Beginning Of The End

Declinul PSD a inceput chiar in ziua, in care organizatorii si-au dorit un restart, un relaunch sau mai pe romaneste o relansare politica al hegemonului politic. PSD domina inca de la infiintare ca partid politic  sistemul de partide. Infiintat la 29 aprilie 1992 sub titulatura istorica de Frontul Democratic al Salvarii Nationale FDSN, PSD a reusit sa domine scena politica atat ca partid guvernamental, cat si in perioada de opoziite.

1992 – 1996 Trei Tradafiri 

Fisura din interiorul FSN a aparut inca in septembrie 1991, dar sa finalizat dupa alegerile locale din februarie-martie 1992. FSN sub conducerea lui Petre Roman, era deja un partid modern. Factiunea Iliescu-Barladeanu era inca ancorajaa intr-o Petreistroika fara final. La data scindarii FDSN reusea ca conserve cca. 32% din fostii parlamentari FSN.  FDSN a reusit performanta sa ramina la guvernare in perioda 1992-1996 intr-un format de coalitie alaturi de PSM, PRM si PDAR. Coalitia intitulata „Patrulaterul Rosu” a fost complet ineficienta. Reformele structurale au intirziat. Preturile au fost insa decontate de catre guvernele CDR.

Indeologia FDSN a fost dominata de un paternalism decupat din manualele socialismului stiintific. In 1992 in Occdent au aparut primele firme care operau in economia digitala, in acelasi timp piata de capital din Romnia era dezvoltata la nivel de telefax si afacerile se perfectat mai mult necontrolat intr-o zona al capitalului gri. FDSN nu a solutionat nicio privatizare. Rezultatul a fost pierderea guvernarii.

In aceasta perioada unica realizare este schimbarea titulaturii in Partidul Democratiei Sociale din Romania PDSR. Se observa obsesia pentru clarificare doctrinara. PDSR este in aceasta perioada rosu la patrat. Emana un discurs clar de stanga. Exista o adversitate verbala fata de CDR si in general fata de partidele de dreapta. Cu toate acestea PDSR NU este primit in Internationala Socialista. In acelasi timp FSN devine PD (FSN) si se apropie tot mai mult de doctrina liberala. In ciuda aceste apropieri PD (FSN) este primit in Internationala Socialista.

1996-2000 Descoperirea parlamentului

Ajuns pe bancile opozitiei PDSR descopera parlamentarismul si incepe sa faca opozitie guvernelor CDR. PDSR incepe un dialog cu societatea civila, invita presa la seminarii. Incepe sa isi fidelizeze un segment important din presa. Cu toate acestea PDSR este concurat de ApR si PRM. Pe fundalul degringoladei partidelor de dreapta PDSR a revenit la guvernare.

2000 – 2004 Cand Stanga guverneaza la Dreapta

Guvernarea Nastase a fost una exclusiv axata pe reforma economica. In acelasi timp PSDR devine PSD si este primit in Internationala Socialista. Congresele PSD sunt vizitate de personalitati ale stangii europene. PSD isi sendimenteaza si conserva un electorat fidel de 35-40%. Tot in aceasta perioada este infiintat Institutul Sincai, think-tankul socialdemocrat. In aceasta perioada PSD domina absolut tot: nu exista comuna, oras, municipiu in aceasta perioada sa nu fi avut o influenta mai mare sau cel putin sa nu fie controlat de PSD. Cu toate acestea PSD pierde guvernarea in decembrie 2004. Infringerea din 2004 este inceputul declinului ca partid politic.

2004-2012 Maratonul catre Palatul Victoriei

In aceasta perioada de timp PSD face absolut toate eforturile pentru a reveni la guvernare. Se aliaza cu PDL, dupa aceea sufera infrangeri dureroase la prezidentiale, dar numai prin artificiul USL PSD revine la putere.

2012 – 2018 Betia puterii

Dupa revenirea la guvernare in mai 2012 PSD forteaza suspendarea lui Basescu, actiune politica care se sfarseste intr-o coabitare cu Traian Basescu. PSD inregistreaza esecuri dupa esecuri. Rosia Montana, Colectiv si pierderea guvernarii in 2015 sunt legate de PSD. Victoria din alegerile parlamentare din 2016 este risipita prin schimbarea celor doi premieri. Astazi (iunie 2018) PSD a ajuns la minus infinit. Daca duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare PSD ar obtine un scor sub 30%. PSD a abandonat simborile de stanga. Sarbatoarea de 1 Mai a fost complet ignorata. In trecut gratarul de 1 Mai se sarbatorea la mare fast cu Steagul Rosu Muncitoresc. La 1 Mai 2018 steagul rosu muncitoresc a ramas in pivnita. Discursiv PSD nu mai este un partid de stanga.

2018 – 2020 Apocalipsa dupa Liviu Dragnea

Ireversibil Liviu Dragnea va fi condamnat si in a doua secunda PSD va imploda. PSD din iunie 2018 este asemenator unei secte care in secunda apocalipsei practica sinuciderea in grup. Partidul nu mai poate fi salvat.

Alegerile europarlamentare si prezidentiale sunt ca si pierdute. La europarlamentare PSD va obtine un scor de 15%, voturile electoratului traditional PSD se vor duce spre ALDE si ProRomania. Si alte partide socialdemocrate precum PSoR si Partidul Demnitatii Sociale vor capta voturile  socialdemocratului dezorientat. PSD nu are niciun candidat prezidentiabil. De nevoie PSD il va sustine – cel putin formal – pe Calin Popescu Tariceanu drept candidat comun PSD-ALDE.

Titanicul socialdemocrat se scufunda incet si sigur. Mene mene mene mene tekel PSD!

Unica optiune de salvare politica este schimbarea numelui. Aceasta optiune detine trei variante.

1). Partidul National

Nationalismul este cea mai virulenta ideologie. Nationalismul capteaza un electorat fidel. Daca PSD si-ar schimba discursul si titulatura ar putea supravietui politic. Un lider sau un grup de lider se gasesc in perioada post-Dragnea. In Romania zilei de astazi un sfert din electorat proiecteaza esecul personal pe seama „americanilor” sau din „cauza Europei ne merge asa de rau”. Vinovatii pot varia in functie de necesitati. Asemenea dusmani mobili pot fi montati si demontati in functie de campanie.

2). Partidul Romania Mare

Partidul Romania Mare este un brand. Un brand care poate fi reinventat. Cu aparatul intact al PSD un asemenea brand poate sa colecteze destule voturi, incit noul vechiul PSD/PRM sa ramina principalul partid de opozitie. Dar operatiunea de rebranding se opreste aici.

3). Partidul National Taranesc Crestin Democrat

PNTCD este un brand si mai mult de atat. PNTCD este Comoara din Caraibe. PNTCD nu a participat ca partid politic la alegerile din 2016. Dar a sustinut Alianta Noastra condusa de Marian Munteanu. Un brand ca PNTCD poate fi revitalizat daca se investeste o suma considerabila. PNTCD este asemanator unei echipe traditionale care joaca in liga a IV si este cumparata de un sponsor chinez si dupa sase ani si patru promovari consecutive joaca in Champions League. Preluarea PNTCD se va face atunci cand PSD va atinge punctul minim. In secunda cand PSD este pe fundul oceanului, naufragiatii socialdemocrati vor reinvia in catafalcul taranist. Acest proiect are o singura variabila. Temporizare rachetarii. Totul depinde de timing, de momentul cand se va realiza rebrandingul . PSD/PNTCD va avea un discurs populist de stanga adresat paturilor sarace din mediul rural si urban. In cifre reci avem un electorat de minim 35% care ar vota o formatiune populista de stanga, anti-sistem si anti-UE. PNTCD nu mai este membru PPE si transferul la o familie politica eurosceptica este o pura formalitate.

Atentionare: daca partidele de dreapta PNL, PMP, USR si RO+ isi inchipuie ca maine PSD va dispare din galaxie sau se va evapora se insala amarnic. PSD este un cameleon politic care in functie de conjunctura isi va schimba titulatura si ideologia si detine resursele si capacitatea necesara sa supravietuiasca oricarui sistem electoral. Si totul depinde de participarea efectiva la urne. Daca in ziua votului se doarme in sosoni si ne scarpinam pe burta si asteptam sa preluam guvernarea, o sa ne trezim cu Pavelescu & Company. Sau ca un zombie socialdemocrat imbracat in zestre taranesti.

Et si omnes scandalizati fuerint in te, sed non ego!

Lasă un comentariu

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu