Comunicat de presa: USL salută decizia Italiei de a ridica restrictiile de pe piata muncii pentru cetatenii romani

Uniunea Social Liberală a luat act cu satisfacţie de decizia Italiei de a ridica restricţiile impuse pe piaţa muncii, pentru cetăţenii români. USL consideră această decizie ca fiind absolut firească, dat fiind aportul substanţial adus de muncitorii români în ultimii ani la dezvoltarea economiei italiene.

USL îşi exprimă, totodată, regretul că această decizie nu a venit mai devreme, în condiţiile în care măsurile de restricţie a pieţei muncii s-au dovedit inutile şi contrare principiilor europene privind libera circulaţie a forţei de muncă.

Până la decizia guvernului de la Roma, domeniile în care românii au putut lucra fără restricţii au fost: agricultura, serviciile hoteliere şi de turism, serviciile casnice şi cele de îngrijire, construcţiile, inginerie, management şi muncă înalt calificată, munca sezonieră. Nu au existat restricţii în cazul lucrătorilor liber profesionişti. Pentru toate celelalte domenii de activitate, muncitorii români aveau nevoie de permis de muncă pe care angajatorul trebuia să îl obţină de la prefectură.

De la 1 ianuarie 2012, orice angajator care doreşte să angajeze lucrători români, în orice domeniu de activitate și pentru oricare post, o poate face direct, fără să mai ceară un permis la biroul compent de pe lângă prefectură.

USL atrage atenţia că în rândul statelor din Uniunea Europeană există şi alte state care au introdus restricţii pentru muncitorii români, unele dintre aceste ţări luând măsuri în sensul amintit nu mai devreme de ultimele luni. Prin urmare, în numeroase state europene precum Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Olanda, Spania şi Marea Britanie accesul cetăţenilor români pe piaţa muncii este restricţionat.

Existenţa restricţiilor pentru muncitorii români certifică slaba capacitate a coordonatorilor politicii externe româneşti de a duce o campanie susţinută şi cu rezultate, de sprijinire a românilor aflaţi în căutarea unui trai mai bun, în afara graniţelor.

Din păcate, lipsa de preocupare a actualei puteri pentru problemele curente ale cetăţenilor români se manifestă nu doar cu privire la cei care locuiesc în România, şi se confruntă cu politicile severe ale actualei guvernări, ci şi cu privire la cei din Diaspora, văzuţi doar ca votanţi siguri, sensibili la propaganda ieftină portocalie.

4 ianuarie 2012

Uniunea Social Liberală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat: