Ion I.C. Brătianu: „Sau partidul ma urmeaza cu toata insufletirea, sau nu mai stau in fruntea lui si activez ca simplu particular.”

Ion I. C. Brătianu s-a născut la 20 august 1864 la moşia Florica, în judeţul Argeş. A fost cel mai mare fiu al liderului liberal Ion C. Brătianu şi fratele mai mare al lui Vintilă şi Dinu Brătianu. În 1907 se căsătoreşte cu Eliza, fosta soţie a conservatorului Alexandru Marghiloman.

Pe 24 noiembrie 1927 Ionel Brătianu încetează din viaţă în urma unei laringite infecţioase.

Devine membru al Partidului Naţional Liberal încă din 1895. În acelaşi an candidează la Colegiul I, fiind ales deputat de Gorj. Susţine acceptarea în partid (februarie 1889) a foştilor lideri ai Partidului Social Democrat al Muncitorilor din România (C. Stere, V.G. Morţun, dr. I.G. Radovici, I. Nădejde) creat în anul 1893.

La Congresul P.N.L. din ianuarie 1909, I.I.C. (Ionel) Brătianu este ales preşedinte al partidului, funcţie politică pe care o va păstra până la sfârşitul vieţii sale.

La 2 octombrie 1913, Comitetul Executiv al P.N.L. acceptă propunerea înaintată de Brătianu privind reforma agrară (exproprierea parţială a marii proprietăţi) şi electorală (colegiu electoral unic). Aceste propuneri ale liderului liberal sunt susţinute şi de o importantă parte a oamenilor de stat ai vremii: Regele Carol I, conservatorii democraţi (care susţin însă nişte modificări – două colegii electorale şi expropiere prin cumpărare) şi chiar conservatorii „bătrâni” (expropiere in extremis şi în plan electoral acceptă doar o lărgire a bazei colegiilor existente).

Discursuri parlamentare:

„Pana cand nu vom fi o tara agricola, industriala si comerciala nu va fi dezvoltarea noastra economica completa si desavarsita. Anii de criza ne-au dovedit de ajuns primejdiile unor venituri uniforme.

I.C. Bratianu se opune la vanzarea resurselor naturale catre Marile Puteri:

„Cand pe langa bogatia solului stau muntii nostri inca neexploatati, ===>cand avem la dispozitia noastra petrolul, cand inventiunile moderne fac din electricitate si din fortele hidraulice motoare de mana intai, chemate sa revolutioneze conditiile economice si sociale ale industriei, si cand suntem in asa favorabile situatiuni, in ceea ce priveste caile fluviale si caile maritime – a renunta pentru totdeauna la dezvoltarea industriala ar fi a ne arata oameni cu orizonturi scurte si care nu-si cunosc menirea in lume…”<=== Cuvantare, Adunarea Deputatilor, 1905.

Cuvantare tinuta la Congresul PNL din ianuarie 1909:

In toata activitatea noastra, ca in trecut, sa nu uitam ca, fie in afara, fie inauntru, opera noastra este o opera de progres, de ordine si de pace si ca progresul, ca sa fie sigur, trebuie sa fie facut cu acea perseverenta proprie organismelor sanatoase, iar nu cu zvacniri si framantari„. Noul lider al partidului sublinia importanta respectarii democratismului si a ordinii in organizatiile Partidului National – Liberal care trebuiau sa fie cladite „... pe doua reguli esentiale: libertatea de discutie, pentru a ajunge la participarea constienta a tuturor, disciplina in actiune, fara de care nu se poate.

Sau partidul ma urmeaza cu toata insufletirea,  sau nu mai stau in fruntea lui si activez ca simplu particular.

Sursa: Romania Libera

O lectie de istorie

Autor: Horia Buzatu

Am avut astăzi bucuria de a participa la un eveniment deopotrivă emoționant și tulburător: comemorarea decesului marelui om de stat care a fost Ion. I. C. Brătianu.

Doi profesori ai Universității din București, respectiv Adrian Cioroianu și Ion Bulei, și-au asumat această frumoasa inițiativă și spre mulțumirea mea au ales ca locație a evenimentului, chiar vila familiei Brătianu, la Florica, lângă Pitești.

Adrian Cioroianu, craiovean dar și fost coleg de Parlament, mi-a făcut deosebita cinste de a mă număra printre invitații săi, alături de alți craioveni, profesori ai Universității din Craiova: Sorin Damean, Constanțiu Dinulescu și Florin Olteanu. La rândul meu, am invitat să-mi fie aproape în această zi specială, câțiva dintre tinerii mei prieteni liberali din Craiova.

Ne-am bucurat să găsim la Florica și alți prieteni: fostul deputat PNL Adrian Miuțescu, profesori ai Universității din Pitești, câțiva șefi ai unor instituții de cultură, dar și lideri locali ai mai multor partide.

Ca și în alte rânduri și această zi la Florica a început cu o vizita a Casei Brătienilor. Am revăzut biblioteca în care pe vremuri se găsea una dintre cele mai importante colecții de carte din Europa, din nefericire complet pierdută astăzi. Am revăzut și celebra terasă de la ultimul nivel, unde au avut loc întâlniri ale Consiliului de Miniștri în care au fost luate decizii importante.

Între prelegerile care au urmat, profesorul Bulei m-a impresionat în mod special, atât pe mine cât și pe ceilalți auditori. Domnia sa ne-a citit tuturor, poezii scrise de Ionel Brătianu și dedicate surorii sale, Sabina Cantacuzino ! Iată o latură mai puțin știută a marelui om politc, care scoate în evidență o sensibilitate necunoscută astăzi !

A continuat profesorul Sorin Damean care ne-a îndemnat pe toți să ne cinstim eroii neamului nu doar la anivesări în cifre rotunde, din cinci în cinci, sau din zece în zece ani. Avem nevoie să ne gândim le eroii noștrii în fiecare zi, nu doar la aniversări, a mai spus domnia sa.

Aș mai adăuga aici și intervenția profesorului Dinulescu care a vorbit despre legăturile speciale dintre Ion I. C. Brătianu și generalul Radu Rosetti, autor de studii și teorie militară de mare valoare în epocă.

În ce mă privește, am vorbit despre importanța lui Ion I. C. Brătianu în crearea statului român modern și despre colaborarea benefică pentru țară între familia Brătianu și Regii României. De altfel, eu cred că datorită acestei excepționale relații, întinsă peste zeci de ani a fost posibile toate realizările noastre naționale, dintre care cea mai importantă rămâne evoluția de la Principatele Române, așa cum le-a găsit Regele Carol I, la România Mare, așa cum s-a făcut sub Regele Ferdinand, la 1 decembrie 1918. În tot acest timp, dar și după aceea, Brătienii s-au găsit pretutindeni: în Partidul Național Liberal, pe care l-au și creat alături de alți vizionari ai vremii, în guvernele României, pe care le-au condus bine, chiar dacă au înfruntat criza economică din 1929 sau războaiele mondiale. Dar mai ales, Brătienii s-au găsit alături de Casa Regală a României .

Așadar, ziua de azi ne-a oferit tuturor celor prezenți la vila Florica prilejul de a ne bucura de evocări și amintiri legate de cea mai importantă familie politică a românilor, familia Brătianu și de cel mai important membru al ei, fostul prim ministru și președinte al partidului, Ion I. C. Brătianu.

Am încheiat ziua cu o scurtă slujbă de pomenire oficiată de preotul de la biserica familiei, aflată în imediata vecinătate a vilei.

IMG_2735

Reclame

Un răspuns to “Ion I.C. Brătianu: „Sau partidul ma urmeaza cu toata insufletirea, sau nu mai stau in fruntea lui si activez ca simplu particular.””

  1. Horatiu Buzatu Says:

    Despre o zi petrecută la Florica, aici:
    http://horatiubuzatu.wordpress.com/2010/11/24/o-lectie-de-istorie/


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat asta: