Uniunea Social Liberala: conexiuni si provocari (I)

Astazi 5 februarie 2011 sa infiintat Uniunea Social Liberala, alianta politica formata dintre Partidul Socialdemocrat, Partidul National Liberal si Partidul Conservator. O asemenea alianta nu a mai functionat in Romania. Conventia Democratica si Alianta „Dreptate si Adevar” au functionat numai in faza infiintari si lansarii politice. In faza accesului la putere, mai precis la probarea si aplicarea programelor politice, aceste aliante au esuat. Ambele aliante sau destramat. Marele perdant ale acestor aliante, a ramas PNTCD.

In zilele formarii USL, sa comentat non-stop si uneori pur demagogic despre doctrina. Doctrina Partidului Conservator este de centru-dreapta, social-conservatoare, care cuprinde atat elemente liberale, dar si cele sociale. Despre cuplajul liberalismului cu socialdemocratia moderna istoria recenta ne arata functionalitatea acestor coalitii guvernamentale aplicate cu succes in Germania, Marea Britanie, BeNeLux, Tarile Scandinave.

Liberalismul si socialismul se repereaza din epoca iluminismului si ambele doctrine au mostenit bagajul ideologic al Revolutiei Franceze.

Ambele ideologii au unic numitor comun: Ordinea.

Liberalismul nu poate functiona in haos si anarhie. Liberalismul are nevoie de ordine sociala, de statul de drept, de o legislatie transparenta, liberalismul este rezultatul statului rational (Max Weber).

Socialdemocratia secolul XXI accepta piata si capitalismul. Socialdemocratia se developeaza politic in dreptate sociala. Statul social nu poate functiona fara ordine sociala, fara statul de drept. Statul social este rezultatul ordinii sociale.

In paralel cu formarea USL in Romania, si alte tari UE se formeaza aliante politice intre dreapta si stanga democratica.

In Italia formatiuni liberale-conservatoare, crestindemocrate si socialdemocrate au infiintat alianta politica Nuovo Polo per L’Italia.

Manifestul politic il cititi aici.

Cultura politica italiana a evoluat insusi prin compromisul istoric intre stanga comunista si dreapta crestindemocrata.

In Franta Partidul Socialist si formatiunea social-gaullista Republique Solidaire testeaza formarea unei aliante post-electorale. Si cazul francez sare din tiparul unui sistem bipolar conflictual.

USL va trebui insa sa functioneze la toate nivele, sa aplice politici practice, transparente in spiritul comunitatii.

Partidul National Liberal a demonstrat ca poseda capacitatea maxima de coalitie: 1991-92, 1995-2000 CDR (alianta predominanta de partidele de centru-dreapta), 2003-07 ADA (alianta parafata cu un partid de stanga: PD).

In interiorul PNL toate curentele de centru si centru-dreapta trebuie sa se afirme. Liberalismul, centrismul, conservatorismul, crestindemocratia in toate nuantele doctrinare se pot regasi si emula in interiorul PNL.

Un exemplu ca aceasta platforme pot coexista: in interiorul Uniunii pentru o Majoritate Populara activeaza urmatoarele curente si platforme politice: liberalism-conservatorism, neogaullism, nationalism iluminat, social-liberalism, crestindemocratie, centrism, social-conservatorism, liberal-radicalism, social-progresism, ecologism de dreapta.

Istoria ne invata, ca fascismul, nazismul si legionarismul au aparut tocmai din faptul ca o formatiuniile democratice nu au realizat un front comun impotriva fascismului si statului totalitar.

In final doua observatii: PNL cand a format o alianta a participat la guvernare: 1996 si 2004. Cand PNL a jucat cartea solista, sa trezit pe banciile opozitiei: 1990, 1992, 2000, 2008.

PNL nu a fost creat pentru a legimita dictaturiile lui Carol Caraiman, Ion Antonescu si ale lui Zelea Codreanu. PNL a fost infiintat in scopul guvernarii. Teoria democratiei ne arata ca fiecare partid trebuie sa coalizeze cu fiecare partid politic. Si asta tocmai cu partide aflate la poluri opuse. In octombrie 1991 PNL intra in guvernul Stolojan, alaturi de FSN, PDAR si MER. O luna mai tarziu, mai precis in noiembrie 1991 PNL forma alaturi de PNTCD, PSDR, PAC, PER, FER si UDMR alianta politica Conventia Democrata.

Alianta politica USL este condamnata la buna guvernare. Asteptariile sunt enorme. Scorul electoral va pendula intre 60% si 65%.

Provocarea majora va incepe in secunda cand proiectul politic USL va deveni guvernul USL.

La dezbatere sunt invitati:

Lillick, Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Varujan Vosganian, Manuel, Dan Mihalache, Iulia Huiu, Transildania, George Serban, Calin Popescu Tariceanu, Dan Mircea Popescu, Rares Manescu, Alex Marin, Bogdan Duca, Cepeca, Garcia Muerte, Dan Patrascu, Constantin Gheorghe

5 răspunsuri to “Uniunea Social Liberala: conexiuni si provocari (I)”

  1. Toni Says:

    Ok, dacă o luăm ca pe o uniune împotriva unei forţe totalitariste, poate se susţine…
    Altfel, sub nici o formă!
    Cred că argumentele sunt evidente…
    Dar…
    A la guerre…

    • savulescugabriel Says:

      Asa au gandit si partidele democratice germane (socialdemocratii, Centrul Catolic, liberalii, regionalistii) in noiembrie 1932. Daca formau un bloc parlamentar comun, Hitler nu ajunge niciodata cancelar si implicit nu decreta starea de necesitate. Reperul istoric Hitler, dovedeste ca democratia se poate autodistruge.

  2. Uniunea Social-Liberala – O alianta necesara « transildania Says:

    […] si va rog sa cititi in completare si ce au scris deja Codrin Scutaru,  Iulia Huiu, Lilick, Gabriel Savulescu sau multi alti […]


Lasă un comentariu

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu