In urmă cu 136 de ani, odată cu așa-numita coaliție de la Mazar Pașa, lua naștere Partidul Național Liberal. În frunte cu Ion C. Brătianu, își începea istoria glorioasă, dar și zbuciumată, partidul care a înfăptuit România modernă. Marile momente care au scris parcursul acestei națiuni poartă amprenta liberalilor – de la independență și unire la integrarea în Uniunea Europeană. Dar astăzi avem a face mai mult decât un bilanț. Și mai mult decât un exercițiu de memorie. Nu este momentul pentru triumfalism și emfază, ci pentru realism și hotărâre. Avem datoria, ca păstrând trecutul în fundalul conștiinței și avându-l ca reper în acțiunea noastră politică, să privim spre viitor.
Foto: Lilick Auftakt
Astăzi Partidul Național Liberal este mai puternic decât oricând în ultimii 20 de ani. Datorită vouă, celor care v-ați dedicat lui, care v-ați legat de el aspirațiile și credințele, care sunteți alături de el, unii de ani de zile, alții mai de curând, dar cu egală forță și dăruire. Și trebuie să fie puternic pentru că nicicând în ultimii 20 de ani nu am avut de luptat împotriva unei puteri mai cinice și mai distructive, nicicând societatea noastră n-a traversat o criză mai profundă și n-a fost mai lipsită de speranță.
Avem astăzi de înfruntat două mari pericole: întoarcerea la autoritarism și deturnarea valorilor liberale.
Valorile în care cu toții credem și în numele cărora există acest partid de 136 de ani încoace sunt puse sub semnul întrebării de o putere populistă și autoritară. Libertățile individului sunt încălcate fără nicio rușine de o guvernare care nu se sfiește să folosească mijloace ale unui stat polițienesc și să intervină brutal în actul de justiție. Dreptul la demnitate al ființei umane este batjocorit zi de zi. Pentru că despre asta vorbim când vedem pensionari umiliți care abia supraviețuiesc după ce au muncit o viață, când vedem bolnavi scoși cu forța afară din spitale, oameni care se înghesuie și stau ore în șir la cozi pentru un pachet cu mâncare.
Libertatea economică este și ea o himeră, în condițiile în care inițiativa și competiția sunt sufocate de taxe și impozite, iar mediul de afaceri, atât cât a supraviețuit, se află permanent sub presiuni politice. Meritocrația este tot mai rară în România anului 2011, formele sunt mai importante decât fondul, aparențele decât substanța, în timp ce clientelismul, impostura și non-valoarea au devenit criterii de reușită socială.
Tot ce face astăzi puterea înseamnă refuzul liberalismului și îmbrățișarea autoritarismului, distrugerea democrației, instaurarea dictaturii bunului-plac și a disprețului pentru acest popor.
Ne aflăm de aceea într-un moment crucial și suntem parte a unei construcții politice de uniune națională care înfruntă aceste pericole. Ne așteaptă o bătălie, deloc ușoară. Și de multe ori ne vom bate nu doar cu un adversar nemilos și lipsit de scrupule, ci și cu propriile noastre tentații, orgolii și preocupări. Va trebui să avem înțelepciunea de a lăsa toate acestea la o parte pentru un scop mai mare și mai important, de a înțelege că unitatea înseamnă forță.
Mergeți și spuneți-le oamenilor că nu toți politicienii sunt la fel, că PNL nu și-a abandonat niciodată crezurile și principiile, păstrându-și în mod consecvent linia politică. Spuneți-le ce înseamnă liberalism, dreapta responsabilă și democratică pe care noi o reprezentăm. Liberalii nu-și uită niciodată trecutul și tradițiile, liberalii știu cine sunt în prezent și au un proiect pentru viitor.
Dar mai ales spuneți-le că mai există speranță, că nu au de ce să se teamă și că sfârșitul acestei puteri se apropie. Spuneți-le că împreună vom câștiga alegerile și vom readuce normalitatea în această țară.
Lasă un răspuns