Crin Antonescu: PNL este astăzi cel mai mare partid de dreapta. Am obținut cel mai bun scor în alegeri, după 1990

Sursa informationala: CrinAntonescu.ro

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marți, la finalul ședinței Biroului Politic Central, că în urma alegerilor parlamentare câștigate de Uniunea Social Liberală, Partidul Național Liberal a obținut cel mai bun scor electoral de după 1990, și chiar de după 1937. Astfel, PNL va fi reprezentat în noua legislatură de un număr de 150 de parlamentari.

Nota informativa: Alegeri parlamentare 20/22 decembrie 1937:

Partidul National Liberal 1.103.353 VVE, 35,92%, 142 deputati, 86 senatoriPartidul National Liberal-Gheorghe Bratianu 119.361 VVE, 3,89%, 16 deputati

Sursa informationala: K. Treptow, „Alegerile din decembrie 1937 și instaurarea dictaturii regale”, în Romania and World War II, 1996, p.42-43.

„Partidul Național Liberal a obținut la aceste alegeri parlamentare un număr de 150 de parlamentari – 101 mandate de deputat, 49 mandate de senator. Asta înseamnă circa 25% din mandatele Camerei, circa 28% din mandatele Senatului. Este cel mai mare rezultat obținut de Partidul Național Liberal în niște alegeri după 1990, după 1937. Este un rezultat care consacră definitiv sper PNL ca un partid mare în sens sociologic. Este atingerea obiectivului pe care l-am fixat în moțiunea câștigătoare la Congresul extraordinar din anul 2010 și anume ca PNL să devină marele partid de dreapta de pe scena politică românească. În comparație cu alegerile parlamentare precedente, reamintesc faptul că în 2008 PNL a avut 65 de deputați, astăzi are 101, a avut 27 sau 28 de senatori, astăzi are 49”, a susținut Crin Antonescu.

Liderul liberalilor a precizat că este de remarcat și faptul că „Partidul Național Liberal, astăzi și prin prisma voturilor și prin prisma mandatelor de parlamentari obținute, este primul partid din Transilvania”.

„S-a discutat mult în anii din urmă, s-a discutat și în această campanie electorală despre faptul că Transilvania ar fi fieful electoral al PDL și al lui Traian Băsescu. Iată că în două rânduri de alegeri, la alegerile locale și acum confirmat pe alegerile generale, PNL dă cei mai mulți deputați și senatori care reprezintă cetățeni români din Transilvania, este primul partid politic parlamentar al României astăzi în Transilvania”, a spus Antonescu.

Președintele PNL a mai spus că rezultatele acestor alegeri „sunt fructul unei munci deosebite pe care au dus-o liderii Partidului Național Liberal, liderii locali, conducătorii de organizații, candidații, echipele de campanie, sunt oameni care au avut ani foarte grei, sunt oameni care au făcut enorm din toate punctele de vedere pentru ca PNL să fie astăzi partidul mare și în sens electoral, și în sens al numărului de voturi și de mandate despre care vorbim. Tuturor acestor oameni, ca și tuturor membrilor PNL care au contribuit la acest efort le mulțumesc din tot sufletul, pe toți îi felicit și pe toți îi fac părtași la bucuria noastră din acest moment”, a afirmat Crin Antonescu.

Pe de altă parte, Antonescu a menționat că PNL a reușit să obțină și câteva recorduri sub aspectul scorurilor electorale.

„Sub rezerva că nu am văzut chiar toate rezultatele în ultima lor formă oficială, cu foarte mare probabilitate deputatul liberal Marin Almăjanu a fost ales în colegiul său din Teleorman cu cel mai mare scor obținut vreodată la alegeri uninominale în România și anume 87,66%. Este până în prezent, pe verificările făcute de noi, cel mai mare scor, chiar dacă includem și câțiva parlamentari UDMR care în zone cu populație majoritar maghiară au obținut, de asemenea, scoruri foarte mari. Nu este, de alfel, singurul coleg care a obținut un scor foarte mare, îi felicit pe toți cei care și-au câștigat colegiul, toți parlamentarii noștri, toți 150 și-au câștigat colegiul, în sensul că au obținut cel mai mare număr de voturi, au terminat pe locul întâi. Cea mai mare parte dintre ei au închis colegiile, adică au terminat cu peste 50%, scoruri foarte mari au obținut, cum vă spuneam, Marin Almăjanu, care cred că este campionul național absolut, au mai obținut, de asemenea, deputatul Marin Anton la Giurgiu – 80%, multe scoruri peste 70%, eu am obținut la Senat 78% în colegiul din Teleorman, Alexandria și împrejurimi. S-au obținut scoruri foarte bune și în București, o felicit în mod special pe Alina Gorghiu, care a obținut cel mai mare scor la deputați – 71%, la Senat scoruri foarte mari, domnul Victor Ciorbea – 69,31%, domnul Tăriceanu – 68%, domnul Daniel Barbu – 66%, Corneliu Dobrițiu – 65%, Gigi Becali. Sper să nu greșesc față de colegi pe care să-i fi sărit. Sunt scoruri categorice, victoria a fost categorică la nivelul Uniunii Social Liberale, victoria a fost categorică și la nivelul Partidului Național Liberal”, a evidențial liderul liberalilor.

Crin Antonescu a subliniat și faptul că există, de asemenea, organizații care au reușit să câștige un număr record de parlamentari. „La București avem 15 parlamentari, la Iași avem 8 parlamentari din 8 candidați, la Prahova – un rezultat spectaculos pe care vreau să-l subliniez ca atare, pentru că nu a fost deloc unul ușor, avem 7 parlamentari din 7 candidați, inclusiv victoria unui candidat foarte tânăr împotriva Robertei Anastase. Sunt foarte bucuros pentru aceste rezultate, în special de la Prahova, unde cu ceva vreme în urmă am procedat la o schimbare a conducerii filialei care a născut tot felul de discuții atunci, acum nu mai sunt discuții, ceea ce mă bucură”, a precizat Antonescu.

Președintele liberalilor a adăugat că în ceea ce privește calendarul următoarelor zile, atât cât poate fi prefigurat, în condițiile în care el depinde și de niște decizii și de niște termene pe care Traian Băsescu, în virtutea prerogativelor constituționale, trebuie să le ia, să le aleagă, PNL știe că în 19 decembrie expiră mandatul actualilor parlamentari și că Traian Băsescu are la dispoziție 20 de zile, maximum 20 de zile pentru a convoca noii parlamentari, deci pentru a convoca Parlamentul nou ales.

„Aceasta înseamnă 20 de zile de la data alegerilor, ceea ce înseamnă că cel târziu pe 29 decembrie cele două camere trebuie convocate și, sigur, acest calendar se conjugă și cu calendarul consultărilor, desemnării unui candidat de premier, care după aceea să vină în Parlament. Noi sperăm încă o dată că toate aceste lucruri se vor petrece normal și repede. Nu există niciun motiv care să împiedice un calendar în așa fel încât să permită încheierea acestui an cu un Parlament și un Guvern nou învestite. În 20-21, dacă nu e sfârșitul lumii, camerele pot fi convocate, premierul poate fi desemnat încă înainte, sigur, e un termen și acolo, sunt 10 zile în care trebuie să se prezinte în Parlament, deci undeva în 20-21-22 camerele se pot reuni, mandatele de parlamentar se validează, conducerile camerelor și structurile camerelor sunt alese, premierul desemnat vine cu echipa sa și primește sau nu -vorbim acum în principiu – votul de învestitură, deci putem încheia acest an, putem avea un Parlament și un Guvern instalate până la Crăciun. Nu știm care sunt datele pe care le va alege președintele, nu știm ce va face președintele, dar, din punctul nostru de vedere, aceste lucruri sunt cât se poate de simple și orice întârziere sau complicare a acestui calendar nu văd cui i-ar folosi”, a mai spus Crin Antonescu.

În plus, președintele PNL a anunțat că pe măsură ce se va avansa în acest calendar, pe măsură ce, pe de altă parte, discuțiile cu premierul în legătură cu structura viitorului guvern, cu ministerele, cu arondarea lor, cu asumarea lor de către un partid sau altul vor avansa, Biroul Politic Central și ulterior Consiliul Național Executiv vor fi convocate, în mai multe rânduri dacă este nevoie, pentru finalizarea, în interiorul fiecărui partid, procesului de asumare a unor ministere, de asumare de formulă guvernamentală în ansamblul ei, de desemnare a unor persoane pe posturile de ministru, secretar de stat care revin liberalilor.

În privința posibilei colaborări cu UDMR, Crin Antonescu a declarat că acest subiect a fost discutat de Biroul Politic Central, dar a apreciat că nu există în acest moment elemente care să impună luarea unei decizii.

„Am discutat și acest subiect, fără a pune în discuție vreo decizie, pentru că deocamdată nu avem elemente ca să luăm vreo decizie. Am discutat însă acest subiect și suntem practic în consens. Există, evident, foarte mari rezerve față de o cooptare a UDMR la guvernare, dar există toată deschiderea pentru ca raporturile politice între Uniunea Social Liberală, implicit PNL, și UDMR să fie raporturi deschise și, acolo unde este nevoie, în interesul general, în interesul democrației, în interesul fiecăreia dintre formațiuni, să existe discuții pe orice subiect. Dacă însă vorbim despre guvernare, este evident că o asemenea idee creează foarte mare reținere, ca să nu spun că nu este agreată în PNL. Dar nu avem încă această problemă în față sau pe masă pentru a discuta și pentru a lua o decizie. Ceea ce vreau să vă spun și ceea ce vreau să afirm categoric este că în Uniunea Social Liberală nu există niciun fel de tensiune sau divergență pe această temă sau pe altele. Sunt atâția ani în față, o să apară și astfel de momente, dar nu vă pierdeți nici răbdarea, nici speranța, dar acum nu”, a conchis Antonescu.

2 răspunsuri to “Crin Antonescu: PNL este astăzi cel mai mare partid de dreapta. Am obținut cel mai bun scor în alegeri, după 1990”

  1. sictireli Says:

    Sarbatori fericite. La multi ani !


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat asta: