Memoria istoriei: 8 ianuarie 1990 reinfiintarea PNTCD

8 ianuarie 1990 – TMB a autorizat funcţionarea primului partid politic din România post-comunistă, Partidul Naţional ţărănesc Creştin şi Democrat (PNŢCD), continuatorul partidului istoric interzis de regimul comunist în 1947. Cel care a reorganizat partidul în chiar noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989 a fost Corneliu Coposu, prin lansarea unui “Apel către Tară”

În contextul crizei generale a comunismului şi a destrămării accelerate a structurilor sale internaţionale create după al doilea război mondial, evenimentele din decembrie 1989 au marcat începutul unei noi etape istorice în devenirea poporului român, a României.

Prima acţiune politică de reactivare a PNŢ a fost lansarea manifestului „Apel către ţară” (22 decembrie 1989), semnat, printre alţii, de Corneliu Coposu, Ion Diaconescu şi Niculae Ionescu Galbeni. Ulterior, s-a adoptat o declaraţie programatică în care se preciza că instaurarea democraţiei, a unei economii libere şi a libertăţii religioase reprezentau principalele obiective ale partidului.

La 8 ianuarie 1990, Tribunalul Municipiului Bucureşti a înregistrat prima cerere de înscriere a unui partid, aceea a Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, noua titulatură a PNŢ, pusă în acord cu apartenenţa la Internaţionala Creştin Democrată. Corneliu Coposu a devenit preşedinte al PNŢCD.

Nota asupra aderarii PNTCD la Internationala Crestin Democrata: In 1987 o serie de lideri ai ICD l-au vizitat pe Corneliu Coposu. In urma discutiilor Corneliu Coposu a cerut aderarea PNT la ICD. Aderarea sa perfectat in noiembrie 1987 prin prezenta lui Dorin Reichel, reprezentatul PNT in Germania la congresul ICD desfasurat in acel an la Bonn.

Blogul AliantaDreptei sustine cooptarea PNTCD in aceasta alianta din urmatoarele motive:

– PNT a castigat alegerile din noiembrie 1946 cu un procent nimicitor de 60%, in mod normal traiectoria Romaniei ar fi fost alta daca nu am fi fost vanduti la Ialta.

– In martie 1990 sa ratat sansa istorica de a forma o alianta de centru-dreapta intre PNTCD si PNL. Un presedinte Campeanu si un premier Ratiu ar fi fost alegerea cea mai potrivita.

– PNL a supravietuit esecul electoral din 1992 tocmai prin cooptarea PNL-AT si PNL-CD in CDR si ulterior in 1995 al PNL si acest lucru sa datorat sustinerii venite din partea PNTCD, in mod special oferite de regretatul Coposu.

– Cooptarea unor candidati PNTCD pe listele PNL in 2008 nu a adus scorul asteptat. Cu toate acestea PNTDC detine fieruri electorale in judetele Calarasi, Sibiu si Timis. PNL si PNTCD au obtinut in 1996 3,7 milioane de voturi valabil exprimate, scor daca ar fi putea repetat ar aduce un scor de minim 37.50%

– Cooptarea PNTCD pe listele ACD ar avea si un efect pozitiv in cadrul
segmentului electoral. O serie de parlamentari PD-L s-ar alatura PNTCD si pe timp mediu si lung PNTCD ar putea renaste.

La urmatoarele alegeri PNTCD ar putea sa formeze un grup parlamentar la Camera (cca. 18 parlamentari).

UMP, CDC, Alianta FIDESZ-KDNP, Polul National din Italia (Futuro e Liberta, crestindemocratii lui Cassini, factiuni social-liberale din PD) functioneaza drept federatii si aliante politice care cuprind tot spectrul politic, incluzand in randurile sale toate partidele de centru si centru-dreapta.

In spiritul demonstratiei anti-comuniste, anti-totalitare si promonarhiste din 8 noiembrie 1945 PNTCD are datoria istorica de a pune capat disensiunilor interne prin solutionarea consensuala a tuturor problemelor interne, prin alegerea unei noi conduceri interne legitimie, prin desemnarea unor candidati locali notorii si desigur si demararea procedurilor de aderare la Alianta de Centru-Dreapta ACD.

Update: PNTCD – situatia la zi. Despre graficul de procese dintre cele doua ramuri PNTCD citi aici.

 

Reclame

7 răspunsuri to “Memoria istoriei: 8 ianuarie 1990 reinfiintarea PNTCD”

 1. atreides Says:

  Fara PNTCD alianta PNL-PC este o frectie la picior de lemn. Este absolut vital ca PNTCD sa fie cooptat in aceasta alianta.

  • cristi Says:

   Aveti perfecta dreptate,PNTCD-ul trebuie cooptat in ACD.Numai
   ca intai si intai taranistii trebuie sa-si clarifice rapid situatia
   interna.Acolo avem 2 grupari cu 2 presedinti care revendica acelasi nume.Pana nu vor deveni un singur partid cu o singura conducere nu stiu ce discutii pot avea loc. Asa ca avertismentul vostru ar trebui adresat mai degraba celor doua aripi taraniste.
   Tineti minte un lucru,liberalii ii vor pe taranisti in alianta insa nu se vor milogi de ei si nu-i vor aduce cu forta.Daca taranistilor le place situatia penibila in care sunt acum atunci
   n-au decat sa balteasca in ea.

   • savulescugabriel Says:

    Blogul „Barlogul PNTCD” afiseaza numai putin de 12 procese in curs de desfasurare intre cele dpua aripi. Primul termen de judecate se desfasoara pe 10.01.2010, ultimul pe 01.09.2011. Ambele aripi trebuie sa ajunga la un numitor comun, la un consens, la un compromis politic. Altfel PNTCD risca sa piarda si ciclul electoral 2012-2014.

    http://barlogulpntcd.wordpress.com/2011/01/07/procese-pntcd/

   • atreides Says:

    Adevarat, dar PNL poate ajuta clarificarile din PNTCD prin invitarea publica a acestora in alianta. Astazi Pavelescu a zis ca isi doreste in alianta, aripa Sarbu nu ma indoiesc ca doreste, toate premisele sunt asigurate, PNL sa faca invitatia si apoi intr-adevar mingea va fi in terenul PNTCD.

 2. savulescugabriel Says:

  Infiintarea Aliantei de Centru Dreapta urmeaza sa fie validata de catre forurile statutare ale PNL si PC in cursul saptaminii 10-14 ianuarie 2010. Atat timp cat situatia juridica a PNTCD nu este clarificata, aderarea PNTCD la ACD nu se poate realiza, fiindca insusi inscrierea ACD in registrul partidelor politice poate fi atacata din punct de vedere juridic. Blogul AliantaDreptei a militat pentru infaptuirea aceste aliantei si sunt convins ca in final ratiunea va invinge, factiunile adverse din PNTCD vor ajunge la un compromis si dupa un congres statutar in care se va alege o noua conducere (1), va adopta un nou program (2), isi va desemna candidatii pentru alegerile locale din 2012 (3) si partidul in sine va functiona si se va exprina insusi ca un partid politic (4), atunci procesul de aderare la ACD va veni de la sine.

 3. marian Says:

  Este obligatoriu ca PNTCD sa faca parte din alianta,pana atunci trebuie sa-si rezolve problemele interne.PNL trebuie sa ajute PNTCD.

  • savulescugabriel Says:

   In prezent factiuniile din PNTCD se infrunta intr-o serie de procese. Nimeni din PNL nu se va amesteca in treburile interne ale PNTCD. Taranistii trebuie sa isi gaseasca singuri spiritul compromisului.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat asta: