Text + sursa informationala: Horia Uioreanu Blog
Emil Boc si partidul pe care il conduce se pregateste sa ofere UDMR posibilitatea sa mai faca un pas. Este stiut faptul ca UDMR a promovat, inca de la infiintare, politica pasilor marunti. A fost la guvernare alaturi de toate partidele politice, s-a dovedit a fi un partener extrem de disciplinat, dar fiecare guvern a fost nevoit sa-i indeplineasca o dorinta, sa-l lase sa mai faca un pas. Dar nici unul dintre fostii parteneri de guvern ai UDMR nu i-au permis sa faca doi pasi uriasi in doar cateva luni, asa cum procedeaza PD-L.
Dupa adoptarea legii educatiei in varianta agreata de UDMR, Emil Boc si partidul sau cedand in fata pretentiilor maghiarimii in ceea ce priveste predarea Istoriei si Geografiei Romaniei in alta limba decat cea oficiala, acum a inceput un nou santaj. Este vorba de proiectul legii privind statutul minoritatilor. Blocat in parlament de mai bine de cinci ani, proiectul a revenit in discursul liderilor UDMR. Momentul nu e deloc rau ales, Emil Boc avand emotii atat ca premier, data fiind apropiata motiune de cenzura, cat si ca lider politic, PD-L pregatindu-se sa-l debarce. Ramane de vazut cum va impaca premierul cerintele Uniunii cu sentimentele electoratului ardelean. Asta mai ales avand in vedere faptul ca partidul sau este in cadere libera, iar electoratul portocoliu provenea in mare parte din Transilvania. In acelasi timp, Emil Boc va trebui sa raspunda unor intrebari legate de motivele care l-au determinat ca, din adversar inversunat al legii, sa devina promotorul ei. Domnia sa va trebui sa explice prin ce miracol legea despre care in 2005, dar si in 2007, sustinea ca este neconstitutionala, a devenit una „importanta intr-o societate democratica”.
La acel moment, domnul Emil Boc aprecia ca aceasta lege trebuie sa respecte simultan doua conditii, respectiv amendamentele formulate de Comisia de la Venetia si standardele internationale in materie de drepturi ale minoritatilor. „Daca aceste conditii sunt acceptate, putem vorbi de acest proiect in continuare, iar colegii de la UDMR sper ca vor intelege acest lucru. Nu poti sa promovezi un proiect de lege care nu corespunde standardelor internationale si care vizeaza super-standarde in Romania si care nu se regasesc nicaieri”, declara Emil Boc in noiembrie 2005. Doua luni mai tarziu, PD depunea nu mai putin de 150 de amendamente la proiectul initiat de UDMR, din colectivul de redactare facand parte si Augustin Zegrean, ajuns intre timp judecator la Curtea Constitutionla… Le fel de inversunat impotriva proiectului s-a aratat Emil Boc si in 2007, cand il considera de-a dreptul neconstitutional!
E foarte adevarat ca atunci Boc nu era premier si nu era obligat sa cedeze santajului unui partener de guvernare. Al acelui partener care-i asigura ramanerea in functie, cel putin deocamdata. Desigur, nu e prima oara cand premierul se razgandeste. Domnia sa se razgandeste atat de des incat nici nu mai stii cate zile sunt valabile declaratiile pe care face.
Dar de data asta, cedand santajului UDMR, Emil Boc va demonstra ca este, intr-adevar nu doar inconsecvent, ci si un veritabil profesor de drept neconstitutional!
Horea Uioreanu Deputat PNL de Cluj
Lasă un răspuns