„Dreapta românească”: pozitia si rolul Partidului National Liberal

Foto: Titus Maiorescu

Vă invităm marţi, 20 iulie, de la ora 19, pe strada Fildeşului, nr. 2, la dezbaterea ” Dreapta românească”, prin care vrem să înţelegem poziţia si rolul Partidului Naţional Liberal in istoria României.

Distinşi înaintaşi ai PNL sau personalităţi din rândurile societăţii civile vor încerca să atingă şi să aprofundeze momentele cele mai importante din viaţa Partidului Naţional Liberal.

Printre aceştia se vor număra:

Varujan Vosganian, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din Romania,

profesorul Ursache de la Academia de Studii Economice şi

distinsul director al anticariatului Brătianu, Lucreţiu Tudoroiu.

Vă aşteptăm să înţelegem împreună poziţia celui mai puternic partid din istoria României.

Cu drag,
Alexandru Marin,
copilul democraţiei
alexandrumarin.wordpress.com

Dreapta romaneasca – Repere Istorice

Istoria moderna a Romaniei cunoste in perioada 1848, de la prima emanicipare a burgheziei romane, pana la instaurarea comunismului exact 100 de ani mai tarziu, mai multe formatiuni de dreapta.

Atat in Moldova, cat si Tara Romaneasca se etaleaza Partidul Conservator si Partidul National Liberal.

Partidul Conservator sa constituit in 1880, din fuziunea grupurilor parlamentare conservatoare. In sanul miscarii conservatoare se remarca grupul literar-filosofiz „Junimea”, din care enumar: P. P. Negulescu, Mihail Dragomirescu, Simion Mehedinţi, Gr. Tausan. Partidul Conservator avea sa guverneze in alternanta cu Partidul National Liberal, Regatul Romaniei pana la Marea Unire in 1918.  In noul mileniu conservtorii romani au fost condusi de Titus Maiorescu.

Din sanul Partidului Conservator se naste o alta grupare de dreapta: Partidul Poporului, formatiune fondata in 1918 si condusa de Generalul Averescu. Din tranşeele Primului Razboi Mondial, generalul Averescu va intra în viaţa politică. Prin unele conjucturi favorabile va fi în mai multe rânduri prim-ministru.

Partidul Naţional Român (numit şi Partida Naţională) a fost partidul politic care a reprezentat interesele naţiunii române din Transilvania, în perioada dualismului austro-ungar. Până la conferinţa de unificare de la Sibiu din 12-14 mai 1881 au activat două partide naţionale: PNR din Banat şi Ungaria şi PNR din Transilvania, ambele fondate in 1867.

Împreună cu Partidul Social-Democrat din Transilvania şi Banat a organizat Adunarea Naţională din 1918 de la Alba Iulia, prin care Transilvania s-a unit cu România.

În zilele de 1920 noiembrie 1922 s-a hotărât fuziunea Partidului Naţional cu Partidul Conservator-Democrat, moment odată cu care sediul central al partidului s-a mutat de la Cluj la Bucureşti.

În cursul anului 1923, Partidul Naţional a încheiat un prim acord de colaborare cu Partidul Ţărănesc, pe baza căruia cele mai mari partide din opoziţie de la acel moment constituiau Opoziţia Unită, în scopul de a forma un front comun de luptă împotriva guvernării liberale.

În cele din urmă, noile tratative desfăşurate în perioada aprilie – septembrie 1926 au fost încununate cu succes, ajungându-se la semnarea unui nou acord de fuziune între Iuliu Maniu şi Ion Mihalache.

La 10 octombrie 1926 s-a desfăşurat la Bucureşti, în sala „Transilvania” congresul Partidului Naţional, care a aprobat fuziunea „cu aclamaţii”, constituindu-se astfel Partidul Naţional-Ţărănesc.

Dreapta romana a intrat in martie 2010 intr-o noua epoca. Platforma-program al PNL cumuleaza si integreaza curentele contemporane de dreapta (liberalism, crestindemocratie, conservatorism) intr-un singur partid politic. Astfel bateria doctrinara a PNL se cumuleaza din programele si platformele doctrinare ale partidelor istorice de dreapta: Partidul Conservator 1880-1918, Partidul Poporului 1918-1938 si ale formatiuniilor de dreapta fuzionate prin absorbtie in PNL: Partidul Taranesc Progresist (fuzionat prin comasare in iulie 1992) Noul Partid Liberal (fuzionat prin comasare in februarie 1993), Partidul Alianta Civica (fuzionat prin comasare in martie 1998), Partidul Liberal fuzionat prin comasare in septembrie 1998), Partidul National Liberal-Campeanu fuzionat prin comasare in septembrie 2003), Uniunea Fortelor de Dreapta (fuzionat prin comasare in aprilie 2003), si Actiunea Populara (fuzionat prin comasare in aprilie 2008).

Gabriel Savulescu

GSPublicRelations@2010

Citeste la Dreapta!

Citeste http://AliantaDreptei.wordpress.com

Un răspuns to “„Dreapta românească”: pozitia si rolul Partidului National Liberal”

  1. Despre o manipulare pesedista « transildania Says:

    […] “Dreapta romaneasca” pozitia si rolul Partidului National Liberal, dezbatere astazi la ora 19, Bucuresti str. […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat: