Am participat sâmbătă la constituirea Forumului aleşilor locali ai PNŢCD. Am răspuns astfel invitaţiei lansate de ţărănişti, prin vocea secretarului executiv al partidului pe regiunea de Nord-Vest, Paul-Sorin Tiţa. La evenimentul de la Timişoara au participat lideri ai partidului, primari, consilieri judeţeni, consilieri locali şi simpli membri de partid din toată ţara. În total, în jur de 100 de persoane. O să punctez doar câteva impresii şi observaţii rămase în urma celor trei ore petrecute în sala de consiliu a Primăriei Timişoara:
• Dimineaţa, în timp ce aleşii locali vizitau două comune Timişene cu primari PNŢCD la primul mandat, Comitetul Naţional de Conducere al partidului ţinea o şedinţă. Discuţia despre reconciliere şi întregirea partidului a aprins spiritele, practic rămânând puţin timp pentru alte discuţii. Se pare că unii aleşi locali se temeau că Miluţ va afla de prezenţa lor acolo şi că vor fi nevoiţi să suporte consecinţe neplăcute.
• Din păcate, fiind vorba despre aripa fără Miluţ (adevăraţii ţărănişti, dacă e s-o spunem pe aia dreaptă), mulţi aleşi locali au lipsit de la constituirea Forumului. Ameninţările cu retragerea sprijinului politic, venite din partea fostului preşedinte al partidului, se pare că au dat roade într-o oarecare măsură. Totuşi, absenteismul s-a datorat şi distanţei.
• S-a propus şi votat o rezoluţie prin care ţărăniştii se declară “Partidul Autonomiei Regionale”. Au vorbit despre autonomie regională Gheorghe Ciuhandu (Primar Timişoara), Toader Corado (consilier local Timişoara) şi preşedintele partidului, domnul Radu Sârbu. Totuşi, cei care au votat nu păreau să fi înţeles pe deplin ce presupune descentralizarea.
• Gheorghe Ciuhandu: “Până acum, descentralizarea a însemnat doar transferul de responsabilităţi către comunităţile locale, fără a se asigura şi descentralizarea resursele financiare necesare. Aceasta a condus la acţiuni care se abat de la principiile Cartei Europene a Autonomiei Locale. […] Puterea în mâna comunităţilor locale este singura care ar putea să scoată eficient ţara din criză.” Revendicarea autonomiei regionale de către ţinutul secuiesc a fost dat ca exemplu de abatere gravă.
• O chestiune pe care nu am înţeles-o încă! Dacă se doreşte autonomia regională şi din punct de vedere financiar, cum ar urma să fie gestionate decalajele dintre regiuni? Fără redistribuirea fondurilor de la centru s-ar putea adânci diferenţele de dezvoltare dintre diferitele părţi ale ţării. Probabil există o strategie şi din acest punct de vedere, deşi nu a fost prezentată.
• Preşedintele Radu Sârbu a vorbit despre principii şi principalele obiective ale partidului. Nu au lipsit reîntregirea naţională, reconcilierea naţională şi fundamentarea deciziilor pe morala creştină.
Alte observaţii din discursul domnului Sârbu: PDL, prin noua orientare către doctrina creştin-democrată, are interesul ca PNŢCD să dispară; în problema descentralizării, PNŢCD nu doreşte desfiinţarea judeţelor (concept susţinut de PDL), ci respectarea principiului subsidiarităţii în adminitraţie; PNŢCD susţine desfiinţarea Curţii Constituţionale; în România, nu există o separare reală a puterilor în stat, altfel încât politicienii corupţi pot să scape de pedeapsă prin decizia colegilor parlamentari (vezi cazul Adrian Năstase); PNŢCD, deşi susţine monarhia constituţională, preferă momentan republica parlamentară (şi nu cea semi-prezidenţială) din cauza respingerii ideii de monarhie de către majoritatea românilor; PNŢCD susţine Parlamentul bicameral, cu o cameră formată din reprezentanţii regiunilor.
• În momentul de faţă, se derulează 8 procese între Miluţ şi restul partidului. Un prim proces a fost pierdut de fostul preşedinte, instanţa hotărând că ambele tabere au deocamdată dreptul să folosească denumirea şi însemnele partidului. Ţărăniştii speră că nu va avea loc o tergiversare a proceselor, un asemenea fapt fiind o piedică în calea realizării obiectivelor pe termen scurt şi mediu. ===>În cazul în care procesele s-ar finaliza favorabil, PNŢCD ar forma o alianţă cu PNL în vederea viitoarelor alegeri locale şi parlamentare. Se speră astfel la atingerea pragului electoral de 30%.<===
• Un lucru care s-a menţionat şi care cred că este adevărat: electoratul PNŢCD există şi este mai numeros de 2%, însă structurile din teritoriu nu sunt suficient de dezvoltate ca în cazul altor partide. Practic, ===>Alianţa cu PNL ar oferi o alternativă de dreapta în condiţiile în care partidele istorice PNL şi PNŢCD sunt percepute ca fiind mai morale şi mai corecte decât continuatorii FSN. Există teama că procesele s-ar putea lungi la influenţa PDL care şi-ar vedea o parte din electoral migrând către noua alianţă.>===
• PNŢCD se află încă într-o degradare continuă, proces început “în 1998, odată cu retragerea prostească a susţinerii pentru Victor Ciorbea”. ===>Este un partid cu structuri subdezvoltate faţă de potenţialul pe care îl are. Am fost bucuros să constat că există ţărănişti care îşi bazează activitatea pe principii sănătoase, care îşi fac treaba într-un mod exemplar pe la primării şi consilii locale chiar dacă nu fac parte dintr-un partid parlamentar. În ciuda percepţiei generale, PNŢCD nu este un partid mort sau fără viitor. Eu zic să fim cu ochii pe ei. S-ar putea să ne surpindă plăcut.<===
Mă opresc aici deşi aş mai avea multe lucruri de menţionat în legătură cu evenimentul de sâmbătă. Nu mi-a părut rău că mi-am petrecut ziua de sâmbătă în acest fel. Experienţa este constructivă şi merită încercată. Am apreciat deschiderea partidului faţă de bloggeri. De altfel, fiind singurul blogger prezent, am avut parte de o atenţie sporită şi o primire călduroasă din partea liderilor de partid.
Autor: Florin Puscas
Sursa: VoxPublica
Lasă un răspuns