Moțiunea Crin ANTONESCU: PNL – Partidul dreptei românești

Sigla_PNL

Sursa informationala: Motiune Crin Antonescu

III. Consolidarea identității și forței PNL ca partidul dreptei românești

III.1. Dreapta autentică vs. dreapta imposturii

Realitatea ultimilor ani explică opțiunea Partidului Național Liberal pentru o construcție politică ce depășește granițele ideologice. Dincolo de acestea, noi ca liberali și toți partenerii noștri din Uniunea Social Liberală, deopotrivă de stânga și de dreapta, împărtășim același angajament pentru România, pentru democrație și valorile sale și aceeași viziune asupra societății românești.

Adversarii noștri politici au încercat să ne atace pe tema identității și au eșuat. În toată istoria ultimilor 20 de ani, PNL nu s-a abătut niciodată de la drumul său și nu șia abandonat niciodată identitatea. Indiferent de formulele politice și de alianță pe care le-am ales, într-un context sau altul, atașamentul nostru față de valorile liberale a fost întotdeauna nealterat și neîndoielnic. A fost la temelia acțiunilor noastre politice, indiferent că ne-am aflat la opoziție sau la guvernare, indiferent că am construit coaliții cu partneri de stânga sau de dreapta.

Din păcate societatea românească s-a confruntat cu o diviziune mult mai accentuată și periculoasă, iar opțiunea de făcut nu a fost între stânga și dreapta, așa cum au încercat să acrediteze adversarii politici, ci între populismul autoritarist și corupt pe de-o parte și forțele care rămân fidele valorilor democratice și economiei de piață pe de altă parte. În acest conflict locul PNL nu putea fi decât în proiectul politic al Uniunii Social Liberale. Rezultatele obținute de candidații liberali la alegerile locale și parlamentare sunt semnalul faptului că alegătorii noștri au înțeles
preeminența obiectivului comun și nevoia de unitate.

În acești ultimi ani, adversarii noștri politici din Partidul Democrat Liberal au pretins că reprezintă dreapta și s-au revendicat declarativ de la aceasta. Ce legătură are însă cu dreapta distrugerea mediului de afaceri și sufocarea economiei de către clientela politică; ce legătură au cu dreapta salariile tăiate și munca prost plătită; sau falimentarea educației și disprețul pentru valori? Evident niciuna. Ce are în comun dreapta și ce am putea avea în comun noi, Partidul Național Liberal, cu un sistem autoritarist care a funcționat nu în interesul public, ci împotriva lui? Evident nimic. Este de dreapta cineva care neagă votul popular ca instrument suprem în democrație; care nu doar acceptă, ci determină instituții nelegitimate democratic să prevaleze asupra drepturilor și libertăților cetățenești? Evident nu. Dreapta este incompatibilă cu acest tip de atitudine, așa cum dreapta nu înseamnă nici lipsa de preocupare pentru problemele profunde ale societății, la toate nivelurile sale.

Partidul Național Liberal este astăzi cel mai mare partid de dreapta din România și reafirmă ca obiectiv strategic pe termen lung reconstrucția dreptei autentice, bazată pe valori și nu derivată din conjuncturi și contrazisă de acțiunea politică.

Ne menținem deschiderea față de grupuri sau persoane publice care doresc să participe la acest efort de reconstrucție a dreptei, pe baza unor valori și convingeri comune. Am enunțat încă de la Congresul precedent conceptul unei „drepte integratoare” care să reunească diferite curente de gândire, de la cele creștin-democrate și conservatoare la cele ale adepte ale unui liberalism responsabil social. Parte a acestui obiectiv a fost realizat în ultimii ani. Ni s-au alăturat grupuri și personalități care veneau din aceste zone de identitate politică. Acest proces trebuie să continue având o grilă valorică foarte clară, în sensul că nu vom construi marele partid al dreptei cu presiuni administrative. Experiența arată că asemenea tipuri de unificare politică bazată pe accesul la resurse nu au durabilitate în timp, indiferent de ce parte a eșicherului politic au existat.

III.2. Un partid național și european

Partidul Național Liberal consideră că dimensiunea națională și cea europeană nu trebuie privite în termeni antagonici și nu se exclud reciproc. Dimpotrivă. În viziunea PNL, cele două dimensiuni se completează și potențează reciproc, ambele fiind parte a identității noastre politice. Vocația națională a PNL nu înseamnă nicidecum negarea europenismului sau punerea sub semnul întrebării a construcției europene, ci afirmarea identității naționale în interiorul Uniunii Europene și asumarea obiectivului ca România să devină o voce recunoscută și respectată în cadrul acesteia. Vocația europeană a PNL nu înseamnă, la rândul ei, renunțarea la suvernitate și nici acceptarea unui statut secundar în raport cu alte state membre, ci contribuția la comunitatea europeană și euroatlantică și parteneriatul cu celelalte țări în atingerea unor obiective comune.

În cei peste 20 de ani scurși din Decembrie 1989, Partidul Național Liberal a fost întotdeauna consecvent opțiunii proeuropene. Partidul Național Liberal a fost primul care a vorbit după căderea comunismului despre integrarea României în spațiul euro-atlantic, despre necesitatea ca țara noastră să devină parte a NATO și a Uniunii Europene. Guvernele din care au făcut parte liberalii au construit parcursul european al României și au asumat opțiunile decisive în acest sens. Însăși aderarea României la Uniunea Europeană s-a produs oficial în timpul guvernării liberale.

De aceea dezavuăm cu fermitate toate încercările adversarilor politici și ale propagandei lor de a pune sub semnul întrebării opțiunea europeană și euroatlantică a Partidului Național Liberal. De fapt, aceasta este încă una dintre falsele teme lansate de regimul Băsescu, încă una dintre falsele teme care arată lipsa de responsabilitate față de națiune a acestuia. Consensul politic în jurul opțiunii europene și euroatlantice, al parteneriatului strategic cu Statele Unite a fost un bun câștigat, poate cel mai important, al perioadei postdecembriste. Regimul populist și autoritar a reușit să pună la îndoială până și acest consens, inventând false diviziuniși încercând să creeze isterii pe teme de politică externă.

României nu false lecții de europenism îi lipsesc astăzi, România nu de propagandă goală de conținut are nevoie, ci de lideri care să o reprezinte cu onoare, demnitate și prestanță în Europa și în lume, care să vorbească în numele ei cu putere, convingere și patriotism, care să asume poziții curajoase în interesul național și în același timp să contribuie la creșterea și coeziunea construcției europene. Iar Europa însăși are nevoie de România ca partener puternic.

III.3. Consolidarea succesului electoral. Pregătirea pentru viitoarele alegeri

În intervalul scurs de la precedentul congres, Partidul Național Liberal și-a depășit irevocabil nu numai condiția de partid mic, exprimată într-o marjă procentuală restrânsă, ci și tipul de atitudine și mentalitate care îl ținea blocat la un nivel dereprezentare incongruent cu forța și angajamentului său. PNL a abandonat postura de partid secundar, care doar înclina balanța între două forțe mai puternice și s-a afirmat ca partid al inițiativei și acțiunii politice. PNL a înțeles și faptul că un partid mare are datoria de a asculta și de găsi soluții la nevoile unei întregi societăți,
are capacitatea de a răspunde unei arii largi de preocupări, venite din partea unor grupuri sociale diferite și de a le integra într-o viziune cuprinzătoare și coerentă. În acest interval, PNL și-a extins zona de adresabilitate și s-a deschis spre medii sociale diverse.

PNL a infirmat atât temele de atac ale propagandei adverse, cât și scepticismul celor care, pe baza experiențelor trecute, se îndoiau de capacitatea noastră de creștere. Pe de altă parte PNL a confirmat faptul că are forța nu doar de a se transforma ca partid, ci de a transforma întreaga scenă politică și de a schimba cursul evenimentelor prin deciziile sale. La trei ani de la momentul martie 2010 putem afirma că formarea Alianței de Centru-Dreapta împreună cu Partidul Conservator și a Uniunii Social Liberale împreună cu Partidul Social Democrat au fost opțiuni strategice corecte, care au pornit de la premisa că sistemului de putere patronat de Traian Băsescu trebuie să i se opună o construcție cât mai cuprinzătoare. Pe același principiu, PNL a recuperat și adus în rândurile sale oameni politici recunoscuți, cu notorietate sau popularitate, iar în același timp și-a deschis porțile pentru personalități ale lumii culturale și academice.

Deținând astăzi o treime din administrațiile locale și peste 150 de parlamentari, Partidul Național Liberal a îndeplinit obiectivul creșterii electorale către pragul de 30%, precum și pe cel de a deveni cel mai mare partid al dreptei. PNL și-a consolidat poziția în câteva zone importante (Bacău, Călărași, Bihor, Giurgiu, Brașov), dar mai ales a avut câștig de cauză în alte zone geografice și a dislocat fiefuri tradiționale, aparent inexpugnabile, ale adversarilor politici. Județe precum Cluj, Iași, Ilfov, Buzău, Satu Mare sau Mureș, mari municipii precum Timișoara, Galați sau Râmnicu Vâlcea, Sectorul 6 din București sunt astăzi conduse de liberali, deși cu trei ani în urmă câștigarea lor cu greu putea fi anticipată la o analiză realistă. Din punctul de vedere al geografiei politice, PNL s-a consolidat în Ardeal (Cluj, Satu Mare, Baia Mare, Bihor, Timișoara, Caraș) și trebuie să-și asume obiectivul de a deveni primul partid ca pondere în această regiune. De asemenea, PNL a creat zone de breșă, în care a schimbat echilibrul politic (Botoșani, Iași, Suceava, Buzău).

Nu în ultimul rând, PNL a crescut semnificativ la nivelul Bucureștiului în ansamblu. După un număr important de ani în care PNL, în ciuda potențialului, a obținut rezultate sub așteptări în capitală, 2012 a adus nu doar o creștere a scorului electoral și a reprezentării PNL la nivelul întregului București, ci și un progres vizibil în structurarea ca organizație puternică și eficientă. Dată fiind importanța practică și simbolică a Bucureștiului în ecuația politică, este nevoie de o strategie specială de consolidare și creștere a PNL la nivelul Capitalei. Pornind de la actuala stare de fapt, noua provocare pentru Partidului Național Liberal este de a transforma rezultatele obținute, pe fondul prezentului context, într-o consolidare politică de durată.

În ciuda evidentului salt calitativ în materie de organizare și mobilizare, suntem încă departe de exigențele unei organizații politice funcționale, iar construcția organizatorică pe care am început-o trebuie continuată. Acesta este, de altfel, și sensul schimbărilor din Statut, acela de a imprima mai multă funcționalitate partidului.

PNL trebuie să se pregătească din punctul de vedere al propriei construcții instituționale pentru perioada în care România se va întoarce la normalitatea democratică și în care va exista într-adevăr o competiție stânga-dreapta. Din acest punct de vedere, dincolo de momentul particular al Congresului, cu adevărat importante sunt acțiunile noastre ulterioare în materie de organizare. Ne așteaptă un an electoral 2014 diferit de 2012, în care nu putem miza doar pe valul de simpatie populară și care va necesita un efort organizatoric și de comunicare superior. Avem în fața alegerile prezidențiale, în care Partidul Național Liberal, prin prisma obiectivului strategic pe care și l-a asumat – acela de a da viitorul Președinte al României – are datoria să fie forța principală din perspectiva mobilizării și mesajului.

De asemenea, avem datoria de a întări partidul pentru competițiile electorale locale și parlamentare din 2016. PNL trebuie să fie pregătit să-și conserve și amplifice rezultatele indiferent de sistemul electoral sau formulele de alianțe ce vor exista în
acel moment.

Acestea sunt obiectivele strategice pe care prezenta moțiune la asumă pentru viitorul Partidului Național Liberal. Ele sunt susținute de aleșii locali și de parlamentarii PNL.
Ele reprezintă un angajament nu doar față de militanții partidului, ci și față de cetățenii României care ne-au acordat masiv încredere în 2012, încredere pe care suntem hotărâți să o onorăm, după cum suntem hotărâți să câștigăm și viitoarele competiții electorale.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat asta: