Bursa transferurilor politice

Update 1: 24.08.2010: Senatorul de Prahova Severin Georgică şi-a anunţat demisia din PDL. Coalitia guvernamentala detine in Senat o majoritate de un singur vot.

Update 2:24.08.2010. Structura grupurilor parlamentare din Senat:

Update3:25.08.2010. Senatorul independent Georgica Severin proaspat demisionat din PD-L sa inscris in PSD.

PNL a castigat in alegerile parlamentare 28 de mandate. In perioada 2008-10 PNL a pierdut 6 senatori, din care 2 sau inscris in PD-L, 4 sunt membri ai grupului independent mixt. Componenta actuala: 22 de mandate.

PD-L  a castigat in alegerile parlamentare 51 de mandate. In perioada 2009-10 PD-L a pierdut 2 senatori, dintre care amandoi sau inscris in PSD. A primit in randurile sale 2 senatori. Componenta actuala: 51 de mandate.

PSD+PC a castigat in alegerile parlamentare 49 de mandate. In perioada 2008-10 PSD+PC a pierdut 7 senatori, care sau au format grupul independent-mixt. A primit in randurile sale 2 parlamentari. Componenta actuala: 44 de mandate.

Grupul parlamentar mixt este format din 12 deputati, din care 9 apartin formatiunii Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei.

UDMR si-a conservat cei 9 senatori.

Vacanta de vara se apropie de sfarsit si sesiunea parlamentara va demara la jumatatea lunii septembrie.

Partidele de opozitie PSD si PNL se vor intilni la finele lunii august si isi vor stabili strategie pe termen scurt si mediu. Blogul PeSurse.ro anunta migratia unor parlamentari PDL si UNPR catre PSD si PNL.

Fenomenul migratiei politice este un element marcant al democratiei defecte din Romania.

Acest fenomen afecteaza in primul rand partidul aflat la putere.

In perioada 90-92 din partidul stat FSN sau format doua partide de stanga: Partidul Democrat (FSN) si Frontul Democrat al Salvarii Nationale FDSN. Din FSN sau desprins o serie de parlamentari care la randul au format alte formatiuni politice neparlamentare. Astfel in iunie 1991 se infiinteaza Partidul Romania Mare. In toamna anului 1990 sa infiintat Partidul Socialist al Muncii. Ambele formatiuni au reusit sa intre in parlament candidand pe liste comune.

De acelasi fenomen a fost afectat si Partidul National Liberal. In iulie 1990 din PNL se desprindea PNL-Aripa Tanara. In aprilie 1992 din sanul PNL se forma PNL-Conventia Democratica. Ambele partide au fuzionat in iunie 1997, alaturandu-se PNL in vara anului 1998.

Ciclul parlamentar 1992-96 a fost marcat de migratii politie care sau desfasurat in randurile opozitie. In alegerile din 27 septembrie 1992 PNL-AT si PNL-CD au candidat pe listele Conventiei Democratice. PNL a candidat insa singur si a obtinut 2,67%. In primavara lui 1995 o serie de parlamentari PL-93 ( fostul PNL-AT) si PNL-CD au migrat sper proaspatul grup parlamentar al PNL. In decembrie 1995 PNL a fost reprimit in CDR:

In perioada 1996-2000 fenomenul migratiei politice a marcat intregul interval parlamentar. PNL a reusit sa isi integreze disindentele liberale. PNTCD a suferit masiv de migratia politica. Astfel o serie de parlamentari au migrat spre PNL si Uniunea Fortelor de Dreapta. Simpatizanti PNTCD din mediul universitar au infiintat in 1999 Partidul Noua Generatie. In aprilie 1999 Victor Ciorbea infiinta Alianta Nationala Crestin Democrata. ANCD a profitat de migratia unor parlamentari PNTCD, reusind astfel sa formeze in ambele camere grupuri parlamentare.

In perioada 1996-2000 PDSR conducea opozita parlamentara. In septembrie 1997 din PDSR sa desprins Alianta pentru Romania. Formatiunea social-liberala a fuzionat prin absorbtie in PNL.

In ciclul parlamentar 2000-2004 PSD a profitat de migratia unor parlamentari PRM si PD reusind sa obtina o majoritate simpla in ambele camere.

Fenomenul migratiei a continuat si in perioada 2004-08. Din grupul parlamentar al national-liberal sa format la finele anului 2006 nucleul Partidului Liberal Democrat.

In actualul parlament migratia politica a adus la aparitia Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei UNPR. Iar migratia politica se va amplifica. La finele lunii septembrie PNL, PC si PSD vor depune o motiune de cenzura. Pentru a trece motunea are nevoie de sprijinul a 22 de parlamentari inregimentati in arcul guvernamental. Nu este exclus ca contigentul transferurilor spere PNL si PSD sa depasesca asteptarile si sa transforme in exod.

Partidul National Liberal numara in prezent 75 de parlamentari. Optimal grupul parlamentar liberal ar avea nevoie de inca 45 de parlamentari. Astfel PNL ar putea depune si formula motiuni de cenzura in nume propriu.

PSD este deasemenea interesat de recuperarea efectivelor pierdute si ar putea profita de exodul parlamentar.

Gabriel Savulescu

GSPublicRelations@2010


Citeste la Dreapta!

Citeste http://AliantaDreptei.wordpress.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat: