Un mare om de stat – Ionel Bratianu

Romania a avut si are foarte multi politicieni si foarte putini oameni de stat. Unul dintre cei putini este fara indoiala Ion I. C. (Ionel) Bratianu (1864-1927).

Am citit biografia sa si m-a impresionat atat de mult incat am mai recitit-o ulterior de cateva ori. Biografia sa politica constituie un model din care toata lumea poate invata ceva, atat actualii politicieni seniori, cat si tinerii interesati de politica.

Ionel Bratianu a fost un om de stat special. Chiar daca era fiul altui mare politician, statutul sau in partid si in cartile de istorie si l-a castigat prin merite proprii. A fost un politician chibzuit care nu lua decizii in graba sau de unul singur. Programele politice si masurile pe care le propunea si urmarea erau solutiile pragmatice si corecte la problemele de atunci. Ionel Bratianu le-a sustinut cu rabdare indiferent de presiuni din exteriorul partidului si de faptul ca masurile sale deranjau persoane cu mare putere financiara. A reformat partidul si l-a deschis catre noi categorii de simpatizanti.

In domeniul politicii interne liberalii condusi de Ionel Bratianu au fost promotorii reformei agrare, reformei electorale si a unei modernizari a Vechiului Regat menita sa surmonteze decalajele de dezvoltare. Stia ca Romania mica antebelica nu era apta de Unire daca nu ajungea in rand cu societatile moderne. Bratianu a intampinat multe rezistente si o opozitie puternica care a amanat proiectele sale, insa in cele din urma toate masurile propuse de el au fost puse in practica. Reforma constitutionala a fost incununata de Constitutia din 1923.

In ce priveste politica externa Ionel Bratianu este prin gestiunea sa inteligenta in calitatea sa de prim ministru din perioada primului razboi mondial autorul celui mai mare succes al politicii externe romanesti din toate timpurile: Marea Unire de la 1918 confirmata la conferinta de pace de la Paris in anii 1919-1920. In acea perioada de cumpana Ionel Bratianu a ales mai intai corect neutralitatea cu toate ca era suspus unor presiuni extreme de a intra mai repede in razboi fie de partea Germaniei si Austro-Ungariei (conservatorii filogermani) fie de partea Antantei. Ionel Bratianu nu s-a induplecat, nu a “supt” la niciun licurici mare si a negociat la sange in interes national. Tratatul de alianta cu Franta, Marea Britanie, Rusia si Italia semnat in august 1916 la Bucuresti a facut posibil marele succes strategic in pofida infrangerii militare.

Devine membru al Partidului Național Liberal încă din 1895. În același an candidează la Colegiul I, fiind ales deputat de Gorj.

Ion I. C. Bratianu a susținut acceptarea în partid (februarie 1889) a foștilor lideri ai Partidului Social Democrat al Muncitorilor din România (C. Stere, V.G. Morțun, dr. I.G. Radovici, I. Nădejde) PSDMR creat în anul 1893.

Fuziunea prin absorbtie a PSDMR in PNL in 1889 exemplifica faptul ca miscare socialdemocrata este inapta pentru democratia romana. Curentul socialist sa reorganizat in 1910 prin reorganizarea Partidul Social Democrat Roman. Ramura radicala de stanga sa desprins in 1921 infiintand Partidul Comunsit Roman, formatiune interzisa in 1924.

In august 1944 Partidul Socialdemocrat Roman sa reinfiintat, dar de acesta data o parte a conducerii sa alianiat Partidului Comunist Roman. In 1945 liderul socialdemocrat Titel Petrescu a infiintat Partidul Socialdemocrat Independent, formatiune care a respins categoric colaborarea cu partidele pro-sovietice. In 1948 PSDI a font interzis de noua putere comunista.

Esichierul de centru-stanga a fost reprezentant in perioada 1918-1938 de Partidul National Taranesc PNT.

Ion. I.C. Bratianua a condus Partidul National Liberal in perioada 1909-1927.

Cu ocazia aniversarii zilei de nastere a lui Ion I. C. Bratianu, vineri 20 august ora 18, Alexandru Marin va invita in Bucuresti pe strada Fildesului  nr. 2 la o masa rotunda la care va participa si Dinu Zamfirescu.

Sursa: Transildania

Citeste la Dreapta!

Citeste http://AliantaDreptei.wordpress.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat asta: