Fostul premier Victor Ciorbea, candidat la funcţia de preşedinte al PNŢCD, a declarat, sâmbătă, la Congresul extraordinar al ţărăniştilor organizat la Palatul Parlamentului, că până în vară îşi propune revenirea acestui partid pe scena politică prin crearea coaliţiei Calea Dreaptă.
În moţiunea intitulată ‘Calea dreaptă – Naţional-Ţărănismul Creştin Democrat, Civic şi Monarhic, întemeiat pe Moralitate, Dreptate Socială şi Justiţie’, prezentată de Victor Ciorbea, se susţine reunificarea PNŢCD şi revenirea acestui partid pe scena politică, prin crearea coaliţiei Calea Dreaptă.
‘În anul de graţie 2011, PNŢCD ia iniţiativa formării unei largi coaliţii politice – Calea Dreaptă, ca posibilă alternativă de alegere pentru un electorat mereu adus în postura de a alege doar ‘răul mai mic’. Naţional-Ţărănismul Creştin Democrat îşi propune ca prin Calea Dreaptă să ofere celor nemulţumiţi de la PDL, USL şi UDMR posibilitatea de a opta şi pentru altceva decât pentru ceea ce li s-a impus cu forţa de către oligarhii: bani, sondaje mincinoase, etc’, se arată în document.
Ciorbea precizează în moţiune că pilonii fundamentali pentru această coaliţie sunt reprezentaţi de revenirea la monarhia constituţională şi ‘refacerea societăţii civile, având la temelie moralitatea, dreptatea socială şi justiţia’.
‘PNŢCD aşteaptă Alianţa Civică, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, Asociaţiile de Revoluţionari, Răniţii Revoluţiei, Asociaţia 21 Decembrie, formaţiuni monarhiste, reprezentanţi ai mediului studenţesc şi universitar, sindicate, ONG-uri, personalităţi valoroase şi aşa mai departe, alături de noi în efortul de cristalizare a unei mari coaliţii politice’, afirmă fostul premier.
În opinia acestuia, ar trebui organizat un referendum pentru trecerea la monarhia constituţională. In plus, Ciorbea susţine că absenţa de 11 ani a ţărăniştilor din politica activă a cauzat ‘grava criză morală şi politică ce adânceşte haosul moral, instituţional şi administrativ’.
Fostul premier arată că acest congres al PNŢCD este ‘unul al reunificării tuturor ţărăniştilor, care a fost împărţit în mai multe facţiuni după dispariţia lui Corneliu Coposu şi pe fondul uzurii de la guvernare’.
‘Practic, am pierdut cinci luni în negocieri epuizante şi sterile cu grupările Pavelescu şi Moiescu. După eşecul acestor negocieri la vârf, în ultimele săptămâni, ne-am deplasat în aproape toate judeţele ţării unde existau facţiuni diverse. În urma dialogului cu liderii judeţeni şi teritoriali ai acestor facţiuni, am reuşit să determin prezenţa la acest Congres a delegaţilor a circa 90% din organizaţiile partidului, indiferent de apartenenţa lor la o facţiune a partidului sau alta. În acest fel, liderii celorlalte grupări au rămas ‘atârnaţi’ de propriile scame imaginare, încerând să creeze o confuzie în partid şi în opinia publică, îndeplinindu-şi şi astfel ‘misiunile’. În realitate, Congresul nostru de astăzi reuneşte practic toţi ţărăniştii, din toate facţiunile, trecute şi prezente, având astfel şansa de a ne regăsi într-un partid mare şi puternic, de care ţara noastră are nevoie mai mult ca niciodată’, se arată în document.
În acest context, Victor Ciorbea a susţinut că PNŢCD trebuie recunoscut inclusiv de puterea actuală. El a arătat că orice congres organizat de o altă grupare a ţărăniştilor nu poate fi decât ‘o adunare de salariaţi, pentru că delegaţii sunt aici, acum’. ’PNŢCD nu se rezumă la sediul din Rosetti şi nici la ştampilă. Noi vom câştiga sediul şi ştampila pentru că le merităm’, a mai spus fostul prim-ministru. Potrivit acestuia, PNŢCD nu închide uşile ţărăniştilor din alte grupări, arătând că există o serie de funcţii în PNŢCD libere. ‘Suntem în continuare deschişi, inclusiv pentru acea infimă grupare’, a spus Ciorbea.
Critici la adresa facţiunilor ţărăniste a adus şi actualul preşedinte al PNŢCD, Radu Sârbu. ’Circumstanţele juridice nenorocite în care Miluţ, Pavelescu şi astăzi Eugen Moiescu au condus partidul au avut o influenţă nenorocită asupra vieţii noastre de partid. Structurile noastre sunt demoralizate în bună măsură, membrii noştri sunt demobilizaţi, mulţi dintre ei aşteaptă să se încheie procesele. Imaginea pe care PNŢCD o transferă românilor este de partid dezbinat, care la sub două procente are trei conduceri, trei preşedinţi care se judecă între ei. Peste acest handicap nu putem trece. Revenirea PNŢCD nu se va realiza câtă vreme nu vom încheia diferendele interne, iar aceste diferende nu se vor încheia amiabil’, a spus Sârbu.
La Congresul extraordinar, unde au fost adoptate câteva modificări la statutul partidului, participă reprezentanţi din 41 de organizaţii PNŢCD. Modificările la statutul PNŢCD, adoptate cu majoritate de voturi, înregistrându-se şi trei abţineri, vizează faptul că în cazul unificării cu formaţiuni fără personalitate juridică aceasta trebuie realizată cu aprobarea conducerii partidului, posibilitatea ca la birourile de conducere membrii să poată participa inclusiv prin teleconferinţă şi majorarea numărului de prim-vicepreşedinţi la trei.
PNŢCD s-a întrunit sâmbătă la Palatul Parlamentului pentru a-şi alege conducerea. Pentru funcţia de preşedinte candidează numai Victor Ciorbea. În cadrul aceluiaşi congres, delegaţii din 41 de organizaţii ale PNŢCD îi vor alege şi pe prim-vicepreşedintele partidului, funcţie pentru care candidează Andrei Dimitru, pe preşedintele CNC, această calitate fiind vizată de Gheorghe Ciuhandu, şi pe secretarul general – Mihai Grigoriu. Pentru funcţiile de vicepreşedinţi candidează 36 de membri ai PNŢCD, printre care şi Radu Sârbu.
Iniţial erau prevăzute două posturi de prim-vicepreşedinte, însă Victor Ciorbea a precizat că Alexandru Ştefănescu, propus pentru una din aceste funcţii, s-a retras din motive de sănătate.
Victor Ciorbea, candidat la şefia PNŢCD, a declarat, sâmbătă, la prezentarea moţiunii sale membrilor congresului extraordinar, că în anul 2011 acest partid ia iniţiativa formării unei largi coaliţii politice “Calea Dreaptă”, care îşi propune, printre altele, revenirea la monarhia constituţională.
Moţiunea prezentată de Victor Ciorbea se intitulează “Calea Dreaptă – Naţional-Ţărănismul Creştin Democrat, Civic şi Monarhic, întemeiat pe Moralitate, Dreptate socială şi Justiţie”.
El a susţinut că aceasta este forma istorică “cea mai naturală” care i se potriveşte României. “Două decenii de regim prezidenţial, cu alunecări înspre dictatură şi poliţie politică, au demonstrat îndeajuns superioritatea monarhiei, mai ales după o perioadă de postcomunism”, a fost de părere Victor Ciorbea.
El a spus că în acest sens se doreşte organizarea unui referendum prin care să se decidă schimbarea formei de guvernământ. Candidatul a arătat că unul dintre pilonii fundamentali pentru “calea dreaptă” va fi şi refacerea societăţii civile, având la temelie “moralitatea socială şi justiţia”. Victor Ciorbea a mai spus că această coaliţie îşi propune să ofere o alternativă celor nemulţumiţi de PDL, USL sau UDMR.
“România se confruntă în ultima perioadă, mai mult ca oricând, cu o gravă criză morală şi politică ce adânceşte haosul moral, instituţional şi administrativ”, a arătat Ciorbea, el apreciind că acest lucru este cauzat de absenţa, de 11 ani, a PNŢCD din politica activă, din viaţa parlamentară şi guvernamentală.
Candidatul la preşedinţia PNŢCD a susţinut că acest congres extraordinar al partidului este unul al “reunificării tuturor ţărăniştilor”. “Vom dispărea dacă nu realizăm unirea naţional-ţărăniştilor creştin-democraţi!”, le-a spus el delegaţilor la congres.
Potrivit lui Ciorbea, reprezentanţii PNŢCD au “pierdut” cinci luni în negocieri “epuizante şi sterile” cu grupările Pavelescu şi Moescu. Acesta a mai spus că, în urma eşecului acestor negocieri la vârf, membri ai partidului s-au deplasat în ultimele săptămâni în toate judeţele ţării, unde existau diverse facţiuni. Victor Ciorbea a susţinut că, în urma dialogului cu liderii judeţeni şi teritoriali ai acestor facţiuni, a reuşit să determine prezenţa la acest congres a delegaţilor din aproximativ 90% din organizaţiile partidului, indiferent de apartenenţa la o facţiune sau alta. “În realitate, congresul nostru de astăzi reuneşte, practic, toţi ţărăniştii, din toate facţiunile, trecute şi prezente, având astfel şansa de a ne regăsi într-un partid mare şi puternic, de care ţara noastră are nevoie mai mult ca niciodată”, a mai spus Ciorbea.
Liderul ţărănist Radu Sârbu a declarat, în intervenţia sa, că această formaţiune politică va fi cel mai bine reprezentată de Victor Ciorbea, din poziţia de preşedinte, dar şi din cea de avocat.
“Noi va trebui să-l susţinem pe Victor Ciorbea, atât politic, cât şi moral, de aşa manieră încât toată lumea să înţeleagă că PNŢCD este aici şi nu în altă parte”, a menţionat el. Sârbu a arătat că structurile formaţiunii politice sunt demoralizate în bună măsură, membrii sunt demobilizaţi, mulţi dintre aceştia aşteptând să se încheie procesele aflate pe rol. ”Imaginea pe care PNŢCD o transferă românilor e de partid dezbinat, care, la sub două procente, are trei conduceri şi trei preşedinţi care se judecă între ei”, a spus el delegaţilor la congres. Acesta a opinat că partidul nu va putea avea succes electoral câtă vreme nu se vor încheia disputele interne. ”Peste acest handicap nu putem trece. Revenirea PNŢCD nu se va realiza câtă vreme nu vom încheia diferendele interne, iar aceste diferende nu se vor încheia amiabil”, a fost de părere Radu Sârbu. Referitor la facţiunile din PNŢCD şi la liderii acestora, Sârbu s-a declarat convins că acţiunile acestora sunt făcute cu rea credinţă. “Propunerile care li s-au făcut au fost extrem de conciliante. Am admis aproape tot şi nu am obţinut nimic”, a adăugat el.
Pe de altă parte, liderul ţărănist a subliniat că, în pofida aceastor circumstanţe juridice “nenorocite”, a încercat în timpul mandatului său să menţină structurile de partid active.
Ca şi Radu Sârbu, Victor Ciorbea s-a referit în intervenţia sa la acţiunile care au împărţit partidul şi la faptul că nenumăratele procese dintre facţiunile din PNŢCD au afectat formaţiunea politică. El a arătat că orice alt congres organizat de o altă grupare a ţărăniştilor nu poate fi decât o adunare de salariaţi, susţinând că delegaţii partidului sunt prezenţi la congresul extraordinar de sâmbătă. ”PNŢCD nu se rezumă la sediul din Rosetti şi nici la ştampilă. Noi vom câştiga sediul din Rosetti şi ştampila, pentru că le merităm”, a mai spus candidatul.
Delegaţii la congresul extraordinar urmează să se pronunţe prin vot asupra moţiunii lui Victor Ciorbea. De asemenea, delegaţii au adoptat o serie de modificări la statut.
La acest congres extraordinar au fost prezent şi Ion Diaconescu, preşedintele de onoare al partidului. Aurelian Pavelescu şi Eugen Moescu nu au participat la această reuniune.
Sursa informationala: Departamentul de Comunicare PNL
Media-Kit Congresul PNTCD, 18 iunei 2011
Lasă un răspuns