Memoria istoriei: „DECRET nr. 92 din 19 aprilie 1950 pentru nationalizarea unor imobile”

 

DECRET nr. 92 din 19 aprilie 1950 pentru nationalizarea unor imobile

EMITENT : CONSILIUL DE STAT

Publicat in BULETINUL OFICIAL nr. 36 din 20 aprilie 1950

 

ART. 1 Pentru intarirea si dezvoltarea sectorului socialist in economia R.P.R;Pentru asigurarea unei bune gospodariri a fondului de locuinte supuse degradariidin cauza sabotajului marei burghezii si a exploatatorilor care detin un mare numar deimobile;Pentru a lua din mina exploatatorilor un important mijloc de exploatare;Se nationalizeaza imobilele prevazute in listele anexe, inregistrate la Cancelaria Consiliului de Ministri sub Nr. 543 din 14 Aprilie 1950, care fac parte integranta din prezentul decret si la a caror alcatuire s-a tinut seama de urmatoarele criterii:

1. Imobilele cladite care apartin fostilor industriasi, fostilor mosieri, fostilor  bancheri, fostilor mari comercianti si celorlalte elemente ale marei burghezii.

2. Imobilele cladite care sint detinute de exploatatorii de locuinte.

3. Hotelurile cu intreg inventarul lor.

4. Imobilele in constructie, cladite in scop de exploatare, care au fost abandonate de proprietarii lor, precum si materialele de constructie aferente oriunde s-ar afladepozitate.

5. Imobilele avariate sau distruse de pe urma cutremurului sau a razboiului, claditein scop de exploatare si ai caror proprietari nu s-au ingrijit de repararea saureconstructia lor.

 

ART. 2 Nu intra in prevederile decretului de fata si nu se nationalizeaza imobilele proprietatea muncitorilor, functionarilor, micilor meseriasi, intelectualilor  profesionisti si pensionarilor.

 

ART. 3 Imobilele nationalizate trec in proprietatea Statului ca bunuri ale intregului popor,fara nici o despagubire si libere de orice sarcini sau drepturi reale de orice fel.

 

ART. 4 Prin imobile in sensul prezentului decret se inteleg atit terenul cu constructiunile,cit si instalatiile aferente, cu intreg utilajul existent pentru intretinerea imobilului.

 

ART. 5 Imobilele proprietatea sotului, sotiei sau copiilor minori se considera ca apartinindunui singur proprietar in ce priveste aplicatiunea prezentului decret.

 

ART. 6 Prin efectul prezentului decret, Statul se substituie in toate drepturile fostilor  proprietari.Locatarii cu orice titlu ai imobilelor nationalizate, inclusiv fostii proprietari carelocuiesc in aceste imobile, devin din momentul nationalizarii, chiriasii Statului.

 

ART. 7 Imobilele nationalizate prin efectul prezentului decret trec in administrareaComitetului Provizoriu al Sfatului Popular al comunei pe al carei teritoriu se afla.

 

ART. 8 Se pedepsesc cu 5-10 ani munca silnica si cu confiscarea averii, cei care vor vatama, distruge sau instraina, prin orice mijloace, bunuri sau instalatiuni supuse nationalizarii, precum si cei care vor zadarnici sau vor incerca sa zadarniceascanationalizarea prevazuta de prezentul decret.

 

ART. 9 Infractiunile la prezentul decret se constata, se urmaresc si se judeca potrivitdecretului Nr. 183 din 30 Aprilie 1949, pentru sanctionarea infractiunilor economice.

 

ART. 10 Comitetele Provizorii ale Sfaturilor Populare vor ingriji ca drepturile Statuluiizvorind din prezentul decret, sa fie inscrise in formele prevazute de lege.

 

ART. 11 Cu aplicarea prezentului decret se insarcineaza Comisia de Stat pentru AplicareaLegii Sfaturilor Populare.

 

ART. 12 Prezentul decret intra in vigoare pe data publicarii lui.Dat in Bucuresti la 19 Aprilie 1950.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat asta: