Dilema electorală a PDL

E un lucru relativ necunoscut că există o incompatibilitate logică între votul uninominal pur şi pragul electoral. Cum am spus ieri, cele două nu funcţionează simultan.

Nu poţi să impui un prag electoral, de 10 sau 2 procente, şi să faci vot uninominal pur, într-un tur sau două, nu contează. PDL şi Traian Băsescu au o singură dorinţă, bipartidismul. Ei şi PSD pentru totdeauna. Doar că există o problemă practică.

Păstrarea sistemului de vot actual nu elimină nici PNL, nici UDMR. Păstrarea sistemului actual şi ridicarea pragului elimină UDMR, care poate intra pe uşa din dos ca grup de independenţi dacă sunt băieţi deştepţi, dar nu elimină PNL. Vot uninominal pur într-un tur şi eliminarea pragului elimină o mare parte din PNL dar nu şi UDMR care o să crească, o minoritate unită de 35 de procente face mai multe mandate decât 3 partide răspândite neproporţional.

Votul în 2 tururi, fără prag, lasă un nucleu dur din UDMR dar PSD şi PNL în alianţă o să elimine în turul doi aproape tot PDL-ul din Parlament. Cum a zburat Honorius la fel o să fie şi cu Teo. Şi o să vedeţi şi la primari. Plus că prin Constituţie o să avem 18 parlamentari, minorităţile, care reprezintă cam 180.000 de oameni şi 281 cel mult care reprezintă 20 de milioane.

Ăsta e un grup greu de eliminat fără scandal. Oricum o dai, orice sistem de vot nu conduce la bipartidism. Traian Băsescu şi PDL încearcă să inventeze un sistem de vot prin care să elimine şi UDMR şi PNL simultan, ceea ce e cam mult şi pentru logică şi pentru bun simţ. Mai sunt în ţara asta unii care nu se simt reprezentaţi nici de PDL, nici de PSD. Dar ăsta nu e un argument pentru „reforma clasei politice”.

Sursa: Romania Obiectiva

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat asta: