Memoria istoriei: „Rolul partidelor politice in actuala situatie”

Rolul partidelor politice în actuala situaţie

– Conferinţă ţinută la Clubul Liberal la iunie 1920 –

de Vintilă Brătianu

Sursa informationala: National-Liberal

„La o mare cotitură a vieţei noastre publice când prin România Mare şi prin votul obştesc regimul politic intern va suferi adânci schimbări, este locul să ne întrebăm: Ce trebue să fie în viitor activitatea politică?

De aceia vou încerca să arăt în trăsuri generale ce trebuie să fie pentru noi a face politică în sensul cel bun şi rodnic al cuvântului.

A face politică este consecinţa traiului omului în societate; şi societatea modernă este bazată din ce în ce mai mult pe democraţie, adică pe concursul tutulor pentru apărarea şi ajutorarea intereselor obşteşti. Altă dată stăpânitorii, fie ei o clasă, fie oameni izolaţi luau asupra lor conducerea întregei societăţi, şi deci a statului; astăzi această conducere în regimul democratic bazat pe votul obştesc şi pe descentralizarea activităţei, trece în seama tutulor. Execuţia nevoilor societăţei este încredinţată unor anume organe, dar soluţionarea lor este dată unor corpuri elective ieşite din alegere şi cu control permanent al celor interesaţi, fie aceste corpuri parlament, consiliu judeţean sau comunal. În mod periodic votul obştesc şi obligator, sileşte pe toţi cetăţenii majori să dea părerea lor asupra conducerei societăţei. Din ce în ce mai mult deci fiecare cetăţean trebue să urmărească nevoia obştească şi nu numai să o cunoască, dar să şi ştie pe baza căror principii ea trebue să fie soluţionată. Votul obştesc obligator sileşte deci pe oricine, să se îngrijească de interesul obştesc, să facă deci cel puţin în momentul votului său o manifestaţie politică.

Dar chiar fără această periodică obligativitate, traiul în societate duce şi în acest sens la solidaritate, şi, deci la o contribuţie mai permanentă a fiecărui la această grije a interesului obştesc.

Mai cu seamă în timpurile de puternică zdruncinare şi transformare aduse de războiul general, este nevoie ca solidaritatea arătată pe cîmpurile de luptă, să se prelungească şi în activitatea de toate zilele pentru a asigura nu numai roadele războiului dar şi un mers normal societăţei.

Precum înainte vreme, fie care îşi dădea o parte din timp rugăciunei, tot astfel trebuie să facem interesul obştesc o parte în grijile şi din timpul nostru.

Dacă această contribuţie benevolă şi prevăzătoare pentru fiecare se arată în toate statele, cu atât mai imperios ea se impune nouă. La nevoile generale de mai sus să adaogă acele izvorîte din înfăptuirea României Mari şi din reforma electorală care chiamă pentru prima oară la viaţa publică masa cea mare a poporului nostru. Avem de aşezat temeliile unui stat adevărat nou.

Consolidarea României Mari nu se va putea face fără manifestarea unei solidariăţi naţionale şi cetăţeneşti puternice, care să înlesnească perioada primejdioasă necesară pentru ca unificarea conştiinţei naţionale să fie asigurată prin unitatatea conştiinţei cetăţeneşti ieşite din votul obştesc.

De aceia în această a doua etapă a neamului românesc în care întrăm, de consolidare în mod definitiv a sforţările făcute de el timp de aproape 1900 de ani pentru a ajunge stăpâni pe propria-i soartă, toţi ceice au conştiinţă de timpurile mari prin care trecem, care au un patriotism luminat şi prevăzător în sufletele lor, care îşi dau seamă de legătura propriului lor interes de cel obştesc, nu pot să nu-şi dea o parte din grija lor, din timpul lor, din mijloacele lor de muncă şi de tot felul pentru slujirea interesului obştesc; ei nu pot să nu facă „politică” în sensul cel bun şi curat al cuvîntului.

Rămâne de văzut cum vor putea ei mai bine să slujească acest interes obştesc. (…)”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat asta: