Manifestul Partidului Conservator-Progresist

Manifestul Partidului Conservator-Progresist

(3/16 decembrie 1918)


Reformele democratice – Partidul Conservator n-a aşteptat momentul acesta când patria română se încheagă din toate bucăţile odată frânte de vitregia vremurilor, pentru a admite reformele democratice, care singure pot face o realitate constituţională din ficţiunea că toate puterile emană de la naţiune.

Împroprietărirea şi ridicarea ţărănului – În problema agrară, suntem singurul partid care de la Cuza Vodă până azi a făcut un pas hotărâtor. Prin legea arendărilor forţate am dat fiinţă promisiunilor de atâtea ori repetate. Am deschis calea pe care se poate de îndată pune ţărănimea în stăpânirea pământului, până să se efectueze dobândirea lui definitivă.

S-a promis ţărănimii că se vor desprinde pentru dânsa 2 milioane ha din proprietatea mare. Nu precupeţim o clipă măcar această cifră pentru că nu asupra întinderii avem rezerve de făcut, ci asupra utilizării ei cea mai nimerită. De aceea, voim ca prin formaţia de loturi mici, nu sub 5 ha, şi mijlocii, de la 25-100 de ha, să ajungem a constitui o ţărănime cuprinsă şi rezistentă. Deci cerem comasarea proprietăţii mici ţărăneşti, indivizibilitatea prin moştenire a lotului mic; libera circulaţiune a pământurilor; un credit funciar ţărănesc, credit ieftin sustras de la înrâurirea politicii; organizarea de Camere agricole; dezvoltarea învăţământului tehnic agricol.

În aceeaşi direcţie Partidul Conservator a realizat deja o reformă esenţială, creând un învăţământ superior la sate şi dând comunelor o autonomie serioasă pentru înflorirea şcolilor rurale prin înfiinţarea eforiilor şcolare.

Votul universal – Pentru a asocia toate clasele la conducerea Ţării, ultimul guvern conservator s-a legat prin cea dintâi a lui declaraţie publică să înfăptuiască sufragiul universal, fără alt temperament decât acordarea unui vot îndoit acelui alegător, ţăran sau orăşean, care are sarcina de familie de cel puţin doi copii.

Drepturi politice pentru femei – Neparticiparea, până în prezent, a femeilor la viaţa politică nu este un motiv suficient ca să le excludem şi de astădată. Ele au arătat în ceasurile grele, pe lângă caldul lor patriotism, atâta simţ de organizare că este drept să le concedem deocamdată electoratul deplin pentru comună şi consiliul judeţean.

O nouă aşezare a impozitelor şi crearea de monopoluri de stat – Pentru stat, reforma sistemului nostru de impozite, cel mai rudimentar din Europa, stabilirea impozitului progresiv pe venit, cu desărcinarea claselor sărace sau împovărate de familie, introducerea progresivităţii în taxele de succesiune în raport şi cu suma şi cu gradul de rudenie, monopolul de vânzare al alcoolului, zahărului şi petrolului, îi vor da mijloace îndestulătoare pentru a ajuta el comunele dezmoştenite în loc de a trage el ceva dintr-însele.

În slujba progresului obştesc – Reformele şi îmbunătăţirile în viaţa statului român, pe care Partidul Conservator le-a înscris în programul său, corespund ideii de dreptate şi de solidaritate socială, care azi formează bazele ideii de stat modern. Dar aceste reforme însemnând în acelaşi timp şi un progres simţitor în evoluţia instituţiunilor noastre de stat de până acum, Partidul Conservator, ca o chezăşie a hotărârii cu care va lupta pentru realizarea programului său, adoptă pentru viitor numele de Partidul Conservator-Progresist.

Publicat in „Steagul”, 3/16 din decembrie 1918

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat asta: