In acest posting republicam o serie de analize si comentarii asupra infiintarii Uniunii Social Liberale.
Blogul „Noul Conservatorism”
…
PNL a reuşit să impună Uniunii Social- Liberale un proiect economic de centru-dreapta, străin de extremismele libertariene şi atent la aspectul social. Acest lucru arată forţa reală a identităţii PNL care se impune, în ciuda unei reale slăbiciuni electorale (în comparaţie cu PSD).
Această alianţă oferă PNL o şansă unică. Avem practic 20 de judeţe şi jumătate din circumscripţiile electorale ale României, unde fără să fim concuraţi de PSD (ci chiar ajutaţi de aceştia) să putem să ne afirmăm ca cel mai important partid al României.
PNL a fost lipsit de teritoriu. Forţa sa electorală a avut tot timpul un handicap faţă de PSD sau (mai recent) PDL. Şi ne-am cam complăcut cu această situaţie, de partid mic, dar cu energie intelectuală, care poate să ofere consistenţă unei alianţe.
2011-2012 este intervalul în care PNL are şansa să redevină ceea ce a fost în timpul lui Ionel Brătianu- partidul cel mai mare şi mai puternic al României.
Tot ce trebuie să facem este să profităm de această alianţă cu PSD, care ne oferă şansa nesperată de a nu fi în concurenţă cu social-democraţii şi cu maşina lor electorală, să cucerim judeţele şi circumscripţiile, una câte una, să ne convingem electoratul că: suntem soluţia!
Ce mai trebuie să facem? Să ne redescoperim şi să ne asumăm tot mai serios şi profund identitatea nu doar de partid de dreapta ci …de partid al Dreptei româneşti.
USL este o alianţă cu triplu scop: răsturnarea regimului Băsescu, stabilizarea economică a ţării şi reforma Statului. În toate aceste obiective, mai ales în ultimele două, PNL are un cuvânt greu de spus şi am toată convingerea că social-democraţii sunt dispuşi să ne asculte. De ce? Deoarece categoric noi avem inteligenţa să facem treabă bună.
Iar PNL va reprezenta atunci, pe bună dreptate, tot ce înseamnă Dreapta românească. Aşa cum PSD, va reprezenta, pe merit şi democratic, tot ce înseamnă Stânga românească.
–
…USL va avea un program economic de dreapta. O arhitectura institutionala care tinde catre statul minimalist, fiscalitate redusa – cota unica, TVA diferentiat – debirocratizare.
Liberalii insa trebuie sa se mobilizeze de pe acum pentru o campanie cu mult mai grea decat cea pe care ar trebui sa o faca PSD, ca sa obtina acelasi numar de primarii sau mandate. Pentru ca PNL va fi impins pe campul de lupta pe colegii foarte importante si pentru dusmanul PDL, in general in mediul urban, unde stim ca procentul de nehotarati, de sclifositi, de „puri”, de „obositi” e mai mare. Insa o data castigate, aceste campuri de lupta, o data infipti in zone importante prin lupta proprie, si nu sub aura unui lider carismatic, PNL va ramane cel mai mare si singurul partid de dreapta din Romania.
–
Pe de altă parte, este nevoie de mult realism. Nu, alegerile nu sunt ca şi câştigate de la sine. Actorii politici, în special de la nivel local, ar trebui să privească noul context cu multă luciditate şi să nu se „culce pe o ureche”, lăsându-se purtaţi de valul „popular”. ===>Este nevoie de construcţie şi organizare în teritoriu.<===
De înţelegerea faptului că suntem în competiţie cu un adversar lipsit de scrupule şi disperat, având la dispoziţie multe resurse şi administrative şi financiare. Şi că, dincolo de calculele mărunte, pe care şi le fac unii prin teritoriu, miza comună este cea mai importantă. Trebuie înţeles că adevărata bătălie abia acum începe. Şi că de soarta ei nu depind doar actorii direct implicaţi, ci România. Chiar dacă nu toţi realizează, responsabilitatea este una majoră, iar drumul pe care am pornit este fără întoarcere. Am asistat realmente la un moment istoric, fără a folosi cuvinte mari.
–
Romania s-a afundat, in acesti din urma ani ai regimului Basescu, intr-un marasm general, care a cuprins intreaga societate romaneasca, de la economic pana la politic. Determinant pentru amploarea crizei pe care o traverseaza in acest moment tara noastra, a fost atitudinea miserupista a guvernului in decisivul an 2009. In locul unor actiuni proactive, care sa vizeze stimularea economiei, cabinetul Boc s-a marginit sa ia unele masuri expeditive (impozitul forfetar este doar un exemplu) in vederea unei iluzorii cresteri a colectarilor la bugetul de stat. Nu s-a luat nici o masura logica pentru cresterea sau macar mentinerea fluxului de capital reinvestit in economia romaneasca. Actualele blocaje financiare isi au sorgintea si in aceasta lipsa de viziune strategica.
Din postura mea de liberal conservator, imi este foarte usor sa critic ab initio constituirea acestei noi constructii politice. Insa, din mai multe motive, nu o voi face. Primul si cel mai insemnat dintre aceste motive ar fi cel de ordin ideologic. Am auzit deja prea multi puritanisti ideologici care, in mod interesat, critica aceasta amalgamare social-liberala. Ei gresesc! Statul liberal minimal, visat de parintii acestei ideologii din epoca Luminilor este o iluzie, la fel ca si comunismul lui Marx si Engels. Doar in teorie el este functional. Hayek si von Mises ne-a demonstrat de mult ca singura organizare functionala a liberalismului este cea neoliberala. Ori neoliberalismul comporta si o importanta componenta sociala. Desi sufleteste sunt mai apropiat de statul minimal al clasicilor liberalismului, ratiunea imi spune ca el nu ar fi functional in conditiile particulare din Romania.
Un al doilea motiv pentru care salut aparitia Uniunii Social-Liberale este acela ca, in acest moment tara noastra are nevoie de o alternativa reala, puternica, predictibila, la actuala stare de fapt. In conditiile in care, in 2012 vom avea alegeri parlamentare iar pe presedintele republicii il cheama Traian Basescu, ne putem astepta oricand la o fraudare masiva a intentiei de vot a romanilor. Opozitia trebuie sa vorbeasca aceasi limba, daca se poate cu aceeasi voce.
–
….din 1992 pana astazi, Romania a fost guvernata, administrata, numai de aliante politice sau electorale. Poate ca, toti cei care vorbesc astazi despre Alianta Social Liberala ar trebui sa-si aminteasca din ce alianta au facut ei insisi parte, cum s-au pozitionat fata de acea alianta si sa se autoevalueze daca si-au schimbat, intretimp, opiniile.
1992-1996 Romania a fost guvernata de ministri PDSR, PUNR sustinuta in Parlament de PSM si PRM;
1996-2000 Romania a fost guvernata de ministri CDR (centru-dreapta) PD (centru-stanga-stanga) si UDMR (varza)
2000-2004 Romania a fost guvernata de ministri PSD (stanga) PC (nu stiu) sprijinita in Parlament de UDMR si PRM
2004-2008 Romania a fost guvernata de ministri PNL (centru dreapta) PD (s-a culcat de stanga si s-a trezit de dreapta) UDMR si PC, pana in 2007 apoi, dupa gonirea PD din guvern, cu sprijin parlamentar punctual din partea PSD;
2008-2009 Romania a fost guvernata de ministri PD (de dreapta) si PSD (de stanga, pentru ca nici Boc nici Basescu nu aveau greturi de stanga);
–
….Această denumire este de tip doctrinar şi va permite PDL un contrajoc pe terenul doctrinar. PDL va încerca să creeze o dispută stânga – dreapta, prezentându-se pe ei ca fiind dreapta şi întreaga USL ca fiind stânga, ceea ce nu este adevărat.
Cred că pe lânga aceasta, PDL va mai încerca să se prezinte ca ramura locală a popularilor europeni atacată de către ramurile locale ale social-democratilor şi liberalilor europeni. Nefirescul politic creat de PDL în toată guvernarea sa devine astfel, printr-un nume mai puţin inspirat, firesc politic. Speranţa ar putea fi legată de faptul că sondajul de opinie prezentat de Lilick îmi sugerează un electorat mai puţin flexibil şi mai ales un electorat al dreptei şi centrului mai puţin dispus a vota PDL.
Denumirea alianţei nici nu concordă cu situaţia din ţară: ţara nu a ajuns la disperare fiindcă PDL a aplicat doctrina populară, ci fiindcă, în opinia mea, PDL a dus o politică de incompetenţă, de sărăcire a ţării şi a românilor, de dispreţ faţă de români, o politică de jaf organizat în favoarea lor şi a clientelei lor politice. De cauzele care au dus ţara în situaţia prezentă ar fi trebuit legată, cred eu, denumirea alianţei şi nu de doctrine politice.
Asta ca să nu mai zic că va fi îngreunată desprinderea UDMR de PDL, ambele fiind membre la popularii europeni. Cred că, datorită celor scrise mai sus, pierderea electorală a alianţei faţă de sondajele recente – datorită alegerii acestei denumiri – va fi undeva între 5-7 procente.
Fără erori politice, USL va continua a avea mai mult de 50% din voturile românilor, dar 5-7 procente înseamnă sute de consilieri locali, zeci de primari şi destui parlamentari. Urmarea este că alianţa va trebui să lupte politic pentru se situa tot timpul la peste 60% preferinţă, intenţie de vot, vot efectiv.
–
Înainte de alegerile din finalul anului 2008 consideram că PNL trebuie să aibă o relație de colaborare cu PSD pe principalele probleme ale țării. Cum trebuie să fie statul, cum trebuie să fie administrația, cum trebuie să fie sănătatea, cum trebuie să fie învățământul, cum trebuie să fie Justiția, cum trebuie să fie Armata, cum trebuie să fie Poliția etc. Adică, cum trebuie să arate Statul. Cum se guvernează, care sunt prioritățile politice ale partidelor urma să stabilească fiecare partid în curtea lui. Funcție de electoratul care îi asigură mandatele.
Nu uit, trebuie să o spun, PSD mi-a înșelat așteptările. Știu, sunt subiectiv, însă alianța zisă „Pentru România” parafată de PSD cu Geoană în frunte și PD-L cu Băsescu la timonă mi-a căzut greu „la stomac”. PNL era izolat. Cumplit de izolat.
S-a format această uniune acum. Vorbe multe și frumoase. De acord. De acord cu uniunea, de acord cu vorbele numai că … până la mal mai este.
Obiectivul principal îl constituie salvarea României de ciuma portocalie. Pentru asta este nevoie de alianțe. Vorba aceea, te faci frate chiar și cu dracul pentru a trece puntea. PSD era singura formațiune care ar fi permis o construcție suficient de puternică și credibilă pentru majoritatea populației și pentru politicienii din alte formațiuni care să poată duce la realizarea obiectivului. Până la înființarea uniunii cu acte, la tribunal, uniunea era o promisiune. Realizarea de facto a uniunii schimbă, consistent, echilibrul politic. Deși este la guvernare, PD-L știe că a pierdut puterea. Știe că membrii săi au de ales. Rămân în PD-L și ies din viața publică sau pleacă din PD-L și se alătură noii alianțe. Cum ? Au posibilități diverse. Unii pot ajunge în PNL, posibil cu excepția celor care au urmat în PD-L pe Stolojan și Stoica la care se adaugă pediștii dușmani, pe față ai liberalilor. Unii pot ajunge în PSD. Cred că majoritatea, pentru ei social-democrații fiind frații de sânge. PSD și PD-L sunt dezmembrămintele FSN. Unii se pot întoarce la PNȚ-CD, care se pare că se va reuni. Cu PNȚ-CD revigorat se poate completa ACD, pe baza unui protocol. De va fi, vom vedea. Alți pedeliști pot spera la intrarea în PC. Ușa le este deschisă, după câte se pare.
Dacă pedeliștii care vor schimba partidul în vederea rămânerii în viața publică sunt parlamentari (cred că în special aceștia), raportul de forțe în Parlament se va schimba dramatic. Acest lucru este posibil datorită prevederii din protocolul dintre PSD și ACD de formare a USL care stabileste paritatea reprezentării. Astfel, cei care acum vor trece la PC și PNȚ-CD (care însă trebuie să devină întâi parte la ACD) au șansa de a deveni nominalizații ACD pentru colegiile care revin acestei formațiuni la alegerile locale și parlamentare viitoare. Cei care trec la PSD au aceleași șanse. Nu este exclus ca la nivel local să vedem treceri urgente în barca noii alianțe a primarilor și consilierilor locali. Știu, primarii nu pot să o facă pe față, acum, însă pot declara că rămân membri ai PD-L însă vor colabora strâns cu PSD și ACD, încercând în acest fel să își optimizeze viitoarea candidatură.
În mare așa văd eu primele rezultate, posibile, ale înființării actualei uniuni. Până la congresele UDMR și ale PD-L se vor clarifica multe.
–
…..Nu putem să nu recunoaştem că există aceste riscuri şi că marea noastră majoritate le ignoră deliberat. România e ţara proiectelor avortate. N-aş vrea ca proiectul actual să fie tot un avorton. Tocmai pentru că susţinătorii lui, foarte mulţi, riscă să-şi ia dorinţa drept realitate şi să se comporte la fel de nereflectat ca şi cei 15% rămaşi din fanaticii portocalii. Fanatismul e neavenit oricând şi oriunde. Toate derapajele au loc atunci când spiritul critic intră în hibernare.
Interesul nostru e să nu se repete nici istoria CDR-PD, nici istoria alianţei D.A. Ci să se constituie, în sfârşit, un proiect consistent şi cu vocaţie de continuitate pentru ţară. Adică, obligatoriu, cu fermă garanţie de aplicabilitate. Fiindcă românii sunt campionii proiectelor eşuate. Mai precis, abandonate mai înainte de a fi aplicate. Şi asta din pricina vidului prelungit de proiect, umplut subit cu o dorinţă de proiect luat drept realitate. Şi tot aşa de subit lepădat. Din lehamitea de a mai fi şi aplicat. Mai ales că în calea aplicării intervin accidente de parcurs, pretexte perfecte de abandon din partea unei populaţii levantine. Ca să nu-i zicem, distruse. Poporul român a fost oprit din drum tocmai atunci când, pentru prima dată în istoria lui, se angajase în cursa lungă a propriei dezvoltări. Comunismul a rupt, brutal, elanul natural de dezvoltare şi i-a imprimat un curs forţat, artificial şi criminal ca orice experiment ideologic totalitar.
La sfârşitul anului 1996, România era izolată pe plan extern şi în planul colapsului pe plan intern. Atunci s-a produs ceea ce se dorea o schimbare de regim – aşteptată “mesianic” – şi a fost doar o alternanţă la guvernare, prin care PDSR, viitor PSD, a scos castanele din foc cu mâna CDR, respectiv, a PNŢCD-PNL-UDMR, pe fondul unui sabotaj continuu din partea PD.
Unul din partidele istorice ale ţării, PNŢCD, a plătit preţul total al unei guvernări care a însemnat evitarea colapsului economic, imprimarea unui curs de creştere economică şi angajarea fermă a ţării în parcursul integrării euro-atlantice.
Guvernul Năstase a păstrat direcţia politicii externe, culegând, pentru ţară, roadele admiterii în NATO şi a valorificat trendul de creştere economică. Corupţia şi aroganţa, mai precis, imaginea lor, au generat un puternic trend de schimbare, cu titlu “revoluţionar”.
Opoziţia la proiectul Alianta Dreptate si Adevar era minoritară, doar vreo doi, pe numele lor, Ludovic Orban şi Crin Antonescu. S-a impus coaliţia dreapta-stânga, care urmărea “dreptatea şi adevărul”, deci statul de drept şi democraţia, respectiv, “trăitul bine”, deci bunăstarea economică şi socială.
Guvernul Tăriceanu a reprezentat perioada de bunăstare a (populaţiei) României, prima de după iluzia postdecembristă a revirimentului peste noapte. Continuitatea creşterii economice s-a reflectat, pentru prima oară, în nivelul de viaţă. Fără măsurile de atunci ale guvernului Tăriceanu, oamenii pur şi simplu n-ar fi supravieţuit crizei, ar fi murit de zeci de ori mai mulţi (pensiile şi salariile erau cu mult sub limita supravieţuirii). Guvernul PNL-UDMR, în cele din urmă, a fost susţinut parlamentar de PSD şi rezultatele au fost bune pentru ţară. Repet: Guvernul Tăriceanu a însemnat bunăstare. Iar investiţiile de atunci – ca Ford, Dacia – s-au dovedit salutare, fiindcă din ele a supravieţuit economic România în vreme de criză.
Şi n-ar trebui să pierdem din vedere faptul că nici nu-i nevoie să fure prea mult în diaspora, fiindcă foarte mulţi din cei plecaţi în anii ’90 sau cu atât mai mult imediat după mineriadă au resentimente irepresibile faţă de preşedintele de onoare al PSD. Şi îi înţeleg. De aceea am considerat şi repet că e un act de bun simţ ca Victor Ponta să reitereze protocolul de la Timişoara, în care PSD îşi recunoştea, regreta şi dezavua greşelile trecutului. Ele nu se pot şterge cu buretele. Măcar pentru că unele sunt şi crime.
====>Dreapta nu are şanse să depăşească 25-30 de procente. De ce? Din cauza mentalităţii. Mentalitate alimentată de realitatea că, la noi, după decembrie 1989, niciodată dreapta nu a avut timp, loc şi condiţii să arate cine este, ce vrea şi ce poate. Dreapta a fost mereu parazitată. Şi compromisă prin impostură. Factorul: PD. Care a sabotat, cum reaminteam, atât guvernarea CDR, cât şi guvernul Tăriceanu, încercând să desfiinţeze prin absorbţie PNL, ca să substituie dreapta şi să o compromită.<====
De altfel, în euforia de ieri, liderul liberal ar fi trebuit să găsească răgazul de a avertiza audienţa că urmează o perioadă extrem de grea după ce vor prelua puterea şi nimeni nu trebuie să se aştepte la minuni. În caz contrar, orizontul de aşteptare din nou disproporţionat se va comprima în laţ de gâtul celor ce promit fără măsură.
–
Ieri, 5 februarie 2011, prin amabilitatea domnului Adrian Nastase, am participat in calitate de invitat, la reuniunea Consilului National Extraordinar al Partidului Social Democrat si la ceremonia de infiintare al Uniunii Social Liberale (USL)
Dupa Congresul PSD din 16 octombrie 2010, ieri, bloggerii romani au avut posibilitatea sa participe din nou la un eveniment deosebit de important, de acesta data nu doar pentru PSD ci fara nici o exagerare, pentru viitorul democratiei din Romania.
La ora 10 a inceput sedinta Delegatiei Permanente a PNL.
Liderul PNL Crin Antonescu a cerut tinerea unui moment de reculegere in memoria deputatului liberalul Horia Rusu, ieri implinindu-se 10 ani de la moartea acestuia.
Presedintele PNL, Crin Antonescu a declarat in debutul sedintei Delegatiei Permanente a partidului, ca unul dintre argumentele care l-au determinat sa pledeze pentru o alianta cu PSD a fost “deprecierea fara precent” a imaginii Romaniei in plan international.
“La sfarsitul anului trecut am receptat ca extrem de grav un semnal suplimentar si acest semnal a fost pentru mine unul din motivele care m-au determinat sa inclin la nivel personal decizia in favoarea acestui act politic – deprecierea grava, fara precedent dupa 1996 a pozitiei, imaginii si situatiei Romaniei in plan international. Noi suntem un partid care din 1990 ne-am luptat (…) pentru revenirea Romaniei in lumea civilizata occidentala, pentru NATO, pentru UE. (…) Azi constatam cu totii ca dupa toate necazurile interne, din punct de vedere international, Romania e in grava criza“, a afirmat Antonescu,
Crin Antonescu, despre alianta cu PSD: “Va propun sa votam in favoarea acestui pas si acestui act politic. (…) Nu ne aflam in fata unei decizii nepregatite. (…) “Sa ne amintim ca PNL a fost mereu cel care a inteles cel mai bine interesul national. Nu inseamna ca vom estompa componenta liberala a partidului”.
Crin Antonescu, despre pericolul Basescu: “Romania este intr-o situatie grava, in fata unor alegeri majore, romanii au nevoie de o alternativa acum, puternica, capabila”, la regimul Basescu devenit “o amenintare din ce in ce mai mare“.
PNL a aprobat înfiinţarea USL cu 186 de voturi pentru, 1 împotrivă şi 8 abţineri. Cele 8 abtineri de la PNL apartin membriilor organizatiilor de sector 1 si 2, nemultumiti de prevederile din protocol privind candidaturile pentru primaria Capitalei.
La ora 11.15 a inceput Consiliul National al PC condus de liderul Daniel Constantin.
Presedintele PC, Daniel Constantin, a declarat ca este “convins” ca alianta USL nu va functiona usor, iar, daca principiile PC vor fi incalcate, va fi primul care va propune retragerea conservatorilor din alianta.
“Suntem inca un partid care nu avem suficienta forta pentru a-si impune programul in politica, dar suntem un partid care tine la principii. Va spun un lucru foarte clar, de la bun inceput, daca voi constata, in functia pe care o am, in calitatea mea de presedinte al PC ca aceste principii pe care le-am enuntat si pe care vreau sa le discutam astazi vor fi incalcate in aceasta alianta voi primul care voi propune retragerea PC din aceasta alianta”, a spus Constantin, afirmand “cu toata convingerea” ca noua alianta intre PSD, PNL si PC este insa un pas necesar pentru Romania.
Conducerea PC a aprobat constituirea Uniunii Social-Liberale cu 388 de voturi ‘pentru’, 13 ‘impotriva’ si 14 abtineri.
La ora 12 a inceput in sala Alexandru Ioan Cuza din Palatul parlamentului, Consiliului National Extraordinar al PSD la care au participat 1600 de delegati din toata tara.
Pe ordinea de zi a sedintei a fost:
1. HOTĂRÂREA privind constituirea Alianţei Politice dintre Partidul Social Democrat şi Alianţa de Centru Dreapta PNL + PC (ACD)
2. REZOLUŢIA Consiliului Naţional al PSD pentru sprijinirea aleşilor locali împotriva abuzurilor actualei puteri
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, se arata increzator in succesul dintre PSD si ACD, considerand ca aceasta se realizeaza dupa ce a fost bine gandita.
“Este o decizie politica de fond a ambelor politice. Nimeni nu face concesii la platforma ideologica, dar s-a gasit o platforma de intelege intr-un moment social de mare responsabilitate. Temelia aliantei este bine asezata, bine gandita, nu superficiala, nu pornind de la conjuncturi sociale conjuncturale”
Nici stânga, nici dreapta nu pot oferi o viaţă mai bună dacă nu fac economia să funcţioneze eficient, iar în materie de politici economice nu există decât politici bune sau proaste, indiferent dacă sunt promovate de forţe politice de stânga sau de dreapta”
În ceea ce priveşte viitoarele alegeri, preşedintele de onoare a atras atenţia că “alegerile nu se câştigă la televizor, deşi influenţa acestui mijloc de comunicare nu trebuie minimizat”. “Important este însă dialogul viu, contactul direct cu cetăţenii, preluarea problemelor lor şi gândirea de soluţii adecvate”
“Simtim cu totii ce inseamna guvernarea Basescu-Boc, care sunt costurile economice, politice si sociale. Suntem constienti ce inseamna ca ea sa se perpetueze. De aceea, ratiunea ne-a ajutat sa trecem peste desosebirile doctrinale si sa construim ceva.”
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a propus sâmbătă ca Alexandru Athanasiu să facă parte din Comitetul Naţional Executiv al partidului, propunere care a fost aprobată de Consiliul Naţional al PSD.
Din Comitetul Naţional Executiv al partidului fac parte membrii BPN al PSD şi şefii de organizaţii.
Din declaratiile domnului Adrian Nastase:
“Ne aflăm în faţa unui moment important în viaţa partidului, în care trebuie să decidem, democratic şi în deplină cunoştinţă de cauză, asupra viitorului. Nu este o decizie uşoară, dar azi trebuie să facem o alegere care vizează sau influenteaza viitorul României dar şi pe cel al partidului nostrum”
“În ultimii ani cinismul şi tupeul au devenit politică de stat. Statul trebuie redat cetăţenilor! România trebuie să redevină o societate corectă cu cetăţenii săi!”
“Esenţa acestei „reforme a statului” este „statul fără stat”, adică distrugerea rolului social al acestuia şi amplificarea dimensiunii lui represive. Nu s-a auzit de concedieri în rândul procurorilor, deoarece ei contribuie la menţinerea unei puteri ilegitime. Dimpotrivă, acolo se fac angajări. Profesorii, medicii – care sunt utili în mod direct cetăţenilor – sunt concediaţi, jigniţi şi plătiţi cu salarii de mizerie.”
“Suntem obligaţi să scoatem România din izolarea internaţională.”
“România şi opoziţia au nevoie de unitate şi solidaritate. Avem nevoie de o societate în care fiecare să fie răsplătit pe măsura muncii sale. Avem nevoie de o singură Românie, Unită şi puternică!”
“Întrebarea la care trebuie să răspundem astăzi, prin decizia noastră de a realiza sau nu o coaliţie cu Alianţa de Centru-Dreapta este următoarea: putem împiedica în alt fel voinţa discreţionară a lui Traian Băsescu în condiţiile în care partidul nostru nu ar obţine mai mult de jumătate din mandate?”
“De azi începe „campania cea lungă”, al cărei rezultat trebuie să fie un guvern legitim şi competent, un parlament format din oameni de bună calitate şi un nou preşedinte al României.
România are nevoie de un proiect naţional, de o coaliţie naţională şi de o mişcare naţională! Putem spune, la fel ca strămoşii noştri, că „Unirea face puterea, împreună vom învinge!”
Cititi aici integral interventia domnul Adrian Nastse in cadrul Consiliului National.
Din declaratiile presedintelui PSD Victor Ponta:
“Sa trecem peste disputele mai mult sau mai putin doctrinare si azi sa raspundem la ce asteapta romanii de la noi: sa ne unim, sa venim cu o alternativa, sa-i dam jos pe Traian Basescu si pe Boc si sa readucem Romania pe un drum corect. Sa facem ceea ce asteapta romanii de la noi“
“Anul trecut, in ianuarie, Traian Basescu a avut un plan de distrugere a PSD-ului. Toti tradatorii de la noi din partid au fost activati. Am reusit impreuna sa depasim acest plan. Lui Traian Basescu, in Romania, ii este frica de PSD, pentru ca PSD este singura forta care i s-a opus intotdeauna”,
“Vreau sa le spun colegilor de la Arges ca i-am admirat pentru curajul pe care l-au avut in aceasta perioada si ca nu ii vom lasa singuri in fata atacurilor. La fel cum am reactionat cu Constantin Nicolescu, la fel vom actiona cu orice coleg de partid supus abuzurilor lui Traian Basescu, abuzurilor acestui sistem autoritar si mafiot care vrea sa ne intimideze”
PSD a aprobat crearea USL cu 922 voturi pentru şi 1 împotrivă.
Presedintele PSD, Victor Ponta, le-a transmis, sambata, liberalilor adunati in Delegatia Permanenta, ca un drum normal este acela in care PNL si PSD lupta impreuna pentru democratie.
“Sunt absolut convins ca trebuie sa ne batem impreuna ca sa aducem Romania pe un drum normal, care va fi acela in care cele doua forte politice, PSD si PNL, vor lupta impreuna. Trebuie sa mergem pe un drum destul de lung impreuna.”
Liderul PSD la invitat pe Crin Antonescu la tribuna Consiliului National al PSD
“Nu multimea e asa mare la PSD, cat entuziasmul. Drept urmare, fiind un om sensibil, va multumesc foarte foarte mult. Azi facem un gest politic, un act istoric. Sa dea Dumnezeu sa fie asa si depinde numai de noi ca ce incepem azi impreuna sa fie in folosul Romaniei si al romanilor” a spus Crin Antonescu in fata delegatiilor PSD-isti.
“Domnul Ponta spunea, adresandu-se delegatiei permanente a PNL, ca, pentru ca am fost atatia ani adversari si pentru ca ne-am luptat cu atata vrednicie, putem sa avem azi garantia ca impreuna vom lupta impotriva adevaratului dusman. Avem o experienta comuna in campania prezidentiala din turul doi din 2009. Cand valorile ne unesc, stim sa fim impreuna“
Crin Antonescu a tinut sa-i multumeasca lui Victor Ponta, dar si celorlalti membri ai PSD, “pentru inaltimea politica de la care au discutat si infaptuit acest gest politic”.
“Nu pot spune decat ca faptul de a fi diferiti, unii de stanga si unii drepata, trebuie sa ne dea mai multa forta, pentru ca tarile si istoria sunt schimbate de oameni cu forta. Azi trebuie sa avem continut si forta in convingerile noastre pentru ca asa vom reusi pentru Romania si pentru romani. Doamne ajuta!“, a mai spus Antonescu.
La ora 14.30 liderii PSD, PNL si PC au semnat protocolul de infiintare al Uniunii Social Liberale (USL) in Sala Unirii de la Parlament.
Dupa parerea mea, organizarea acestei ceremonii se putea face cu mai multa atentie. Din cauza faptului ca nu puteau sa vada scena, o mare parte din membrii PSD si PNL au preferat sa ramana in holul aflat in fata salii Unirii si sa urmareasca la monitoarele amplasate acolo semnarea acordului.
Dupa semnarea protocolului, liderul PSD, Victor Ponta, a tinut sa declare:
“Azi am raspuns la cele doua intrebari pe care romanii le puneau: ‘Ce faceti sa ne scapati de Traian Basescu, Boc, Udrea si PD-L?’. Raspunsul il dam azi: ‘Ne unim’. Si a doua: ‘Ce faceti pentru noi dupa ce ne scapati de PD-L?’ Incepand de azi o sa incepem sa raspundem si la aceasta intrebare”.
“Am incredere in USL, in partenerii nostri si sunt convins ca voi reusi. Multumesc si Doamne ajuta!”,
“Incheiem azi o alianta nu doar intre partidele noastre, ci incheiam azi, impreuna, o alianta cu Romania, pentru Romania. Am inteles cu totii lectiile anului 2010, am ascultat si am inteles cu totii vocea celor mai multi dintre romani. Azi, mai repede decat s-ar fi asteptat oricine si mai durabil decat se asteapta oricine, ne dam mana cu doctrinele, identitatea si istoria noastra, ne dam mana cu totii pentru prezentul si viitorul acestei tari, cu gand bun si cu Dumnezeu inainte”, a declarat Crin Antonescu, dupa semnarea protocolului.
–
Cristian Preda
Constituirea USL e un moment important pentru scena politică de la noi.
PSD e un partid care, cu excepția ultimei legislaturi, a avut cei mai mulți parlamentari. Inclusiv atunci când era în opoziție – în 1996-2000 sau în 2004-2007 – partidul creat de Ion Iliescu a depășit prin numărul deputaților toate celelalte partide din Parlament.
Faptul că acum s-a aliat cu PNL vădește dorința clară de a obține o majoritate la urne, pentru a putea sugera – în limitele Constituției – un premier. Se caută un urmaș al lui Adrian Năstase, ultimul pesedist premier. (Sau va fi tot Năstase?)
Nu e de neglijat, pe de altă parte, nici faptul că PNL s-a decis să intre într-o coaliție pre-electorală. Atunci când a făcut-o – adică în 1996 (CDR) și în 2004 (DA) – PNL a ajuns la guvern. Nu luați această afirmație ca pe o superstiție! E pur și simplu realitatea: ori de câte ori a mers singur în alegeri, PNL s-a trezit în opoziție (1990, 2000, 2008) sau chiar a ratat intrarea în Parlament (1992).
Forța electorală a USL nu e însă de neglijat.
E fair să salutăm apariția USL!
Dar e urgent să pornim confruntarea cu Voiculescu, Antonescu & Ponta!
Nu trebuie să li se îngăduie să monopolizeze spațiul politic, așa cum au lăsat nu o dată impresia că și-ar dori.
–
Când susţii azi, pe 7 Februarie 2011, că “programul noii alianţe a opoziţiei” se rezumă la “Jos Băsescu” îţi limitezi enorm de mult şansele de a fi convingător. O astfel de “aburire” a putut funcţiona într-o oarecare măsură înainte, când opoziţia, vorbind pe mai multe voci, risca să dea impresia de lipsă de coerenţă, putea părea a nu avea un program “post Băsescu”. Acum însă, când de două zile liderii opoziţiei nu contenesc a vorbi, cu o voce unică de data asta, clar şi la obiect, despre măsuri concrete de scoatere a ţării din criză, când oamenii, disperaţi de ce li se întâmplă, sunt mult mai atenţi la mesajul acestora, pentru că este ultimul pai de care speranţa lor se mai poate agăţa, a veni să negi evidenţa şi să schematizezi obiectivele noii opoziţii unite la doar “Jos Băsescu” este obsolut neproductiv şi decredibilizant.
Mă minunez, cu fiecare zi ce se adaugă scufundării României în cel mai negru marasm postrevoluţionar, cum de ideologii şi propagandiştii puterii nu înţeleg că ultimul an a adus o modificare esenţială în profilul românului mediu statistic, cel al cărui vot îl vânează dânşii cu predilecţie.
Această modificare este următoarea: din cauza sărăciei, disperării, groazei de ziua de mâine, acest român mediu statistic a devenit mult mai atent şi mai sensibil la mesaje politice vizând concret viaţa lui, la promisiuni, la modul în care acestea sunt respectate sau nesocotite. În schimb a scăzut drastic disponibilitatea lui de a se lăsa manipulat de ===>emoţii ideologice (vin fasciştii, vin comuniştii), de asmuţiri generice (mogulii răi, televiziunile reacţionare) sau de sperietori ale trecutului (mineriade, guvernarea Năstase).<====
Totul, cred, se trage de la o anumită educaţie comunistoidă a capilor acestei ţări şi a personalului lor din instituţiile – instrument. Este o încremenire în tehnici securistice vechi, de învrăjbire, de dezbinare, de arătat pisica şi, la limită, de exacerbat ura şi laşitatea.
Nu sunt deloc de acord cu concluzia de final a articolului doamnei Lupea cum că alegerile din 2012 vor fi câştigate de resentimentul unuia împotrica celuilalt. Eu cred că, dimpotrivă, exacerbarea acestui resentiment va deveni o simplă amintire în momentul in care maestrul învrăjbirii între români va fi îndepărtat de la manete
–
Considerentele morale care scot la iveală incompatibilitatea între ideile economice ale stângii (taxă progresivă) și principiile dreptei (stimularea investițiilor) sunt, iarăși, irelevante. Talpa țării înțelege distincțiile doctrinare la fel de bine cum percep agnosticii miza dezbaterilor teologice de la marile concilii ale Bisericii: deloc.
===>Nimănui nu-i pasă că PNL n-are un think-tank afiliat la rețeaua organismelor de dreapta din spațiul nord-atlantic (și că PDL are). <====
Minoritatea atentă la aceste finețuri nu depășește 1% din electorat. Restul oamenilor vor altceva decât vorbe despre statistici rozalii sau promisiuni de creștere. Ei știu c-o duc prost, că își cumpără haine și mâncare de proastă calitate și că au multe rate de plătit la bancă. Tinerii cei mai buni au plecat din țară, luînd cu ei suflul antreprenorial, credința în autonomie. Strigătul nemulțumirii celor rămași în România e rostit cu maximă vehemență.
Chiar dacă lucrez într-o instituția a Statului (unde poți lua rapid pulsul nemulțumirii generale), niciodată n-am simțit mai mult clocotul mut al unei mulțimi de oameni, cum erau cei aduși în emisiunea lui Radu Moraru. Și nu se aflau acolo pentru a asculta perorații! Oamenii vroiau să cântărească soluții. Oricât de previzibil, fals, prost argumentat sau înșelător, discursul doamnei Andronescu sau Tușa putea obține aplauzele mulțimii printr-un efect simplu: încheind orice frază adresată reprezentantului Puterii cu formula simplă: lumea s-a săturat de voi! Efectul euforic era garantat.
Primăvara lui 2011 scoate la iveală marile erori ale PDL comise anul trecut. Greșeli de comunicare, gafe economice, calcule neinspirate. În loc să opteze pentru schimbarea rapidă a Codului Muncii (în primele luni ale lui 2010), cu efect imediat în disponibilizarea unui număr limitat de bugetari, Guvernul Boc a ales terapia graduală: a lovit în toți, fără discriminare, buni sau răi, dar mai ales foarte mulți. Unii spun că efectul cumulat al reducerilor cu 25%, al creșterii TVA și al inflației ridicate a redus la aproape jumătate puterea de cumpărare a românilor. E usturător, e dramatic, e aproape scandalos!
În zadar vor invoca reprezentanții PDL moștenirea catastrofală a guvernării liberale sau mafia organizată de guvernul Adrian Năstase (lăudat altminteri de Traian Băsescu pentru anumite performanțe managerială). Oamenii sunt amnezici și adeseori plini de ingratitudine. Prognozata creștere economică de 4% va veni prea târziu pentru ca PDL să mai îngroape mânia populară.
===>Schimbarea de leadership trebuie făcută în beneficiul unei persoane sau a unei echipe noi pregătită psihologic să intre în opoziție după toamna lui 2012.<====
Pentru nivelul de vârf al PDL, va fi nevoie de persoane experimentate și totuși nepătate sub raportul biografiei publice; figuri proaspete și conectate, totuși, la pulsul străzii și la viața filialelor de partid. E imposibil să auzi nemulțumirea oamenilor trăind la mii de kilometri distanță, organizînd conferințe la Hilton sau traversînd marile bulevarde doar pe bancheta unei exorbitante limuzine.
–
* Primul este un aspect fundamental. Romania se afla din nou in in ultimul timp pe ceea ce este denumit in Germania “Sonderweg”, un drum special, separat (un termen politic cu conotatii in istoria Germaniei). Mai bine zis: o fundatura sau drumul catre prapastie. Este vorba de ignorarea bunului simt, a principiilor si legilor naturale, a experientei proprii a experientei altora, Romania lui “nu-mi veni cu din astea, la noi e altfel si suntem mai smecheri”, “stim noi mai bine”, “merge si asa”. Aflata pe acest drum pentru Romania nu exista decat o cale, inapoi pana la rascruce si de acolo pe drumul cel bun. Uniunea Social-Liberala si-a asumat negru pe alb in program drumul normalitatii, drumul prosperitatii, drumul european, drumul civilizat, drumul modern si inteligent.
* PNL, PC si PSD au realizat ca pentru a preveni in viitor alunecari in prapastii este nevoie de rescrierea Constitutiei in asa fel incat ea sa nu mai poata fi interpretata cu rea intentie, si in asa fel incat sa fie intarite institutiile fundamentale ale statului de drept si democratic modern. Intarirea Parlamentului si desprinderea de modelul nefast al concentrarii puterii in mainile unui singur om, presedintele, “tatucul-salvator, atot-stiutor si atot-puternic” este unul dintre obiectivele cele mai importante care se regaseste in programul USL. Ori, pentru reforma constitutionala este nevoie insa de un larg consens, o larga majoritate, care nu poate fi obtinuta decat prin coalizarea fortelor care au inteles aceasta necesitate.
* Alt principiu fundamental pentru buna functionare a unui stat care a fost ignorat este ca nimeni nu poate guverna de unul singur (in lipsa unei sustineri majoritare, si nu doar in Romania ci la nivel european niciun singur partid, program sau lider nu este sustinut de catre o majoritate), nerepsectand partenerii si incercand sa-si impuna peste tot propria vointa. Ceea ce reprezinta o normalitate europeana, coalitia intre partide, arta compromisului care sintetizeaza solutiile cele mai bune pe de o parte, dar si cele cu o sustinere cat mai larga pe de alta parte, a lipsit din viata politica romaneasca postdecembrista. Consecintele sunt cunoscute iar alianta social – liberala este prima care isi asuma un program pe termen mediu, adoptat chiar pe un principiu de respect reciproc si de paritate intre parteneri. Aceste conditii inseamna o reala sansa ca aceasta coalitie sa fie una de succes, si sa-si indeplineasca sarcinile asumate. Invocarea esecului coalitiilor de pana acum mi se pare un fals argument, privite cu atentie toate coalitiile care au esuat pana acum (trei la numar) au avut ca “partener” PD-ul.
* Realizarea aliantei USL duce la transformarea dezbaterii politice de la stadiul primitiv de circ politic, intrigi, barfe personalizate fara legatura cu politicile programatice catre o abordare utlitarista a politicii, cea care are in vizor binele public si utilitatea legilor si politicilor.
07/02/2011 la 09:22
[…] pe WordPress?!SLUJ PREZIDENŢIAL | … on Am participat la reuniunea Con…Uniunea Social Liber… on Am participat la reuniunea Con…Theodora on Am participat la reuniunea Con…Pe mine, […]