Romania in primele 7 luni din 2010:Deficit de cont curent cu 38,5% iar investiţiile străine directe scăzute cu 36%

Autor: Rares Manescu

Desi guvernantii anunta fericiti iesirea Romaniei din criza (a cata oara?), iata ce spun datele:

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi s-a plasat în primele şapte luni la 3,79 miliarde euro, în creştere cu 38,5% faţă de perioada similară a anului trecut, influenţa determinantă având-o balanţa transferurilor curente, care a consemnat un sold mai mic cu 32% faţă de ianuarie – iulie 2009.
Soldul balanţei transferurilor curente a scăzut de la 2,27 miliarde euro în ianuarie-iulie anul trecut la 1,544 miliarde euro în perioada similară din 2010, potrivit datelor publicate vineri de Banca Naţională a României.
Deficitul balanţei comerciale a crescut cu 4,2% în primele şapte luni, la 3,825 miliarde de euro, potrivit datelor BNR.
Serviciile au avut în primele şapte luni o contribuţie negativă de 457 milioane euro, de peste patru ori mai mare decât nivelul de 105 milioane euro înregistrat în perioada similară din 2009, determinată în principal de sectorul alte servicii (-267 milioane euro).
Deficitul balanţei veniturilor a crescut cu 13% faţă de perioada ianuarie – iulie 2009, de la 1,34 miliarde euro la 1,5 miliarde euro.
Deficitul contului curent din primele şapte luni a fost finanţat în proporţie de 50,3% prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, care au însumat 1,9 miliarde de euro.
Datoria externă pe termen mediu şi lung s-a situat la finele lunii iulie la 70,499 miliarde de euro (80,5% din total datorie externă), în creştere cu 7,3% comparativ cu sfârşitul anului trecut.
Totodată, datoria externă pe termen scurt se situa la 17,043 miliarde euro la sfârşitul lunii iulie, reprezentând 19,5% din total datorie externă şi fiind cu 16,8% mai mare faţă de finele anului trecut.
In ceea ce privestei Investiţiile directe ale nerezidenţilor au scăzut cu 36% în primele şapte luni ale anului la 1,9 miliarde euro, de la 2,9 miliarde de lei în perioada similară a anului precedent, potrivit datelor BNR.
Investiţiile străine directe au fost realizate în cea mai mare parte din participaţii la capital, care au însumat 1,33 miliarde de euro, restul intrărilor reprezentând credite intra-grup.
În primele şapte luni, investiţiile au finanţat în proporţie de 50,3% deficitul de cont curent, care a ajuns la finele lunii iulie la 3,79 miliarde de euro.
Anul trecut, investiţiile străine directe au scăzut la 4,89 miliarde de euro, jumătate din valoarea înregistrată în 2008, acoperind în proporţie de 96,9% deficitul de cont curent. În 2008, nerezidenţii au realizat investiţii străine directe în România de 9,49 miliarde de euro.
Cred ca citind aceste date statistice, nu este nevoie de nici un alt comentariu…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat: