De ce sunt crestin-democratii din Romania imprastiati pe coclauri?

Doctrina creştin-democrată doreşte să umple golul dintre liberalism şi socialism, caracterizate una de individualism şi cealaltă de colectivism. Valorile fundamentale promovate de creştin-democraţie sunt: libertatea, egalitatea, solidaritatea şi participarea.” (sursa: metapedia.org)

Haideţi să ignorăm pentru câteva momente naivitatea întrebării din titlu. Ştiu că la fel de bine aş fi putut întreba de ce nu ţine nicio alianţă politică în România, de ce nu se fac lucrări de calitate şi alte asemenea întrebări eterne, specifice propriului nostru trai balcanic.

 

Trec peste convingerea colectivă că partidele din România nu respectă nicio doctrină, în afară de doctrina celui mai ieftin populism, fapt care face orice discuţie de acest gen să pară lovită de irelevanţă. Ignor şi ideea răzleaţă conform căreia politica şi credinţa creştină nu pot convieţui. Nu e niciun secret că interesul meu pentru subiect rezidă dintr-o chestiune cât se poate de personală. Dacă ar fi să mă implic vreodată într-o mişcare politică, doctrina creştin-democrată ar fi condiţie obligatorie.

 

Aşadar, m-a preocupat întotdeauna situaţia celor care se bazează pe morala creştină în activitatea politică. Astăzi, atenţia asupra subiectului mi-a fost atrasă de o postare de pe blogul lui Paul-Sorin Tiţa, secretar executiv al PNŢCD pe Regiunea Nord-Vest. Se vorbeşte acolo despre reunificarea partidului care duce în spate frumoasa şi îndatoritoarea amintire a unor lideri precum Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu. Dar nu despre PNŢCD este vorba aici, ci despre creştin-democraţii de pe toate coclaurile politice ale României.

 

O Românie în care orice politician suferă, o dată la patru ani sau chiar mai des, de înclinaţii către doctrina populară. Însă ce se întâmplă acolo unde creştin-democraţia nu este doar o perlină de campanie? Cred că există şi oameni care aderă din convingere la această doctrină. Totuşi, de ce sunt atât de izolaţi şi divizaţi? Să fie doar problematica pro-Băsescu/anti-Băsescu de vină? Mai reprezintă PNŢCD ceva sau e doar un partid măcinat de scandaluri care încape în două Dacii vechi? Există în amalgamul de doctrine schimbătoare ale PD-L şi reprezentanţi ai creştin-democraţiei autentice sau sunt doar o mână de oameni afectaţi de fascinaţia băsescianismului? Mai are rost să îi menţionez şi pe alţii?

 

Sunt o mulţime de întrebări care par retorice în acest moment. Ele pot însă deveni relevante într-un viitor nu foarte îndepărtat. Era PD-L, cu bune şi cu rele, va apune odată cu plecarea domnului Băsescu de la Cotroceni. Toate cioburile lipite într-un singur vas datorită puterii vor deveni din nou cioburi. Nimic nu îi va mai ţine împreună în opoziţie pe nişte oameni proveniţi din sfere atât de diferite. Dacă se vorbeşte despre un nou partid de stânga, de ce nu s-ar vorbi şi de un nou partid de dreapta? Sau despre concentrarea creştin-democraţilor acolo unde, după părerea mea de diletant, le este locul: în PNŢCD.

 

Când o să avem un asemenea partid al creştin-democraţilor supuşi lustraţiei, să îmi trimită şi mie cineva o invitaţie.

 

P.S.: Am rezistat cu greu tentaţiei de a face o listă cu posibile personalităţi marcante ale unui partid puternic bazat pe doctrina creştin-democrată, fie el PNŢCD sau altul. Vă las vouă plăcerea. Cine începe?

Sursa: PNTCD-USA.COM

Reclame

2 răspunsuri to “De ce sunt crestin-democratii din Romania imprastiati pe coclauri?”

  1. Echipa Ghilotina Says:

    un raspuns sincer: PNTCD (ca sa nu amestecam aici discutii inutile despre doctrina) nu are lideri. cred ca am spus tot.

    • savulescugabriel Says:

      O alianta intre PNL si PNTCD ar fi benefica in acest moment. Astfel PNL ar cuprinde spectrul de centru-dreapta, respectiv PNTCD s-ar replia pe centru-istoric. In perioada 1926-38 PNT era partid de stanga. In cazul in care PNTCD numai are forta sa revina, atunci PNL va trebuie sa cuprinda si spectrul de centru-stanga.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat asta: