Deus ex machina: un partid liberal aflat in deriva isi cauta Cezarul

Intr-un articol anterior analizam evolutia Partidului Liberal din Germania FDP in perioada 1990-2010. Situatia actuala este deosebit de dramatica. Catastrofala. Apocaliptica. Liberalii germani traiesc un cosmar fara happy-end. In numai 24 de luni Partidul Liberal din Germania FDP a pierdut 80% din voturile obtinute in alegerile parlamentare din septembrie 2009.

Democratia este dictatura adevarului. Cifrele din sondaje vorbesc de la sine. Partidul Liberal din Germania FDP este de facto in afara tuturor landurilor, inclusiv in cele mai bogate.

Badenia-Württenberg 4% (rezultat electoral 5,3% opozitie),
Bavaria 3% (8% guvern regional),
Hessa 3% (16,2% guvern regional),
Berlin 1% (1,8% neparlamentar),
Brandenburg 3% (7,2% opozitie),
Bremen 2% (2,4% neparlamentar),
Hamburg 3% (6,7% opozitie),
Mecklenburg-Pommeringia 2% (2,8% neparlamentar),
Saxonia Inferioara 3% (8,2% guvern regional),
Renania de Nordwestfalia 3% (6,7% opozitie),
Renania-Palatina 3% (4,2% neparlamentar),
Saarland 2% (9,2% guvern regional),
Saxonia 2% (10% guvern regional),
Saxonia-Anhalt 3% (3,8% neparlamentar),
Schleswig-Holstein 4% (14,9% guvern regional),
Turingia 4% (7,6% opozitie).

Germania:

Allensbach 4%,
Emnid 3%,
Forsa 3%,
FGW 3%,
GMS 3%.

Scaderea dramatica este reflectata de sondajele de opinie. Din puncte de vedere statistic am folosit datele operate de institutul Infas/dimap.

Situatia se prezinta astfel:

05.01.2012 ==> 2%

09.09.2011 ==> 3%

06.01.2011 ==> 4%

15.06.2010 ==> 5%

07.01.2010 ==> 10%

27.09.2009 alegeri parlamentare 27.09.2009: 14,6%

05.03.2009 ==> 17% (cel mai bun scor masurat in ultimii 50 de ani)

08.01.2009 ==> 13%

10.01.2008 ==> 9%

04.01.2007 ==> 11%

05.01.2006 ==> 9%

18.09.2005 alegeri parlamentare: 9,8%

07.01.2005 ==> 8%

09.01.2004 ==> 7%

03.01.2003 ==> 5%

22.09.2002 alegeri parlamentare: 7,4%

04.01.2002 ==> 8%

05.01.2001 ==> 6%

07.01.2000 ==> 5%

09.01.1999 ==> 5%

27.09.1998 alegeri parlamentare: 6,2%

04.04.1998 ==> 5%

Sursa informationala: wahlrecht.de

Rezultatele ne arata ca liberalii au pendulat intre scorurile masurate la inceputul anului electoral. Marja de eroare fiind de circa 2%.

Trebuie sa ne intrebam daca practic mai este posibil ca acest partid sa stopeze trendul negativ si sa se relanseze in speranta ca in 2013 va reusi sa recastige increderea electoratului si sa se regaseasca in parlament.

In interiorul partidului dezamagirea si disperarea au atins cote maxime. Zilnic zeci de membrii parasesc partidul, casierii umbla disperati dupa cotizatiile neplatite, functionari sunt concediati din lipsa de fondurilor, filiale locale se autodesfiinteaza sau migreaza cu arme si bagaje la Uniunea Crestindemocrata.

In economia de piata, o firma care isi pierde 80% din clienti, este nevoita sa declare faliment. In politica un partid care se afla la 2% ori se destrama, ori renaste ca pasarea Phoenix si atinge cote maxime intr-o perioada foarte scurta de timp.

Partidul Liberal din Germania FDP are toate resursele sa sfarseasca la 1% sau se ridice in 2013 la 20%!

In jurul liderului Rößler sa asternut o tacere si o liniste care se aseamana unei scene de teatru ateniene. Este ultima noapte de pace inaintea unui puci. Puci care va detrona actuala conducere Rößler/Döring.

Viitoarea conducere va fi validata in cadrul unui congres extraordinar care cu toate probabilitatiile se va desfasura in vara acestui an.

Care este portretul-robot al viitorul Cezar?

In primul rand viitorul va fi tanar. Liberalismul este o ideologie dinamica, care la randul ei emana tinerete si speranta.

In al doilea rand Cezarul trebuie sa aiba un substrat academic.

Cel mai important este insa capacitatea de mobilizare al unui partid aflat in agonie.

Privind ansamblul de potentialii candidati privirea se indreapta spre un singur candidat: Un Cezar autentic, carismatic, in varsta de 32 de ani, intelectual si pasionat de un oldtimer Porsche 911.

Am avut privilegiul sa il cunosc personal in mai 2010. Restul va fi istorie.

Reclame

4 răspunsuri to “Deus ex machina: un partid liberal aflat in deriva isi cauta Cezarul”

 1. cristi Says:

  La cum stau lucrurile acum mi-e greu sa cred ca FDP isi mai poate reveni din situatia in care este acum.Sa nu uitam ca electoratul german e unul destul de conservator si nu isi schimba optiunea de pe o zi pe alta.E greu de crezut ca in mai putin de 2 ani,nemtii se vor indrepta in asa masura catre liberali pentru ca acest partid sa poata depasi 5% la urmatoarele alegeri. Insa situatia nu-i fara iesire. Daca FDP va reusi sa isi aleaga o persoana carismatica,o persoana ce va reusi sa inspire incredere in randul nemtilor,atunci partidul ar avea o sansa de a se salva.Din pacate FDP a tolerat mult prea mult ca in fruntea sa sa se afle niste persoane complet necarismatice,care in loc sa continuie ascensiunea partidului,l-au prabusit la cote la care nu s-a mai aflat vreodata in istoria sa.
  PS:In legatura cu apartenenta politica europeana a PNL si eu zic ca ideile acestui partid sunt mult mai apropiate de ideile PPE.PNL ar trebui ca imediat dupa alegeri sa inceapa o dezbatere interna legata de reorientarea partidului catre popularii europeni.Fiindca trebuie sa recunoastem,PNL este pe punctul de a deveni un partid mare pe scena politica romaneasca. Ori un partid mare are nevoie si de o expunere pe masura la nivelul UE.Si din pacate acea expunere nu poate fi oferita de ALDE,grup care abia daca este bagat in seama la nivelul Parlamentului Eurpoean.In plus,sunt multe state importante din UE care nici macar nu au un partid liberal pe scena lor politica.Am inceput sa cred din ce in ce mai tare ca evolutia PNL pe plan local e mai degraba franata de apartenenta la ALDE,iar acest fapt trebuie sa se schimbe cat mai repede.

  • savulescugabriel Says:

   Referitor la primul aspect: in Germania rezultatele din sondaje sunt publice. Da asemenea metodele prin care aceste sondaje sunt realizate sunt publice. Toate sondajele sunt publicate pe portalul „www.wahlrecht.de”.
   Caderea fara de precedent, cadere reflectata atat in sondaje, dar si rezultatele dezastroase obtinute in alegerile regionale din perioada 2010-11, este din punct de vedere politologic fara de precedent.
   Cand priveste apartneneta PNL la grupul parlamentar ALDE, aceeasta apartenenta trebuie discutat dupa alegerile parlamentare. Grupul ALDE cuprinde atat partide liberale de orientare de dreapta cum ar fi: FDP, VVD, Venstre (Danemarca), CiU (Catalunia). Dar si grupul PPE se regasesc partide liberale sau partide foste liberale. Evident ca apartenenta la PPE schimba complet categoria apartenentei politice internationale. Echipa PPE joaca in Champions League. ALDE joaca o liga inferioara. In familia ALDE se regasesc un premier (Olanda) si un lider regional (Catalunia). In PPE se regasesc premieri, vice-premieri si sefi de stat.

 2. Deceneu Says:

  Voi aveti impresia ca partidul liberal german a pierdut electoratul din cauza lipsei charisme liderului, de considerati ca un lider cu charisma ar putea readuce electoratul?
  Eu nu cred. Asta-i o opinie tipic romaneasca, imbacsita de propagada FSN-ista postdecembrista.

  Probabil conducerea a ignorat dezbaterile bazandu-se pe consultanti si membrii partidului au abandonat conducerea, ceea ce a facut sa scada si cota electorala, pentru ca membrii din teritoriu mobilizeaza electoratul.
  Un partid nu trebuie sa ia decizii pe baza consultantilor, pentru ca isi pierde audienta.
  Un partid trebuie sa mentina cu membrii un dialog pemanent si in ambele sensuri, sa antreneze membrii sa participe la deciziile importante. Daca sloganul „fiecare conteaza” nu are corespondent in actiunea practica, provoaca efecte invese.

  • savulescugabriel Says:

   Leaderhipul carismatic apartine de cultura politica. Sociologul german Max Weber a caracterizat acest fenomen, drept „partide carismatice”. Majoritatea partidelor occidentale se manifesta, se expun drept partide carismatice. Uniunea Crestindemocrata a avut trei lideri carismatici care si-au impus amprenta: Konrad Adenauer, Helmut Kohl si in prezent Angela Merkel. Miscarea gaullista sa nascut, primenit in angulema carismei Generalului de Gaulle. Conservatorii britanici se regasesc in figura „doamnei de fier.” Liberalii germani au trait excluziv numai din seva liderilor: Stresemann, Mende, Genscher, Graf Lambsforff, Westerwelle. Ultimul lider Westerwelle a adus de la 6,2% la 14,6%. Insuccesul lui Westerwelle se oglindeste si in scaderea partidului. In mai 2011 sa produs schimbarea ledershipului si a fost ales Rößler, un politician serios, cult, dar lipsit de carisma. Si intr-o democratie care traieste din aparitiile media, carisma este painea si cutitul.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat asta: