8 noiembrie: Regele si Patria

Luni, 8 noiembrie 2010, începând cu ora 18.00, va avea loc, la Ateneul Român, o evocare a marii manifestaţii anticomuniste din 8 noiembrie 1945. Cu ocazia zilei onomastice a Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României, Ateneul Român găzduieşte evenimentul intitulat 8 noiembrie 1945 – 8 noiembrie 2010. 65 de ani de la prima manifestaţie anticomunistă din România. Îşi dau concursul pianistul Dan Grigore, actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc şi violonista Ioana Cristina Goicea. Prezentarea istorică a mitingului din 1945 va fi făcută de acad. Dinu C. Giurescu. Vor mai participa: demonstranţi din 8 noiembrie 1945, Asociaţia Tradiţia Militară, tineri politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Luni, 8 noiembrie 2010, în ziua sfinților Mihail și Gavril, mai multe organizații românești vor găzdui la Ateneul Român un concert de gală.

Pentru a onora ziua onomastică a Majestății Sale Regelui, la ora 18, Dan Grigore, Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc și Ioana Cristina Goncea, alături de academicianul Dinu C. Giurescu și Marilena Rotaru, își vor da concursul într-o gală ce va comemora un eveniment eroic din istoria contemporană.

La 8 noiembrie 1945, elevii, studenţii şi tinerii, mai ales reprezentanți ai partidelor Național Liberal și Național Țărănesc, au venit în Piața Palatului Regal, care pe vremea aceea simboliza Statul român, legitim și istoric. Acolo, ei au afirmat cu curaj atașamentul lor față de Regele Mihai și față de Coroană. Desigur, au fost reprimați cu brutalitate, iar suferințele fizice și morale pe care le-au trăit atunci nu au reprezentat decât începutul unor distrugeri de patru decenii.

Doi ani mai târziu, la 30 decembrie 1947, România era deposedată de ultima instituţie cu autoritate naturală şi cu vocaţie de garant al democraţiei, Regele Mihai. Dictatura uzurpa monarhia, în numele unei republici pe care nu avea de gând şi nu putea să o pună în operă. Vocea poporului avea să fie înăbuşită pentru patruzeci și doi de ani. Dar, lovitura grea dată României în acea zi a fost decapitarea Statului român și zdruncinarea brutală a identităţii naţionale. Între patru decenii de comunism şi sfărâmarea statalităţii este o deosebire echivalentă cu cea dintre confiscarea unei case şi incendierea ei.

Așadar, manifestația anticomunistă din ziua de sfântul Mihail și Gavril a anului 1945, atunci când tinerii și-au strigat iubirea și credința lor față de Regele Mihai și față de Coroană, a fost un moment important pentru identitatea românească, pentru Statul român și instituțiile lui competente și legitime, nu doar pentru democrație și libertăți.

În anul 2010, martor al celor douăzeci și unu de ani scurși de la evenimentele din 1989, Regele Mihai a împlinit 89 de ani. După opt decenii de când a devenit Rege, în ochii săi se citește limpede nu serenitatea desprinderii de zbuciumul lumii, ci îngrijoarea pentru țară și oamenii ei, pentru vremurile de încercări ce par că nu vor să plece. Pentru felul neîngăduit de superficial în care sunt privite libertățile și democrația, pentru disprețul crescând față de instituții și pentru felul în care, uneori, se ignoră răspunderile față de conducerea treburilor publice.

Astfel, paradoxal, deși liberi și democratici, mai avem încă și astăzi de învățat la lecția istorică a tinerilor anului 1945.

Principesa Moștenitoare și cu mine vom reprezenta pe Majestățile Lor luni seara, felicitând pe organizatorii și inițiatorii galei pentru generozitatea și spiritul lor de răspundere.

Alianța Națională pentru Regatul României, Alianța Civică, Institutul Român de Istorie Recentă, Tineretul Național-Liberal, Fundația Horia Rusu, Fundația Corneliu Coposu, Fundația Culturală Memoria, Fundația Culturală Erbiceanu și Inițiativa Tinerilor pentru Modernizarea României sunt principalii organizatori ai evenimentului.

Cu ocazia galei, vor fi proiectate fragmente din filmele “Nihil Sine Deo” și “La aniversare” de Marilena Rotaru.

Bilete se găsesc la casa Ateneului Român. Sper să ne reîntâlnim pentru a omagia pe Rege luni la ora 18.

Sursa: Romania Altfel

Reclame

3 răspunsuri to “8 noiembrie: Regele si Patria”

  1. Dore Tiron Says:

    Vreau sa stie toti rominii ca noi astia care am plecat afara din tara n-am uitat nici o clipa de cei dragi de acasa si de acea vreau sa facem o schmbare, Adica o Monarhie Constitutionala pentru a fi demni de noi insine.

  2. Tivadar Mircea Says:

    Nu cred ca D-ul Vozganian se impaca cu monarhia. Cred ca in PNL mai sunt si altii care nu agreaza monarhia de nici o culoare.

  3. Tivadar Mircea Says:

    A plecat DROJDIA. Ce sa faci cu faina daca nu ai drojdie? Paine dospita nu poti sa faci ,decat nedospita. Lipie sau lavas. Asa e si cu politica.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat asta: