Ceremonii cu ocazia Zilei de 10 Mai si a Jubileului de 90 de ani ai Regelui Mihai

 


Asa arata Bucurestiul de ziua nationala 10 mai 1945, entuziasmul fiind fondat de deciziile monarhului. In fata Palatului Regal din Calea Victoriei lumea s-a strans sarbatorind ziua Regatului dar si victoria puterilor aliate in cel de-al doilea razboi mondial, imediat dupa capitularea Germaniei naziste. Trebuie amintit aportul important al MS Regelui Mihai la scurtarea razboiului cu 6 luni, prin actul de la 23 august 1944 inlaturand pe maresalul Ion Antonescu, Romania iesind din razboiul alaturi de nazisti si alaturandu-se Aliatilor.

Text+foto+sursa informationala: Diana Mandache

Ceremonii cu ocazia Zilei de 10 Mai si a Jubileului de 90 de ani ai Regelui Mihai

Sursa informationala: ASR Principele Radu

Anul 2011 este anul consacrat Jubileului de 90 de ani ai Regelui Mihai I. In luna mai si in luna octombrie, la Bucuresti, vor avea loc ceremonii si activitati publice menite sa omagieze pe Majestatea Sa.

In perioada 9 -13 mai vor avea loc, la Bucuresti, primele evenimente celebrand aniversarea a 90 de ani ai Majestatii Sale Regelui Mihai I. Pentru a sarbatori acest moment unic, alaturi de Regele Mihai se vor afla Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu.

Cu aceasta ocazie, Casa Majestatii Sale Regelui organizeaza urmatoarele momente publice:

Luni, 9 mai, Regele, insotit de Principesa Mostenitoare, va face o vizita la Calarasi pentru a dezveli bustul Majestatii Sale si pentru a primi titlul si medalia de Cetatean de Onoare al Muncipiului Calarasi.

In aceeasi zi, la Targoviste, Principele Radu va participa la deschiderea Conferintei Extrardinare: “130 de ani de la declararea Regatului Romaniei si a Unirii Dobrogei cu Tara Mama (10 mai 1881 – 10 mai 2011” si va lansa volumul „Provizoratul istoric”.

Marti, 10 mai, la ora 11, Regele va primi, la Palatul Elisabeta, reprezentantii Asociatiei Motociclistilor din Romania, cu ocazia oferirii Inaltului Patronaj acestei organizatii. Accesul presei la ceremonie este liber.

Regele Mihai impreuna cu Principesa Mostenitoare si Principele Radu vor depune, la ora 11.45, un buchet de flori la statuia Regelui Carol I din Piata Palatului.

Apoi, Majestatea Sa Regele va participa la evenimentul de lansare a volumul „Lumea Regelui”, publicat de Editura Polirom, la Muzeul National de Istorie a Romaniei, Sala Lapidarium. Intrarea publicului si a presei va fi libera.

In cursul dupa amiezii de 10 mai, la ora 18, in cadrul unei ceremonii ce se va desfasura la Palatul Elisabeta, Majestatea Sa Regele va primi distinctia „The Freedom of the City of London” din partea reprezentantilor „Guild of Freemen of the City of London”. Evenimentul va fi urmat de un dineu oficial. Accesul presei la ceremonie este liber.

Miercuri, 11 mai, în cursul dimineții, Regele Mihai va conferi la Palatul Elisabeta decoratii regale unor personalitati ale vietii publice romanesti si internationale. La ora 12, in Sala Regilor, Majestatea Sa va conferi Decoratia Regala „Nihil Sinei Deo” doamnei Virginia Zeani. Accesul presei este liber.

In cursul serii, Palatul Elisabeta va gazdui un dineu oficial, in prezenta Majestatii Sale Regelui Mihai, cu ocazia zilei de 10 Mai.

Joi, 12 mai, la ora 12, Principesa Mostenitoare primeste la Palatul Elisabeta, participantii Festivalului Jeunesse Musical, competitie ce se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Altetelor Lor Regale Principesa Mostenitoare si Principele Radu. Accesul presei este liber.

La ora 17.30, Regele va gazdui un Garden Party in gradina Palatului Elisabeta, unde vor participa aproximativ 2,000 de persoane, reprezentanti de frunte ai comunitatilor locale din Romania. Accesul presei la ceremonie este liber.

Vineri, 13 mai, la ora 10, in cadrul unei ceremonii ce se va desfasura la Palatul Elisabeta, Regele va conferi titlul de Furnizor al Casei Regale a Romaniei: Hotelului Carol Parc, Companiei BCR Asigurari, Companiei Best Broker, Retelei Private de Sanatate Regina Maria, Companiei Electrolux si Sangria Com precum si Inaltul Patronaj Parteneriatului Roman de Siguranta Rutiera initiat de Asociatia Romana de Bioritm Integrat, Retromobil Clubului Romania si Asociatiei Astra Romana.

Accesul presei la ceremonie este liber.

In ziua de 13 mai, la ora 11.30, Principesa Mostenitoare va reprezenta pe Regele Mihai la ceremonia de acordare a Inaltului Patronaj Asociatiei Liceelor Centenare din Romania. Evenimentul va avea loc la Liceul Sfantul Sava.

Pentru detalii suplimentare, va invitam sa contactati Biroul de presa al Majestatii Sale Regelui Mihai.

Semnificatia zilei de 10 mai

Istorie

La 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu (PNL), ministru de Externe, răspunzând unor interpelări, a declarat: „În stare de rezbel, cu legăturile rupte (cu Poarta Otomană), ce suntem? Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”.  Camera deputaţilor şi senatul au votat ulterior moţiunea de declarare a independenţei României, urmată a doua zi, pe 10 mai, de proclamaţia regelui Carol I. Părerea mea este că istoriografia comunistă a accentuat în mod special ziua de 9 mai pentru a înlătura importanţa monarhiei din istoria ţării.

10 Mai 1866 – Carol I a fost proclamat principe suveran al Principatelor Unite, prin plebiscit. În aceeaşi zi, Domnitorul Carol I al României a depus jurământul de credinţă faţă de ţară

10 Mai 1877 – Senatul României votează proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman, recunoscută prin Tratatul de la Berlin din 1878

10 Mai 1881 – Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen este încoronat Rege al României (1881-1914), după ce anterior fusese Principe al României (1866-1881)

10 Mai 1947 – Ca o recunoaştere a contribuţiei României la cauza Naţiunilor Unite, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Harry Truman, a acordat regelui Mihai cea mai înaltă distincţie de război a SUA

10 Mai – Ziua Regelui

Totul a început cu 10 Mai 1866 când, în urma plebiscitului naţional, România avea să aibă ca Principe Conducător pe Carol I. A continuat apoi cu 10 Mai 1877 când în Parlamentul de la Bucureşti, Mihail Kogalniceanu, ministrul de Externe, avea să dea citire Declaraţiei de Independenţă totală a statului naţional ce luase numele de România, odată cu Unirea Principatelor sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

Pe 14-26 martie 1881, România s-a proclamat Regat şi, la 10 Mai 1881, Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen a fost încoronat ca Rege al României; coroana şi sceptrul regal fiind confecţionate din metalul unui tun turcesc capturat pe cămpul de lupta la Plevna, unde Regele Carol I a contribuit decisiv, cu sabia în mână, la câştigarea independentei României.

Din 1867 şi până în 1947, Ziua Naţională a României era pe 10 mai. Şi în acea perioadă aveau loc defilări militare şi festivităţi populare. Un asemenea moment a fost filmat în 1897, la parada condusă de Regele Carol I.

După 1947, comuniştii au încercat cu obstinaţie să şteargă această dată din calendar, iar dupa 1989, aceiaşi politicieni – care s-au intitulat FSN-isti, PD sau PD-L n-au vrut să accepte sub nici o formă ca 10 Mai să redevină zi naţională a României, aşa cum ar fi trebuit de fapt să fie.

Au ales 1 Decembrie dar, ironia sortii, chiar şi această zi vine, încă o dată, prin prezenta Regelui Ferdinand, supranumit Întregitorul, să certifice ceea ce istoria a parafat de mult. Monarhia constituţională şi România modernă au avut un destin comun.

Rari sunt suveranii care să fi fost pătrunsi de sentimentul răspunderii şi să fi respectat angajamentele luate cu sfinţenia cu care a făcut-o Regele Ferdinand, un suverean ce a domnit cu adevărat pentru popor şi nu pentru sine.

«Când am luat moştenirea – spunea la încoronarea de la Alba Iulia întemeietorul României Intregite – am făgăduit înaintea reprezentanţilor naţiunii că voi fi bun român. Cred că m-am ţinut de cuvânt. Grele au fost jertfele, dar strălucită este răsplata. Şi, astăzi, pot spune cu fruntea senină faţă de Dumnezeu şi faţă de poporul meu, că am conştiinţa curată.»

Înainte de revoluţie, ziua naţională era sărbătorită pe 23 august. Iarăşi soarta fiind ironică cu românii deoarece şi acea dată, 23 august 1944, este străns legată de decizia unui rege al României.

Regele Mihai a decis atunci, iar armata a executat înlăturarea de la putere a mareşalui Ion Antonescu şi întoarcerea armelor împotriva Germaniei Naziste în cel de-al doilea Război mondial.

Comuniştii au sărbătorit-o, din 1947 până în 1989, ca Ziua insurecţiei armate antifasciste şi anti imperialiste.

În ultimii ani ai regimului comunist, manifestările deveniseră doar un pretext pentru proslăvirea lui Nicolae Ceauşescu.

Interzisă de comunişti, ignorată de autorităţile de după decembrie 1989, ziua de 10 Mai ilustrează, poate, cel mai bine încercarea la care a fost supus poporul român prin tentativele de ştergere a tradiţiilor româneşti, de desfigurare şi răstălmăcire a sensurilor acestora.

Motivul principal pentru această situaţie este faptul că ziua de 10 Mai este indisolubil legată de instituţia monarhică – probabil cea mai atacată şi hulită instituţie românească, din cauza simbolului de luptă împotriva comunismului pe care aceasta îl reprezintă.

Sursa informationala: SoimPress

 

Un răspuns to “Ceremonii cu ocazia Zilei de 10 Mai si a Jubileului de 90 de ani ai Regelui Mihai”

  1. Viorel Grecu Says:

    Interesant articolul !


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat: