Varujan Vosganian – discurs de Ziua Romaniei – 1 decembrie 2010

Am sarbatorit ieri Ziua Romaniei, impreuna cu liberali de pe la toate filialele Bucurestiului, cu simpatizanti liberali si bloggeri, la PNL sector 3, pe bulevardul „1 Decembrie 1918”

Invitat a fost Varujan Vosganian, iar din discursul acestuia am selectat cateva fragmente care se refera la romanii din afara tarii, si la faptul ca acestia trebuie cumva recuperati, apropiati, o misiune pe care PNL, ca partid istoric, trebuie in mod obligatoriu sa si-o asume. Senatorul i-a impartit pe romanii de departe in cateva categorii, pentru a-i cunoaste mai bine :

1. Romanii „de diaspora”: cei care au plecat indeosebi din Ardeal, in perioada de la sfarsitul sec XIX si pana la inceputul primului razboi mondial, sau chiar mai tarziu. De obicei evrei nascuti in Romania. Unii sunt deja la a patra generatie in diaspora. Putini mai vorbesc limba romana. „Daca nu facem o actiune urgenta de recuperare, vor deveni o amintire”, a spus senatorul liberal.

2. Romanii „din exil”: cei care au plecat dupa al doilea razboi mondial, in cea mai mare parte izgoniti. Printre ei sunt figuri dintre cele mai importante ale culturii romane. Elitele acelor vremi. Despre ei Varujan Vosganian a spus: „Trebuie sa ne impacam cu romanii din exil. Multi inca mai privesc Romania asa cum o priveau atunci cand au plecat. (…) Noi, cei care locuim in Romania, nu avem voie sa ne suparam pe ei. (…)Trebuie sa fim primitori si intotdeauna sa taiem vitelul cel gras atunci cand un roman se intoarce acasa”.

3. Romanii „imigranti”: cei plecati din tara pentru a muncii. Cei 2,7 milioane, conform ultimelor statistici, constituie o grea lovitura pentru Romania. „Trebuie sa-i ajutam sa-si pastreze puntile cu Romania. (…) In ultimii ani am pierdut aproape o Basarabie”

4. Romanii „din vecinatate”: din Basarabia, Bucovina, Gyula, Valea Timocului… etc. „In legatura cu ei trebuie sa functioneze continuu idealul unitatii spirituale. Ei trebuie sa ramana parte a spiritualitatii romanesti.”

Singurul mijloc prin care putem ajuta PNL-ul si pe noi. IMPREUNA. Ca din ideile tuturor, si prin politicile si oamenii sai, PNL sa poata remodela acea Romanie mare si prospera pe care inaintasii liberali au visat-o, candva au faurit-o, dar la care, din pacate, mai tarziu, arareori am fost indreptatiti sa mai speram.

ACUM, IMPREUNA si ALTFEL e mesajul PNL pentru romanii de pretutindeni. Cel putin asa l-am inteles eu. Si cred ca l-am inteles bine. Nu vreau sa fiu patetica, pentru ca urasc asta. Nu sunt patrioata de ziua a saptea, doar pentru ca ieri a fost Ziua Romaniei. S-a intamplat sa ascult un discurs frumos si sa scriu asta, gandindu-ma ca toti putem avea un rol si putem ajuta cu ceva. Prin comunicare. Chiar avem o sansa mare acum, cand tara e mai distrusa ca niciodata. Va imaginati ce ar insemna ca, din haul in care suntem, Romania sa se ridice DIN NOU pe umerii PNL? E posibil!

Test + Imagini: Lilick Auftakt

Citeste la Dreapta!

Citeste http://AliantaDreptei.wordpress.com

3 răspunsuri to “Varujan Vosganian – discurs de Ziua Romaniei – 1 decembrie 2010”

  1. In Colegiul Hateg vor avea loc alegeri partiale pentru un post de deputat « Dum spiro, spero Says:

    […] As vrea sa citeasca si ei:   Vania, Ioan Sorin,  Caius, Ana Usca,  Popa Teapa, Cristian Lisandru, Elisa,  Theodora Marinescu, Chat Noir, Aliosa, Basarica, Gica Contra, Dragon, Supravieţuitor, Cristian Dima,  Madi si Onu, Starea Natiunii, Teo Negura, Mirela Pete,   Alianta Dreptei, […]

  2. Sunt doua moduri de a cuceri si subjuga o natiune: prin sabie sau prin indatorare « Hai ca se poate! Says:

    […] Cristian Dima,  Madi si Onu, Starea Natiunii, Teo Negura, Mirela Pete, Matilda,  Alianta Dreptei, Augustin, Renata,  Victor Ponta,  Andi Bob,  Zina-Lecturi recenzate, Gebelezis, Dan Voiculescu, […]

  3. Sunt doua moduri de a cuceri si subjuga o natiune: prin sabie sau prin indatorare Says:

    […] Cristian Dima,  Madi si Onu, Starea Natiunii, Teo Negura, Mirela Pete, Matilda,  Alianta Dreptei, Augustin, Renata,  Victor Ponta,  Andi Bob,  Zina-Lecturi recenzate, Gebelezis, Dan Voiculescu, […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat: