Prapastie intre visuri si realitatea de pe teren

Mircea Geoana a punctat astazi targeturile electorale pentru alegerile europarlamentare din 22-25 mai 2014: “(1) candidat la NATO de Secretar General, (2) portofoliu de Comisar European, (3) la nivel de PE sa tintim o pozitie de vicepresedinte, (4) o pozitie de conducere in grupului socialist din viitorul PE si (5) sefia unei comisii importante in PE”.

Realitatea de pe teren: (1) viitorul sec gen NATO va fi probabil un oficial din Turcia, Polonia, Portugalia, Tarile Baltice sau Norvegia, (2) portofoliul de Comisar European, Dacian Ciolos este in pole position, mai ales ca este sprijinit de catre Franta si Germania, (3) vice-presedinte al PE, destul de greu de ajuns la o asemenea pozitie deoarece partidele socialdemocrate din Marea Britanie, Germania, Franta, Spania si Italia isi adjudeca ex oficio acest post, (4) o pozitie de conducere a grupului socialist, unicul target realizabil, (5) seful unei comisii importante in PE, si acest target este greu de realizabil luand in calcul faptul ca seful de comisie se va atribui in formula fermoar primul de la PPE, al doilea de la SPE, al treilea ALDE in ordinea descrescatoare ale voturilor valabil exprimate.

Clasamentul partidelor participante la europarlamentarele din 2009 arata astfel:

#1 PdL (PPE), #2 CDU (PPE), #3 PD (PSE), #4 PP (PPE), #5 PSOE (PSE), #6 SPD (PSE), #7 UMP (PPE), #8 PO (PPE), #9 FDP (ALDE), #10 PS (PSE), #11 Labour (PSE), #12 LibDem (ALDE), #13 PASOK (PSE), #14 FIDESZ (PPE), ==> #15 PSD (PSE) <===, #16 PDL (PPE), #17 PSD-PP (PPE), #18 PNL (ALDE), #19 VVD (ALDE).


Structura politica a Comisiei Europene arata astfel: Presedinte PSD-PP (PPE), Vice-Externe Labour (PSE), Vice-Agenda Digitala VVD (ALDE), Vice-Administratie SMER-SD (SPE), Vice-Justitie CSV (PPE), Vice-Industrie FI (PPE), Vice-Transport ELR (ALDE), Vice-Concurenta PSOE (PSE).


Posturile din Comisi Europeana la care aspira PSD au fost distribuite in formatul: Presedinte PPE, 2 Vice-PPE, 2 Vice-PSE, 2 Vice-ALDE. In Comisia Europeana PPE ocupa 11 portofolii, ALDE 10, PSE 7.

In Parlamentul European distributia comisiilor arata astfel: PPE 10, SPE 7, ALDE 3, EFA (Ecologisti) 2, ECR 1, NGL 1. Daca luam in calcul doua factiuni eurosceptice atunci sansele ca PSD sa obtina sefia unei comisii din PE scad considerabil.

Pentru alegerile europarlamentare din 2014 se anunta urmatorul clasment:

#1 CDU (PPE), #2 FI (PPE), #3 PD (PSE), #4 PP (PPE), #5 PSOE (PSE), #6 SPD (PSE), #7 UMP (PPE), #8 PO (PPE), #9 FIDESZ (PPE), #10 Labour (PSE).

La acest clasament nu am adaugat victoriile de rasunet care le vor obtine Partidul pentru Dreptate si Justitie din Polonia, Front National, UKIP, Partidul Libertatii din Olanda, Partidul Libertatii din Austria. In concluzie prin logica matematicii PSD nu se poate clasa printre primele zece partide in Europa.Primele posturi si totodata cele mai importanta posturi se atribuie primelor zece clasate. Totodata la o serie de posturi sunt plasati si comisari din tarile mici si mijlocii, pentru a compensa o eventuala neparticipare la comisiile din Parlamentul European.

 

PNL are sansa istorica sa se claseze pe primul loc in ierarhia liberala europeana, luand in calcul un scor foarte slab al LibDem (9%) si al FDP (5%).

Reclame

Un răspuns to “Prapastie intre visuri si realitatea de pe teren”

  1. Paul-Sorin Tița Says:

    Din 2009, Geoană încă doarme.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat asta: