PARTEA III Statul şi politica
Capitolul 4 România postbelică
Subcapitolul 4.A. Stalinism şi naţional-comunism
Instaurarea regimului politic comunist în România. (pagina 79)
După 23 august 1944 a început procesul de comunizare a ţării, sub presiunile URSS şi cu concursul trupelor sovietice de ocupaţie. Regele Mihai a fost obligat să accepte, la 6 martie 1945, formarea unui guvern, condus de dr. Petru Groza, aflat sub controlul PCR. La 30 martie 1945 a fost impusă legea epurării instituţiilor statului, prin care, sub pretextul înlăturării celor care au colaborat în timpul regimului antonescian şi cu Germania nazistă, au fost excluse din instituţiile de stat persoanele care se opuneau comunizării ţării. S-a trecut la utilizarea cenzurii şi la suprimarea presei libere, la îngrădirea activităţii partidelor politice necomuniste (desfiinţate, practic, în 1947). Încercarea regelui Mihai I de a se opune guvernului prin aşa-numita “grevă regală” s-a dovedit ineficientă. În noiembrie 1946 au fost organizate primele alegeri parlamentare postbelice care au avut, de fapt, scopul de a legitima prin vot puterea comunistă, rezultatul alegerilor fiind falsificat în favoarea PCR; regele Mihai I a fost obligat, la 20 decembrie 1947, să abdice. România devenea republică populară.
Extras din Manualul de istorie pentru clasa a XII-a
Avizat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, apărut la Editura Niculescu, în anul 2007
Autori: Magda Stan şi Cristian Vornicu
24/06/2011 la 14:53
Regele a ales sa iasa din istorie ca Severing si nu ca Floquet:
http://camarasdelumini.wordpress.com/2011/06/24/onoarea-la-romani/
24/06/2011 la 15:19
Romania fusese tradata de Aliati si lasata in sfera de influenta a Uniunii Sovietice la conferinta de la Teheran.
Abdicarea a fost un act formal. De facto PCR guverna Regatul Romaniei inca din 6 martie 1945.
In acelasi mod sa procedat si in Ungaria, in Polonia si in Cehoslovacia.
Marea Britanie a prefera sa ocroteasca Grecia, in dauna Romaniei.
Consecintele se vad si astazi, militantii comunisti sunt pe val, iar idealurile comunismului sunt omniprezente in Grecia.
Adicarea Regelui nu are nicio legatura cu adicarea lui Severing. In 1932 Partidul National-Socialist al Muncitorilor din Germania castigase majoritatea relativa de mandate si impreuna cu alte doua partide conservatoare si nationaliste, l-au impus pe Hitler drept cancelar. La aceasta conjunctura a contribuit abtinerea Centrului Catolic, parasirea salii de catre socialdemocrati, dar si votul impotriva alegerii al Partidului Comunist German, vot care a asigurat cvorumul si implicit a legitimat alegerea lui Hitler.
Cat priveste decretul 323 din 1947, acest nu a indeplinit cvorumul. DIn punct de vedere constitutional adicarea este nula, fiindca fost realizata prin forta.
Nu putem compara Republica de la Weimar cu Regatul Romaniei in perioada dictaturilor carliste, national-legionare si antonesciene.
Republica de la Weimar a fost o democratie parlamentara, combatura atat de stanga, cat si de dreapta.
29/06/2011 la 00:15
Noi romanii ar trebui sa fim mai obiectivi si mai respectuosi atunci cand folosim notiunea de „Aliati”. Pana la 23 August 1944 Romania a fost un Stat care s-a alaturat puterilor naziste. Fortele „Aliate” ne-ar respecta si astazi mult mai mult daca noi nu am uita acest lucru. Acesta nu este doar un „amanunt” fara insemnatate pemtru istorie!
29/06/2011 la 07:17
Statul national-legionar condus de Ion Antonescu sa alaturat puterilor naziste.