FRJ MediaSind cere groparilor presei sa înceteze subminarea industriei de media

A devenit o cutumă ca în fiecare an, de Ziua Libertăţii de exprimare, de Ziua Presei, să facem un bilanţ cu bunele şi relele din acest important domeniu al democraţiei româneşti – mass-media. Din păcate, şi în acest an constatăm, că presa nu are  motive de sărbatoare, având în vedere situaţia dramatică în care a ajuns din cauze externe dar, mai ales, interne. Astăzi nu mai miră pe nimeni locul ruşinos pe care este plasată România  de către organismele internaţionale  în ceea ce priveşte libertatea de exprimare – locul 88 alături de Bolivia , El Salvador şi Brazilia. (Potrivit raportului realizat de Freedom House, presa din România este considerată “parţial liberă”, fiind situată după Mozambic, Burkina Faso şi Croaţia însă înainte de Panama şi Peru. ).
      

Încercarile clasei politice de a submina independenţa presei prin diverse propuneri legislative – una mai aberantă decât alta (cum ar fi legea ştirilor pozitive şi negative, depolitizarea instituţiilor publice de radio şi televiziune printr-o politizare mascată etc), menţinerea unei fiscalităţi excesive în domeniu, lipsa oricăror măsuri de sprijinire economică a industriei de media, inexistenţa unui dialog real dintre guvernanţi şi organizaţiile din presă etc., – au generat grave probleme pentru întreaga breaslă. În majoritatea statelor europene, guvernele au acordat o importanţă deosebită sprijinirii societăţilor din presă prin aplicarea unor măsuri economice concrete: TVA între 0 şi 5%, subvenţii directe pentru presă etc. pentru ca, astfel, să nu fie afectat dreptul cetăţenilor de a fi corect informaţi. În România, întâlnirile dintre reprezentanţii mass-media şi guvernanţi s-au transformat, din păcate, într-un dialog al surzilor. Iar efectul a fost devastator: zeci de publicaţii închise, peste 4 000 de jurnalişti aruncaţi în stradă ( majoritatea fără a primi plăţi compensatorii şi şomaj), presa locală a intrat în colaps economic, societăţile de difuzare a presei  – în faliment iar instituţiile publice din media SRR, SRTV şi Agepres au ajuns la limita supravieţuirii, depinzând de  mila guvernului.
   

Dar cea mai cruntă lovitură în privinţa credibilităţii a primit-o presa chiar din interiorul său. Transformarea unor instituţii de media în organe de propagandă politică (mai ales în campania electorală), nerespectarea de către patroni a drepturilor prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass-media, a Codului Deontologic anexat, folosirea abuzivă a Contractelor de Drepturi de Autor  în scop de evaziune fiscală  (pentru a eluda plata  datoriilor către stat şi pentru a substitui prevederile unui veritabil Contract Individual de Muncă ) sau în scop de şantaj împotriva angajaţilor care aveau curajul să-şi ceară drepturile, nu au facut decât să atârne încă o piatră de moară la independenţa şi credibilitatea  actului jurnalistic.

            În consecinţă, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind nu poate să considere Ziua Presei o sărbătoare. Pentru ca aceasta să nu se transforme într-un prohod, FRJ MediaSind face un apel către groparii presei – clasa politică, unii patroni, grupuri de interese şi anumiţi  jurnalişti – să înceteze subminarea industriei de media. Altfel,  libertatea de exprimare riscă să devină o frumoasă amintire.

Comitetul Executiv al Federaţiei Române a Jurnaliştilor Mediasind

 

Preşedinte,

Cristi Godinac


Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind este organizaţie reprezentativă la nivel de ramură mass-media şi cuprinde peste 9000 de membri din presa scrisă, radio, televiziune, edituri,

tipografii şi difuzare.

 

FRJ MediaSind este membru cu drepturi depline al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi

al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor.

 

Organizaţii afiliate:

Federaţia Sindicatelor Jurnaliştilor şi Tipografilor din România | Federaţia Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune | Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor din Televiziune | Sindicatul 2002 din Societatea Română de Televiziune | SJP din Agenţia Naţională de Presă Agerpres | Sindicatul Lucrătorilor din Edituri şi Tipografii | SZR – Federaţia Sindicatelor din Întreaga Presa Sindicatul Liber din SC Rodipet  SA | Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova

Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind (FRJ) | www.mediasind.ro
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat asta: