şi aş spune că actualele discuţii de la Cotroceni vor avea darul de a introduce nuanţări. Acuzele de dictatură la adresa lui Traian Băsescu par să-l sensibilizeze, deoarece îi reduce marja de operare (oricum limitată de prestaţia catastrofală a guvernului Emil Bobu) şi-i limitează potenţialul de generare de noi proiecte politice.

Aşa cum se văd lucrurile pentru observatorul din afară, în momentul de faţă în PD există o luptă în trei pentru conducerea partidului: Cristian Preda, Sever Voinescu şi Elena Udrea. Aceasta din urmă pare să dezvolte un interesant plan de backup – partidul “independenţilor” – pe care îl susţine nu tocmai discret, în ciuda multor colegi de partid nu foarte încântaţi de concurenţă. Este greu de spus care dintre ei are “binecuvântarea” tătucului, dacă o are vreunul. Oricum, Traian Băsescu este de multă vreme în situaţia lui Ion Iliescu, apreciat, iubit, dar ignorat în partid. Ţinând cont că legitimarea grupării traseiştilor a fost chemarea la discuţiile de la Cotroceni, este posibil ca vehiculul lui Oprea să fie mai mult decât se poate bănui în momentul de faţă.

În definitiv, preşedintele a anunţat că la finalul mandatului “nu se întoarce în PD“, nu că nu mai rămâne în politică.

Din punct de vedere politic, PD are în momentul de faţă din ce în ce mai multe probleme în a se mai prezenta ca partid de dreapta.

Agresivitatea cu care luptă împotriva proprietăţii şi a iniţiativei private, discursul stângisto-populist despre salariile şi pensiile “nesimţite”, eşecul guvernării, coroborat cu rămânerea PNL într-o zonă de opoziţie fermă faţă de democraţi, şi alierea cu un partid care se doreşte de stânga îi împing pe democraţi într-o zonă incertă ideologic (de altfel, putem spune că aceasta este specialitatea democraţilor). Faptul că sunt la putere îi împiedică să realizeze o clarificare doctrinară şi o închegare a unei identităţi politice. Înclin să cred că asta nu este neapărat un lucru rău, permiţându-le perpetuarea discursului “catch-all” deşi vor avea un succes mai redus la alegătorii de dreapta, deja dezamăgiţi de incompetenţa guvernului Emil Bobu. Apropo de asta, un alt paradox interesant al democraţilor îl reprezintă continuarea discursului anti-sistem, deşi acum ei sunt sistemul şi-l controlează într-un mod în care nici măcar PSD-ul lui Adrian Năstase nu reuşise să-l controleze.

Existenţa a două partide are toate şansele să reducă numărul de voturi ale PD în favoarea construcţiei noi. Experienţa înghiţirii puciştilor liberali este greu să se mai repete – la vremea respectivă Traian Băsescu avea o autoritate mult mai mare astfel încât îmi este greu să cred că se vor unifica la un moment dat.

==>Mai repede, noua construcţie politică va drena oameni şi voturi de la PD, ceea ce, pe termen lung, poate împinge PNL ca partid dominant al dreptei.<==

Sursa: Politichii

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat asta: