Istoria Tineretului Universitar National Liberal

Foto: Mihail Fărcășanu

Ne-am numit Tineretul Universitar National Liberal. TUNL a fost constituit ca organizatie de doua ori intre 1933 – 1935. La 7 martie 1933, un grup de studenti de la diferite facultati a luat initiativa infiintarii sale. Primul sau lider a fost Mihail Farcasanu.
Activitatea acestei structuri n-a durat mult, de vreme ce la 23 februarie 1935 se constituie din nou , de data aceasta insa, presedinte a fost ales profesorul Mihai Antonescu , iar presedinte de onoare Gheorghe.I. Bratianu. Peste putin timp insa , presedentia executiva a organizatiei a fost incredintata lui Mihail Farcasanu.
Conform statutului TUNL , membrii organizatiei erau considerati parte a PNL, cu toate indatoririle ce decurg din aceasta prevedere. Activitatea sa a constat in principal in exprimarea opiniei fata de problemele studentesti din anii 1934-1938 si combaterea miscarii legionare.
Ca parte a PNL si TNL, in 20 septembrie 1944 s-a reorganizat la nivel central si Tineretul Universitar National Liberal.
Presedintele sau a fost in anii 1944-1947, Radu Campeanu. Studentii liberali au fost, in 8 octombrie 1945, in fruntea celei mai mari manifestari anticomuniste din Europa de Est, de la incetarea razboiului.
La sfarsitul anului 1947 si la inceputul celui urmator, Partidul National Liberal si organizatia sa de tineret s- au autodizolvat , in urma Circularei trimise de presedintele PNL, Constantin I.C. Bratianu, organizatiilor liberale, in care le-a cerut sa suspende orice activitate politica, deoarece ” suntem in fata unei situatii pe care nu o putem noi rezolva” .
Partidul National Liberal si Organizatia sa de tineret si studentii au fost desfiintate de regimul socialist-totalitar vreme de 42 de ani, din 1948 pana in 22 decembrie 1989,cand, prin arestarea sotilor Ceausescu, s-a inlaturat totalitarismul comunist si s-a reinstaurat democratia si pluralismul politic in Romania. In acele conditii, la inceputul anului 1990 s-a trecut la crearea partidelor politice si a organizatiilor lor de tineret.
In acest context , in primele saptamani ale anului 1990, la nivel central, conduc erea PNL in fruntea careia se afla Radu Campeanu a creat o sectie de Tineret, in fruntea careia, pana in 31 martie, s-au aflat Dinu Patriciu si Calin Popescu-Tariceanu. Apoi, incepand din martie 1990, odata cu crearea filialelor PNL, au fost constituite organizatii de tineret judetene si de sector in Bucuresti, subordonate filialelor de partid de la acelasi nivel. Pentru coordonarea lor, in 31 martie 1990, conducerea PNL l-a numit pe Nicolae Bedros, secretar executiv cu problemele tineretului. El a fost urmat in aceeasi functie, incepand cu sfarsitul anului 1991 pana la congresul tinerilor liberali din mai 1993, de Anca Badila.
Totodata, in 28 ianuarie 1990, s-a creat primul nucleu al Organizatiei Tineretului Universitar National Liberal (OTUNL) – un comitet de initiativa- , care a trecut la infiintarea organizatiilor liberale studentesti in centrele universitare. Primul presedinte al OTUNL a fost Cristian Troaca, 1990 – 1992 (care mai tarziu si-a schimbat numelein Cristian David), urmat de Mihai Voicu, din mai 1992 si pana in 6 ianuarie 1996.
In acest moment, PNL avea doua organizatii de tineret : OTUNL si OTNL. Asa a fost de altfel si in perioada interbelica si in primii ani postbelici. Ele au functionat separat si paralel pana la congresul lor de unificare din 5-6 ianuarie 1996, cand, prinfuziunea lor a luat fiinta organizatia unica de tineret a PNL, care si-a reluat vechea denumire, Tineretul National Liberal. Presedinte TNL, incepand de la acest congres si pana in mai 1998, a fost Mihai Georgescu.
Dupa cinci ani in care au fost lipsiti de propria structura de conducere, atat la nivel local, cat si national, dandu-si seama de eroarea produsa, Congresul PNL din 17-18 februarie 2001 a cerut infiintzrea in centrele universitare a Cluburilor Studentesti Liberale in coordonarea Birourilor Teritorialeale PNL. Primul Club a fost infiintat in Bucuresti, in 23 octombrie 2001, presedintele fiind Laurentiu Gheorghe. Constituirea lor a continuat, iar pana in vara anului 2002 erau create 18 Cluburi Studentesti Liberale.
Conferinta Nationala in care a fost creata structura nationala a acestor Cluburi a avut loc in iunie 2002, cand, dupa aprobarea unui Regulant de Organizare si Functionare, presedinte a fost ales Cristian Busoi.
A doua Conferinta Nationala a Cluburilor Studentesti Liberale a avut loc in 5-6 februarie 2005 cand presedinte al CSL a fost ales Liviu Jicman. Conferinta a adoptat un nou Regulament potrivit caruia “Cluburile Studentesti Liberale sunt structuri politice constituite in cadrul Partidului National Liberal, in conformitate cu Art.31 din statutul PNL”. Ca urmare, CSL si intreaga lor structura locala si nationala fac parte din PNL.
In 19 ianuarie 2008, la cea de-a treia Conferinta Nationala, presedinte a fost ales Radu Surugiu, acesta fiind reales in functie si la cea de-a patra Conferinta, pe 24 aprilie 2010.
La nivel national, in august 2010 erau infiintate 32 de Cluburi Studentesti Liberale, avand aproape 9000 de membri. Faptul in sine oglindeste atractia de care se bucura doctrina liberala si Partidul National Liberal in randul studentilor din zilele noastre.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat asta: