Alegeri parlamentare Ungaria 2010, rezultate I. tur

Panoul rezultatelor se prezinta astfel:

Participare electorala 66%

FIDESZ-KDNP (Alianta electorala Uniunea Civica Ungara FIDESZ-Partidul Popular Crestindemocrat KDNP: 52,73%. 206 de colegii castigate in primul tur.

MSZP (Partidul Socialist Ungar): 19,31%, 28 de colegii castigate in primul tur.

JOBBIK (Miscarea „Pentru O Ungarie Mai Justa”): 16,70%, 26 de colegii castigate in primul tur.

LMP (Miscarea „O Alta Politica Este Posibila”): 7,43%, 5 colegii castigate in primul tur.

MDF (Forumul Democratic Ungar): 2,66%

Miscarea Civica: 0,9%

Partidul Comunist Ungar: 0,1%

In 57 de colegii electorale se va desfasura pe data de 25 aprilie al doilea tur de scrutin.

Analiza

Alianta intre FIDESZ si KDNP a castigat in mod convingator alegerile parlamentare. Viktor Orban a practicat timp de 8 ani o politica de coagulare a fortelor de centru si centru-dreapta in jurul formatiunii FIDESZ. Infiintata in martie 1988 sub titulatura „Alianta Tinerilor Democrati”, figurand drept formatiune anti-comunista si de orientare liberal-conservatoare.  In perioada 1992-2000 a fost membra in Internationala Liberala. In 1993-94 FIDESZ si-a schimbat obiectivul politic devenind partid popular de centru si centru dreapta. Ideologia politica oficiala de conservatorismul. Din anul 2000 FIDESZ este membru al Partidului Popular European. In perioada 1994-2000 FIDESZ a coagulata segmente importante din partidele istorice concurente de centru si centru-dreapta „Partidul Popular al Micilor Intreprizatori si Agrarieni” FKFPP, Partidul Popular Crestindemocrat KDNP si a mininalizat pozitia partidului de centru Forumul Democrat Ungar MDF. In 2006 sa incheiat o alianta electorala cu Partidul Popular Crestindemocrat KDNP si Forumul Democrat Ungar MDF, reinoita in 2010 cu KDNP. Este posibil ca KDNP sa obtine pe listele comune 12 parlamentari si sa formeze un grup distinct parlamentar. Liderul conservator Viktor Orban a practicat timp de 8 ani o politica populista si confruntativa atat de majoritatea socialista in Parlament cat si fata de guvernul socialist-liberal Gyursany. FIDESZ a ocupat organizatoric atat agenda politica extraparlamentara, partidul transformandu-se din partid de cadre in miscare politica, avand celule de actiune politica in fiecare circumscriptie electorala. Cabinetul Orban este asteptat sa se formeze la mijlocul lunii mai.

Partidul Socialist Ungar MSZP. Infiintat in 1990. Actorul principal al perioadei de tranzitie 1988-1990. Socialistii ungari au suferit un esec total si insusi existenta politica ramine foarte incerta. Electoratul socialist a migrat in mediul rural la dreapta (FISESZ) si la extrema-dreapta (JOOBIK), iar in mediul urban catre formatiunea social-ecologista LMP.

JOBBIK (Miscarea „Pentru O Ungarie Mai Justa”). Formatiunea sa infiintat in 1994 drept miscarea stundenteasca national-revansista. Programul politic cuprinde atat puncte national-revasiste:  anularea Tratatului de la Trianon, alipirea teritorilor populate de maghiari la patria-mama si reconstructia „Ungariei Mari”. In paralel cu activitatea politica, JOBBIK poseda trupe paramilitare, autoititulata „Garda Maghiara”, care practica o politica agresiva si promoveaza un mesaj antisemit.” Garda Maghiara” a fost interzisa la 15 decembrie 2009. In cazul unui esec al guvernului Orban, miscarea „JOBBIK” si-ar putea dubla voturile si implicit influenta politica. Fiefurile electorale ale JOBBIK se afla in colegiile din nordul si nord-estul Ungariei.  Sloganul formatiunii de extrema-dreapta este „Ungaria Ungurilor”. Miscarea „JOBBIK” intentioneaza sa candideze la urmatoarele alegeri locale din toamna anului 2010.

Surpriza alegerilor este succesul formatiunii social-ecologiste LMP „Pentru O Alta Politica”. Infiintata in februarie 2009 de catre activisti ai organizatiei non-guvernamentale Uniunea pentru Libertati Civice HCLU, LMP a profitat de erodarea electoratului socialist in mediul urban si de implozia politica al social-liberalilor SZDSZ. LMP a reusit sa depuna liste de candidati in toate colegiile electorale. LMP este observer-member al Federatiei Ecologiste Europene.

Alianta electorala Forumul Democrat Ungar MDF – Alianta Democratilor Liberi SZDSZ. Ambele formatiuni au fost infiintate in 1988 (SZDSZ) si 1990 (MDF). SZDSZ este membru ELDR, MDF apartine grupului conservator eurosceptic ECR din Parlamentul European. SZDSZ a candidat pe lista comunca in 18 colegii si colegiile din Budapesta, iar MDF in restul colegiilor nationale. Cu toate acestea MDF a reusit sa depuna liste de candidati numai in 17 din 20 de colegii nationale.

Citeste la Dreapta!

Citeste http://AliantaDreptei.wordpress.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat asta: