Miscarea Violet – analiza manifestatiei din 2 aprilie 2010

In urmatoarele randuri voi incerca sa fac o analiza a ceea ce s-a dorit si se doreste in continuare a fi “No Basescu Day” (NBD) sau “Miscarea violet”. In primul rand, o forma de protest fata de un mod de a face politica, practicat si promovat astazi, in mod special de presedintele Traian Basescu si acolitii lui. Apoi trezirea spiritului civic autentic, prin actiuni initiate si organizate de la « firul ierbii », din online, fara a promova sau fara a construi lideri. Miscarea Violet revendica, in interesul natiunii, un set de valori si principii, in ultima vreme aproape permanent incalcate : corectitudinea, consecventa, competenta, buna intentie, bunul-simt, respectarea legii, respectarea principiilor democratice. Ce ii reprosam personal presedintelui Basescu? Voi enumera cele mai importante puncte : – Ca nu a reusit, dar nici nu a incercat in aproape sase ani, sa fie presedintele tuturor romanilor. Ca a jignit, in numeroase ocazii, diverse categorii sociale, le-a invrajbit unele impotriva altora, a indus permanent o stare de tensiune si ostilitate, motiv pentru care societatea, divizata, nu a putut sa construiasca nimic durabil. – Ca incearca permanent (si reuseste) sa construiasca retele de subordonare pe model militar, controland astfel organizarea si functionarea autoritatilor publice, facand promovari pe criterii de loialitate si nu pe principii de competenta sau meritocratice, politizand astfel excesiv functiile pana in cele mai de jos structuri. – Ca vrea sa schimbe Constitutia si Legea electorala in interes personal si de grup, incurajand o armata de politruci sa propage pe toate canalele de comunicare argumente false, ceea ce ar putea conduce, daca tinta ar fi intr-un final atinsa, la un autoritarism si mai accentuat, si la o propagare pe termen lung (adica si pe mandatele viitorilor presedinti) a modelului « Tatucului sovietic ».

Manifestatia de pe 2 aprilie nu a fost sustinuta de niciun partid si nu a folosit niciun fel de fonduri.

A fost un prim exercitiu democratic, iar bloggerii care au initiat-o au acceptat orice sustinere morala, alaturi de gestul simbolic de a purta un accesoriu violet.

Printre personalitatile care s-au implicat, facand declaratii de sustinere, au existat cativa intelectuali publici, cativa jurnalisti cu notorietate, un fost prim-ministru si un presedinte de partid.

Google a contorizat 192.000 de rezultate pentru tag-ul « no basescu day ».

Pentru comparatie, « Daniel Raduta » (campanie umanitara) a contorizat 492.000.

Grupul de pe Facebook are in prezent 2123 de membri, iar campaniile sunt sustinute pe un numar de peste 160 de bloguri.

Ca o concluzie personala si facand o comparatie cu rezultatele pe care le-au avut la primele apeluri campaniile « No Berlusconi Day » si « No Sarkozy Day », pot spune urmatoarele:

1. Ca in Romania “Miscarea Violet” a fost mai popularizata in blogosfera decat, de exemplu, in Franta.

2. Ca, din pacate, in Romania spiritul civic e la pamant. Dar poate fi resuscitat si reconstruit de jos, adica prin comunitatile online.

3. Ca temele politice de pe bloguri sunt mai rapid preluate de presa traditionala decat in alte tari din UE.

4. Ca, dupa felul in care NU a reactionat la aceasta campanie care sustine valori si principii democratice, fosta «Societate Civila» confirma ca s-a transformat, pe «mandatul Basescu», intr-o masa de propagandisti vanduti, de politruci fara scrupule. Ce ne propunem in continuare? In primul apel scriam asa: «Culoarea violet e un pretext sa ne adunam si sa ne recunoastem. (…) Sa ne adunam din ce in ce mai multi si sa incercam sa reparam ce se mai poate repara. Si sa construim.”

Nu ne-am propus de la inceput tinte mari. Pe atunci nu pomeneam nici macar de vreo manifestatie in strada, ci doar de o mobilizare in online.

Cum primul pas a fost facut, ba am reusit, in plus, sa cream si un eveniment public, nu ne ramane decat sa continuam pe aceasta cale. Bloggerii pot fi in continuare un instrument de informare, poate chiar a 5-a putere in stat.

Urmatorii pasi insa vor fi facuti mai mult in afara blogurilor, unde vom incerca sa cream o comunitate reala, ramificata la nivelul intregii tari.

Manifestatia din 2 aprilie se va repeta, urmand sa stabilim alte date. Ne vom alatura, in masura in care va fi posibil si in consens cu principiile si valorile pe care le promovam, si altor miscari de strada. Vreau sa multumesc tuturor celor care s-au implicat pana acum. Sa stiti ca am primit sute de scrisori de sustinere. Dar si mesaje de la persoane care mi-au scris ca nu pot sa iasa in strada, de frica unor repercusiuni pe care le intuiesc, avand evident si argumente sau chiar… antecedente. Precizare pentru bloggerii neinformati, sau dezinformati voit de acea parte a presei aservita puterii: Miscarea nu are absolut nicio legatura cu Mircea Geoana, cu Viorel Hrebenciuc sau cu vraciul personal al lui Traian Basescu, Aliodor Manolea. Nici cu Flacara Violeta.

Bloggerii italieni au ales culoarea violet, deoarece e o culoare independenta de partide. Iar francezii au preluat-o in aceeasi idee.

Politicienii care se solidarizeaza cu Miscarile violet din toata Europa sunt obligati sa nu poarte la manifestatii insemnele partidelor pe care le reprezinta, ci accesorii violet.

Autor: Lilick

Sursa: Lilick-Auftakt

2 răspunsuri to “Miscarea Violet – analiza manifestatiei din 2 aprilie 2010”

  1. victorionescu Says:

    Problema nu este pe net, ci in „societatea civila”, se misca greu!
    http://victorionescu.wordpress.com/2010/04/06/alegeri-partiale-duc-spre-sistemul-bipartidist/

    • savulescugabriel Says:

      Multumesc pentru link, l-am republicat pe site. Este evident faptul ca Romania anului 2010 este o democratie defecta. Vezi definitia la Wolfgang Merkel „http://www.wzb.eu/zkd/dsl/pdf/DSL-Programm2008.pdf”.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat: