Conflictele interne disputate intre Fini, presedintele Camerei Deputatilor si premierul Berlusconi, au atins o noua cota maxima. La sfarsitul lunii aprilie 39 de deputati si 12 senatori alesi pe listele „Populo de la Liberta” au parasit aceasta formatiune si vor forma impreuna cu Gianfranco Fini un nou partid liberal. Fini si formatiunea Alianta Nationale provine din MSI, formatiunea neofascista. In 1993 Fini sa desprins de FMI infiintand Alianta Nationale, formatiune neoconservatoare de centru-dreapta. AN sa alaturat in 1994 celorlalte formatiuni de centru-dreapta Lega Nord si Forza Italia (formatiune creata pe structura fancluburilor AC Milan) formand alianta electoral Polul Libertatii. In 2009 Alianta Nationala a fuzionat prin absorbtie in PdL. Disensiuniile sunt de natura personala: rivalitatea eterna intre Fini si Bossi, respectiv intre Fini si Berlusconi, dar se regasesc si pe plan doctrinar: Fini promoveaza liberalismul, Bossi si Lega Nord promoveaza o politica xenofoba si concentrata pe federalizarea regiunilor din nordul Italiei. Dupa alegeriile regionale din martie 2010, unde atat Lega Nord, cat si candidatii apropiati lui Fini au castigat posturi importante in administratia regionala, disensiunile au crescut si au culminain conflictul purtat in public intre Fini si Berlusconi.
Fini, dispune de un avantaj strategic si logistic. Alianta Nationale detine in mare parte filialele in centrul si sudul Italiei. Think-tankul partidului este oficiosul Alianta Nationale „Secolo d’Italia„.
In urmatoarea perioada de timp se va stabili data congresului de infiintarea a noi formatiuni politice de centru-dreapta.
Gabriel Savulescu
03.05.2010
GSPublicRealations2010
22/10/2010 la 07:43
Gabriel,
1. Think-tank-ul unui partid nu poate fi un oficios. Un oficios poate fi platforma de exprimare a unor membri ai unui think-tank. In cazul de fata, think-tank-ul partidului lui Fini este Fondazione Farefuturo (http://www.farefuturofondazione.it).
2. Poate ar fi fost bine sa fi exlicat adevaratele motive ale rupturii dintre Fini si Berlusconi. Stiai ca Fini, presedinte al camerei inferioare a parlamentului italian, s-a opus unui proiect de lege – convenabil pentru – privind asculatrea telefoanelor magistratilor si a celor presa? Mai mult, analizand exhibitionismele politice de ultima ora ale lui Berlusconi, Fini a conchis ca Berlusconi se comporta din ce in ce mai vizibil ca un oligarh si ca se indeparteaza de conceptul liberal de democratie. In acest fel, Fini a reactionat dur la afirmatiile iresponsabile ale lui Berlusconi care a spus ca este extrem de greu sa guvernezi in Italia, dat fiind ca actuala constitutie a tarii este un „iad” si ca ar trebui schimbata.
22/10/2010 la 07:45
Foarte bun comentariul. Personal il vad pe Fini ca un autentic lider de dreapta, iar formatiunea Futuro e Liberta poate sa coaguleze toate curentele disidente din PdL si impreuna cu Casini sa devina forta principala in spectrul de centru si centru-dreapta. Atat Berlusconi, cat si Bossi sunt un pericol pentru democratia italiana.