Transcrierea declarațiilor de presă susținute de președintele PNL, Crin Antonescu, la finalul ședințelor BPC și CNEx

Transcrierea declarațiilor de presă susținute de președintele PNL, Crin Antonescu, la finalul ședințelor BPC și CNEx, 9 iulie 2012

“Bună ziua,

Am discutat în ședința Biroului Politic și Consiliului Executiv lărgit câteva chestiuni imediate. În primul rând, organizarea pentru campania de la referendum, acesta a fost subiectul dominant și de asemenea, o serie de chestiuni de reorganizare de natură procedurală. Dintre ele, am comunicat colegilor mei decizia ca, în situația în care, după ce Curtea Constituțională își încheie procedurile, în calitate de președinte al Senatului voi deveni președinte interimar, în acea situație, prerogativele mele în partid vor fi exercitate, până la data referendumului din 29 iulie, de domnul vicepreședinte și ministru Daniel Chițoiu.

În funcție de verdictele Curții, această decizie, această desemnare pe care, conform statutului, aveam dreptul să o fac se va activa sau nu. Cam astea sunt chestiunile, restul sunt preocupări și organizări de campanie despre care am discutat.

Domnul Relu Fenechiu, din partea noastră, va fi coordonator al campaniei, evident împreună cu secretarul general, Eduard Hellvig, cu Dan Motreanu, cu Rareș Mănescu pentru București, Mihai Voicu și cu o serie de alți colegi, bineînțeles

Secretarul general rămâne secretar general, toată lumea e mulțumită.”

Întrebări mass media

Jurnalist: Domnul Chițoiu va îndeplini funcția de copreședinte al USL?

Crin Antonescu: Domnul Chițoiu, în momentul în care eu îmi suspend temporar activitatea ca membru de partid în PNL, evident că va suplini prerogativele și în calitate de copreședinte USL.

Jurnalist: Ce se întâmplă cu interimatul PNL după 29 iulie?

Crin Antonescu: Hotărâm în 30 iulie.

Jurnalist: Ce variante sunt, domnule președinte?

Crin Antonescu: Sunt două variante foarte mari și foarte late, dar nu-s mai multe. Unu, referendumul are ca rezultat demiterea lui Traian Băsescu și atunci, dacă eu sunt președinte interimar la acel moment, evident interimatul se prelungește și în continuare voi face o desemnare, vom discuta la nivelul colegilor dacă prelungim mandatul domnului Chițoiu, dacă avem o altă opțiune.

Dacă referendumul nu reușește, în sensul că Traian Băsescu este rugat de români să rămână în continuare președinte, eu știți ce fac, atunci suntem într-un alt articol statutar, atunci e vorba de demisie, atunci Biroul Politic desemnează un vicepreședinte pe o perioadă limitată de timp în care se organizează Congresul. Însă vă rog eu, nu vă pierdeți timpul analizând această a doua variantă pentru că referendumul va reuși.

Jurnalist: Veți merge la CCR astăzi? Traian Băsescu a fost acolo.

Crin Antonescu: Nu, eu am trimis, în calitate de președinte al Senatului, toată documentația, punctul de vedere instituțional care mi-a fost solicitat și nu eram obligat, nici nu am ținut să merg acolo în fața Curții. Cred că lucrurile sunt foarte clare și cred că nu putem avea dubii asupra verdictului pe care Curtea îl va da. Cred că și domnul Băsescu știe asta.

Jurnalist: Ce ați stabilit pentru campania pentru referendum? PDL-ul anunță mai multe mitinguri.

Crin Antonescu: Să facem o campanie cu toate mijloacele legale, să luăm foarte în serios. Nimeni, în Partidul Național Liberal, după cum presupun că și în PSD, nu consideră această bătălie câștigată, deși știm foarte clar, de multă vreme și empiric și sociologic faptul că o majoritate copleșitoare a românilor nu îl mai doresc pe Traian Băsescu. Dar asta este una, iar campania este alta, ea trebuie făcută și va fi făcută din toate puterile de câtre Partidul Național Liberal.

Jurnalist: Vă veți implica împreună cu Victor Ponta în această campanie?

Crin Antonescu: Sigur că da, ținând însă fiecare cont de faptul că, mă refer acum la primul-ministru, asta este cert, are și altă treabă decât campania electorală.

Jurnalist: De ce credeți că s-a prezentat astăzi Traian Băsescu la Curtea Constituțională?

Crin Antonescu: Era dreptul domniei sale, pentru că era, să spunem așa, petentul, dânsul făcuse sesizarea și dacă mă întrebați, cred că domnul Traian Băsescu nu e deloc încântat de această suspendare, cred că a vrut să obțină sau ar vrea să obțină de la Curte fie invalidarea suspendării, fie invalidarea alegerii celor 2 președinți ai Camerelor, pentru că domnul Băsescu are în mod evident o mare problemă cu interimatul.

În mod normal, Curtea Constituțională, ai cărei membri, o majoritate, se aflau în ziua de vineri în România, în București, unde vă aduc aminte că au judecat până spre orele 14, dacă nu mai târziu, o speță, știau foarte bine că urmează la câteva ore o ședință care e destul de probabil să ducă la suspendare. Ședința s-a terminat nu foarte târziu, nu s-a terminat la ora 3 noaptea, s-a terminat cred spre ora 21.30 maxim, Curtea se putea reuni și în acea seară pentru că este vorba despre vacanța celei mai înalte funcții în stat.

Nu a făcut-o, n-a făcut-o nici sâmbătă dimineață, nici sâmbătă după-amiază, nu a făcut-o nici duminică toată ziua. Evident, este dreptul Curții, aici nu avea termen, când aveam dreptul să cerem un termen Curții, l-am cerut. Aici nu aveam acest drept, este decizia Curții când se reunește.

Traian Băsescu a vorbit însă despre un week-end pe care îl va petrece în mijlocul familiei și știți cu toții că nu l-a petrecut în mijlocul familiei, ci tot la vechiul loc de muncă. Iarăși, e problema domniei sale, dar m-ați întrebat ce cred. Cred că Traian Băsescu dorește să facă “pe dracu în patru”, cum se spune în popor, dacă tot e suspendat, să nu existe un interimar pe care să nu îl poată controla, de genul domnului Vasile Blaga.

Jurnalist: În cazul în care nu veți câștiga la alegerile prezidențiale, vă veți întoarce în PNL?

Crin Antonescu: Păi până să puneți problema dacă voi câștiga, o să discutăm la momentul respectiv dacă voi candida, nu vă grăbiți atât de tare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat asta: