„Etiam si omnes, ego non” – Raspuns la dezbaterea CriticAtac

„Etiam si omnes, ego non” *- Raspuns la dezbaterea CriticAtac

Blogul de orientare de stanga CriticAtac lanseaza o dezbatere despre rolul liberalismului si al PNL.

Raspunsul blogul de orientare de centru-dreapta AliantaDreptei:

La geneza sa, PNL a fost o formatiune revolutionar-burgheza. Infiintat la Paris in 1835, dezvoltat mai tarziu sub tutela societatii „Fratia”, liberalismul romanesc s-a dezvoltat atipic fata de alte partide clasice liberale. Cu doua exceptii; Partidul Liberal din Marea Britanie si Partidul Liberal din Germania s-au dezvoltat asemanator Partidului National Liberal.

PNL nu este strictu sensu un partid liberal. Doctrinar PNL a cuprins in perioada 1875-1944 atat elemente ale conservatorismului, calibrat la liberalismul clasic anglo-saxon, dar si elemente ordo-liberale autohtone. Insusi infiintarea sub formatul unui partid politic, prin alipirea celor trei grupari invinse in alegerile din 1874 de catre majoritatea conservatoare, a definit un liberalism autohton, unic in Europa. Dezvoltarea partidului a fost intretinuta si sustinuta de catre Ionel Bratianu. Astfel PNL a supravietuit noului sistem de partide, care s-a asezat dupa Marea Unire.

In PNL s-a topit si factiunea generoasa din PSDMR, astfel liberalismul roman a reciclat parti importante din socialdemocratia istorica.

In perioada interbelica PNL s-a pozitionat in mod autentic la dreapta, avand un puternic pivot ordo-liberal. In scurta perioada 1944-1947 PNL si-a reafirmat doctrina de liberal-conservatoarea afisata in programul „Libertate, dreptate, proprietate„, motiune adoptata la 1 iulie 1945.

In perioada exilului PNL (1947-1989) a supravietuit sub formatul Clubului de Reflectie si Actiune Liberala, cu sediul permanent la Paris. Doctrina liberala s-a dezvoltat in ritmul doctrinar al aniillor 70 si 80. Liderii liberali Radu Campeanu si Dinu Zamfirescu au activat in formatiunea liberal-conservatoare UDF si l-au sprijinit pe candidatul UDF Valery Giscard D’ Estaign in campania prezidentiala din mai 1981. Elementul profund anti-comunist de dreapta a marcat activitatea membrilor liberali din Cercul Democrat al Romanilor din Germania, si ulterior ale cadrelor active din Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi UMRL, formatiune condusa de Ion Ratiu.

Dupa reinfiintare PNL a coagulat atat segmentul civic (PAC), dar si segmentele doctrinare neoliberale (ApR), social-liberale (Partidul Socialist-Liberal, Forta Democrata), crestin-democrate (Partidul Taranist Republican, Actiunea Populara), conservatoare (UFD), neoconservatoare (PNL-AT/PL-93) si traditionale (PNL-CD, PNL-Campeanu). Cel putin doua factiuni din fostul FSN se regasesc astazi in PNL.

PNL a absolvit timp de 21 de ani, 21 de congrese ordinare si extraordinare, si a adoptat 7 platforme-program. Daca mai adaugam platformele partidelor fuzionate ajungem la 18 matritze doctrinare care s-au emulat in PNL.

Prin prisma rezultatelor electorale PNL a evoluat electoral de la partid-balama (1990-2000: 7%) la partid tip catch-all-over (2004-2009: 18-20%). Urmatoarea etapa va fi depasirea pragului de 31% si reasezarea pe podiumul unde sa consacrat timp de 137 de ani.

Anul electoral 2012 descopera un PNL vivid, dinamic care cuprinde toate curentele de centru si centru-dreapta: liberalism, conservatorism, crestindemocratie. Intr-un cuvant in PNL este loc pentru toti aceeia care nu cred si se inchina la Marx si Engels. Liberalismul este in primul rand actul universal de eliberare fata de comunism, tiranie si Gulag.

Cat priveste relationarea PNL la stanga socialdemocrata si la dreapta nihilista (PDL, PPDD), aceasta nu se poate realiza in conditiile unei democratii defecte (Merkel/Croissant). Romania anului 2012 este asemanatoare sfarsitului Republicii de la Weimar. Numai ca de aceasta data stanga si dreapta, partidele responsabile sunt condamnate la colaborare in scopul unic dar necesar al preintimpinarii unui regim autoritar-corporatist si pentru a restabili cadrul democratic si competitional, din care desigur intr-un viitor foarte indepartat vor concura la stanga, PSD si la dreapta, PNL.

In 2008 PNL a obtinut 18,75%. In 2012 PNL are sansa sa obtina cel mai bun scor din ultimii 80 de ani. Acest aspect merita aplauze. La finele anului 2012 CriticAtac va recepta 25%, 30% sau 35% de liberalism. Cel tarziu la finele anului 2012 dezbaterea „unde sunt liberalii?” se va plasa pe date si statistici concrete.

Cat priveste discutiile doctrinare din interiorul PNL, acestea pot fi urmarite pe blogul national-liberal.ro.

Inchei parafranzidu-l pe Ernst Jünger: „O lume libera, poate exista numai intr-un spatiu spiritual liber.”

* Matthäus; 26,33: „respondens autem Petrus ait illi et si omnes scandalizati fuerint in te ego numquam scandalizabor”.

Marius Ghilezan: Unde sunt liberalii?

Zoe Petre: Unde sunt liberalii?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat asta: