Ce as face acum in locul liberalilor

Congresul liberal a trecut. El a adus o clarificare necesara, o pozitionare doctrinara de principiu si o redefinire strategica si as zice reusita a echipei de conducere. Totusi liberalii au mai multe santiere deschise. Ce as face in locul lor acum:

1. Opozitie, opozitie, opozitie. In locul lor as refuza sa mai comentez “stirea zilei”, “barfa zilei”, congresul sau convulsiile din alte partide, arestarea primarului X, cercetarea penala a senatorului Y sau diversiunea zilei. As face treaba de opozitie, as prezenta critic masurile guvernului, lipsa lor, si as prezenta si explica propriile propuneri politice. As duce aceasta munca de opozitie in parlament, si as initia proiecte de legi, chiar in lipsa unei majoritati. Asa cum evidentia Lilick activitatea doamnei deputat Tusa. Doamna Tusa a initiat un proiect de lege foarte util, care a cazut la vot in Senat. Faptul ca a cazut la vot nu e de mirare, avand in vedere majoritatile, insa inititativa legislativa si proiectul depus raman o excelenta munitie electorala si o dovada a competentei.

2. Guvernul din umbra (asa cum au anuntat). Guvernul din umbra este un instrument de specializare sporita a competentei si comunicarii in domeniile care corespund ministerelor si de prezentare a alternativelor. Nu l-as concepe ca o masura de a acorda premii de consolare unor persoane din partid care nu se mai afla la conducere. In opinia mea, “ministrul din umbra” ar trebui sa fie in mod necesar parlamentar, pentru a putea prezenta pozitii in parlament si interpela ministrii, si ar trebui sa fie cel mai bun specialist in domeniu, chiar daca nu are notorietate. Si-ar putea alatura o mica echipa de 2-3 oameni, “secretari de stat din umbra”, din mediul academic, sau din filiale, care sa-l ajute.

3. Deschiderea catre noua societate civila si atragerea de noi membri. Inainte de congres au anuntat o deschidere catre noi categorii de simpatizanti, care pana acum, din diferite motive, au ramas pe margine. E necesara atragerea lor in partid, si deschistarea structurilor partidului pentru a incuraja acest lucru.

4. Institutul de Politici Liberale. PNL-ul este singurul mare partid care nu are inca un think-tank, un institut care sa sprijine activitatea partidului cu expertiza, studii, si care sa ofere un forum de dezbatere. Acest institut este absolut indispensabil. In alte tari toate partidele, pana si cele mai mici, au un asemenea institut.

5. Pozitionare strategica fata de reforma constitutionala si sistemul electoral. Chiar daca dezbaterea despre reforma constitutionala si sistemul este privita – si in parte si este – ca o diversiune populista de la teme importante, si un instrument de santaj politic, liberalii ar trebui sa-i acorde mai multa atentie. In primul rand pentru a nu lasa adversarii politici sa monopolizeze tema, si sa lanseze pe langa multe propuneri, in opinia mea gresite, si unele utile, cum s-a intamplat deja. In al doilea rand, Constitutia si sistemul electoral, fiind cele mai importante legi, ar trebui formulate proactiv de catre liberali, ofensiv – nu doar ca reactie la actiunile altora – ci expunand propria viziune strategica in acest domeniu. Liberalii ar trebui sa profite de orice ocazie sa prezinte publicului propunerile, si sa explice de ce le sustin, si de ce multe dintre propunerile adverse sunt construite pe false argumente. Sa treaca din defensiva in ofensiva.

6. Comunicarea in online. In opinia mea liberalii au nevoie de o prezenta sporita in online, care sa depaseasca stadiul actual. Cred ca ar fi bine-venit un site “neoficial”, care sa fie actualizat non-stop, si care, pe langa un flux de stiri si actualitati, sa contina o platforma neoficiala de dezbateri, de prezentare de opinii venite din partea membrilor de partid dar si din partea simpatizantilor, bloggerilor. Un fel de “blog of blogs”, care nu trebuie deloc sa contina doar pozitia oficiala a partidului.

7. Pregatirea alegerilor. Nu se stie cand vor avea alegeri, cel mai probabil in 2012, dar s-ar putea si mai devreme. Cert este ca liberalii trebuie sa fie pregatiti pentru orice varianta. Si atat in perspectiva alegerilor parlamentare cat si in cea a celor locale, si in contextul migratiei politice, trebuie de aceasta data sa trecaca la o selectie foarte atenta a candidatilor. Nu-si mai pot permite in randul lor inca o promotie de traseisti, mercenari si tradatori fara convingere, santajabili santajati, care nu-si tradeaza doar alegatorii care i-au votat in colegiu, ci inseala toti alegatorii la nivel national. Cred ca liberalii trebuie sa dea clasa selectand doar oameni cu dovedite convingeri si principii liberale, indiferent daca au sau nu au notorietate, dar care nu si-ar trada partidul si electoratul pentru nimic in lume. Si care sunt dispusi sa construiasca ceva pe termen lung. Nu in ultimul rind, as sugera liberalilor sa nu mai neglijeze diaspora, si sa se organizeze si acolo.

Sursa: Transildania

Citeste la Dreapta!

Citeste http://AliantaDreptei.wordpress.com

2 răspunsuri to “Ce as face acum in locul liberalilor”

  1. ionut iancu Says:

    buna seara. de azi m-am mutat in casa noua:) http://www.ionutiancu.ro/

    se poate sa indraznesc sa va rog sa modificati linkul si la blogroll?
    o seara frumoasa:)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat: