La Multi Ani PNL! 135 de ani de la infiintarea celui mai important partid politic din Romania

La data de 24 mai 1875, in casa englezului Stephen Lakeman (Coalitia de la Mazar Pasa) : Ion C. Brătianu, Mihail Kogalniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Tache Anastasiu, C. Fusea, Al. Candiano-Popescu, Anastase Stolojan, Gh. Chitu, C.G. Pesacov si N.C. Furculescu infiintau Partidul National Liberal.

Foto: Drapelul revolutiei liberale din 1848
Liberalismul este în primul rând o doctrina, o doctrina destul de veche care se sprijina în fond pe liberul arbitru si care, cum sublinia Hayek, este singura garanta a unui comportament politic coerent. Este totodata drept ca termenul de libertate este foarte greu de definit. Auls Gellus – cunoscutul gramatician roman – spunea despre libertate: „Toata lumea vorbeste despre ea, însa nimeni nu stie despre ce e vorba”. Si cu toate acestea, conceptul de libertate a devenit esential; el ocupa, scria Toqueville, în lumea politica ca si atmosfera în lumea fizica.
gen. Gheorghe Magheru - 1802 - 1880gen. Gheorghe Magheru – 1802 – 1880

Gasim o forma de liberalism politic si în antichitate. Ea era însa definita numai la nivelul cetatii. Aproape toti istoricii sînt de acord sa considere liberalismil european îsi are radacinile în Magna Carta, întocmita în Anglia veacului al XIII-lea si mai târziu în marea efervescenta social-economica a Rinascimento-ului florentin din Quatrocento. Un rol important l-a avut si Refoma protestanta continuata de mercantilismul secolelor XVI-XVIII în contextul caruia Fenelon definea preliberalismul aristocratic ,iar J. Locke, Hobbes, Montesquieu, J.-J. Rousseau si altii formulau bazele filozofice ale doctrinei liberale care determina dezvoltarea burgheziei si apoi constituirea capitalismului si aparitia aceea ce M. Flamand numea homo oeconomicus.

Doctrina liberala se contureaza teoretic gratie mai ales lui S. Mill, A. Smith, T. Malthus si D. Ricardo si duce în final la triumful liberalismului din secolul XIX cu marile sale realizari (în special S.U.A.), dar si cu derapajele inevitabile spre un liberalism extrem în care se promoveaza disparitia totala a statului sau în care sunt adoptate principiile anarhismului sau egotismului unui Max Stirner.

Constantin A. Rosetii - 1816 - 1885Constantin A. Rosetii – 1816 – 1885

La noi zorile gândirii liberale se arata sub forma unui palid curent ce se iveste sub primele domnii fanariote si se dezvolta ulterior sub influenta enciclopedismului francez si chiar a fourerismului ajungând la începutul secolului al XIX-lea pâna la orientarile stângiste naive ale lui Tudor Vladimirescu sau la exagerarile falansteriene ale lui Manolache Balaceanu.

Aceasta gândire capata o pondere mai marcata datorita tinerilor boieri aflati la studiu la Paris si influentati, printe altii Marele Orient al Frantei, de Lamartine si J. Michelet, tineri care au realizat tumultul din 1848, adevarata „Revolutie în giubea si cu colpac”, cum îi placea sa o numeasca Vlad Georgescu.

Miscarea liberala româna se contureaza mai substantial printre exilatii de la ’48, sub puternica înrâurire a lui Napoleon III, capatând si o puternica coloratura nationalista. Importanta ei s-a vazu în perioada Divanurilor ad-hoc si a luptei pentru Unire si apoi sub Al. I. Cuza. Tot ea a contribuit la înlaturarea regimului totalitar instaurat de camarila lui Cuza.

Toata lumea este de acord sa situeze începuturile – stricto sensu – ale liberalismului în România odata cu înfiintarea în ianuarie-martie 1875 a Partidului National Liberal sub forma coalitiei de la Mazar-Pasa, dupa numele turcesc al englezului Lakeman, în casele carui a avut loc prima reuniune, în timpul guvernarii conservatoare a lui Lascar Catargiu. E interesant de urmarit în memoriile lui Ion Balaceanu, pe atunci prefect al politiei capitalei, cum a fost perceputa acesta coalitie, drept un cuib de conspiratori antimonarhisti, care totusi a format la 27 aprilie / 9 mai 1876 guvernul liberal condus de Epureanu, urmat la 24 iulie / 5 august de instaurarea marii guvernari liberale a lui I. C. Bratianu („Vizirul”) care se va mentine pâna în 1888 si care consfinteste importanta PNL în istoria României.

Partidul Național Liberal reafirmă faptul că singurele soluții de ieșire din criza economică sunt reducerea cheltuielilor bugetare, nu prin tăierea pensiilor și salariilor, ci prin reducerea risipei pe care Guvernul Boc și PD o face pentru propria clientelă politică. De asemenea, PNL consideră că o creștere a taxelor și impozitelor ar fi catastrofală pentru economia românească, și așa vlăguită, și că este nevoie de un program de măsuri care să stimuleze mediul privat.

„Partidul Național Liberal consideră falsă dilema pe care ne-o prezintă președintele și Guvern, și anume ori măriri de taxe și impozite, ori aceste amputări dramatice din veniturile a milioane de români. (…) Suma pe care urmează s-o obțină prin tăierea pensiilor și salariilor se poate obține acum prin reducerea cu 50% a unor capitole de la cheltuielile de achiziții și 25% de la cheltuieli cu bunuri și servicii„, a spus președintele Crin Antonescu la conferința de presă din județul Argeș,  prilejuită de implinirea a 135 de ani de la inființarea PNL.

Președintele PNL apreciază că este la fel de grav faptul că în acest moment PSD readuce în discuție teoria stângistă conform căreia creșterea taxelor și impozitelor, desființarea cotei unice și introducerea impozitului progresiv ar reprezenta soluția la problemele economice ale României. În opinia liderului liberal, PSD încearcă printr-o manieră populistă să câștige voturi de la cetățenii speriați și amenințați de consecințele crizei.

„Fac un apel la Partidul Social Democrat care continuă, din punctul nostru de vedere, să fie un partener ca partid de opoziție în stăvilirea abuzurilor pe care partidul stat și președintele Traian Băsescu le fac, să nu uite că au guvernat în 2009 catastrofal, la ordinele lui Traian Băsescu și alături de Emil Boc și PDL, că nu au luat nicio măsură economică reală. (…) Poveștile stângii le cunoaștem din anii ’90, calea sărăciei, calea clientelei politice, calea prin care ni se povestește cum se ia de la bogați, spre a se da la săraci. Știm întotdeauna realitatea, că s-a luat de la bogați sau așa zis bogați, dar nu le-a mai ieșit niciodată pasul doi să dea la săraci. Câtă vreme stânga a guvernat România nu a reușit niciodată să mărească simțitor pensiile și să majoreze salariile cu măsurile pe care le-a luat, în schimb noi, cu cota unică și impozite mici, am reușit”, a afirmat liderul liberal.

Președintele PNL a mai precizat că pentru ieșirea din criză este nevoie ca actualul guvern să plece și în locul lui să vină un guvern de tehnicieni, cu un program economic aplicat.

Citeste la Dreapta!

Citeste http://AliantaDreptei.wordpress.com

Reclame

2 răspunsuri to “La Multi Ani PNL! 135 de ani de la infiintarea celui mai important partid politic din Romania”

  1. Eram sub influenţa băuturilor alcoolice… « Un blog cu atitudine Says:

    […] superb! Este unic! Este PREŞEDINTELE ROMÂNIEI! L-au votat 5 milioane de cetăţeni ai acestei ţări! A doua oară! El citeşte LEVANTUL! De cinci ani de […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat asta: