Memoria istoriei: „Votati Ion Ratiu – Omul in care puteti avea incredere!”

In alegerile parlamentare si prezidentiale din 1990 partidele de dreapta: PNL si PNTCD si-au sustinut proprii candidati prezidentiali: Radu Campeanu din partea PNL, Ion Ratiu din partea PNTCD.

Tripleta dreptei in alegeriile parlamentare si prezidentiale din 20 mai 1990:

Corneliu Coposu, Presedintele PNTCD (1990-95), Ion Ratiu, candidatul prezidential al PNTCD, Radu Campeanu, presedintele fondator PNL  (1990-93), candidat la prezidential din partea PNL.

Ion Augustin Raţiu (n. 6 iunie 1917, Turda – d. 17 ianuarie 2000, Londra) a fost un politician român, reprezentant al Partidului Naţional Ţărănesc (devenit ulterior PNŢCD).

Între 1940 şi 1990 a locuit în Regatul Unit, unde a înfiinţat (în 1979, împreună cu soţia sa, Elisabeth) şi finanţat Fundaţia Raţiu. De asemenea, a fondat în 1984 Uniunea Mondială a Românilor Liberi.

După repatriere, în ianuarie 1990, a ajutat la refacerea PNŢ alături de Corneliu Coposu, devenind vicepreşedinte al PNŢCD.

La 8 ianuarie 1990, Tribunalul Municipiului Bucureşti a înregistrat prima cerere de înscriere a unui partid, aceea a Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, noua titulatură a PNŢ, pusă în acord cu apartenenţa la Internaţionala Creştin Democrată.

În perspectiva alegerilor din 1990, Delegaţia Permanentă a partidului, întrunită la 6 aprilie 1990, a desemnat pe Ion Raţiu drept candidat prezidential al PNTCD.

A obţinut 4,29 % din voturi, respectiv 617.007 VVE şi s-a plasat pe locul 3.

A fost ales deputat de Cluj din partea PNŢCD la alegerile din 20 mai 1990, respectiv la cele din 1992. În 1996 a fost ales deputat de Arad, tot din partea PNŢCD.

În 1991 a înfiinţat ziarul Cotidianul. Are 2 copii – Indrei şi Nicolae. A decedat la Londra, la 17. ianuarie 2000.

Sursa: Wikipedia.org

„Cred ca pot sa spun cu toata taria ca ma consider un om fericit pentru ca am avut norocul sa traiesc destul pentru a vedea istoria reintrand in matca si ca mi s-a acordat cea mai mare demnitate, aceea de a-mi sluji tara. Pe langa asta, toate celelalte neplaceri, infrangeri, dezamagiri, le consider balbaieli ale unei lumi pe cale de primenire. O lume pe cale sa-si vindece ranile si sa-si construiasca sau sa-si reconstruiasca o morala. Optimismul meu robust ma face sa cred astfel. Va invit sa credeti in fericire.”  Ion Ratiu, decembrie, 1999

Astăzi Ion Rațiu ar fi împlinit 93 de ani. S-a născut la 6 iunie 1917 la Turda, și provine dintr-o veche familie transilvană, care a dat mai multe generații de luptători pentru cauza națională a românilor. În cei 50 de ani de exil, nerenunțând la cetățenia română, indiferent de calitatea deținută (gazetar, om de afaceri, om politic etc) a rămas un fidel apărător al valorilor autentice românești și un militant neobosit în vederea democratizării vieții politice din țara noastră.

După Revoluția anti-comunistă din 1989 s-a întors în România, activând politic în PNȚCD. Din păcate, după 5 decenii de teroare bolșevică, puțini români i-au înțeles mesajul. După un îndelungat exil în decursul căruia a acumulat o experiență politică impresionantă, Ion Rațiu a venit acasă dorind să pună aceste calități în serviciul neamului său.

Cu toate acestea, despre dânsul s-a spus că este cel mai bun președinte pe care România nu l-a avut…

Ion Rațiu va rămâne un nume de referință în istoria partidului nostru și a țării. Activitatea și mesajul său sunt continuate, în serviciul națiunii române, de fiii acestuia prin intermediul fundației care îi poartă numele.

6 iunie 2010
Mihai Cucerzan

Sursa: PNTCD Cluj

Citeste la Dreapta!

Citeste http://AliantaDreptei.wordpress.com

 

4 răspunsuri to “Memoria istoriei: „Votati Ion Ratiu – Omul in care puteti avea incredere!””

  1. Ce bloguri de politicieni citiţi? « Un blog cu atitudine Says:

    […] dincolo de index, rămâne influenţa. Aici este interesant. 44.418877 […]

  2. Ştefan Says:

    Atunci s-a ratat marea şansă a României! Cât ar fi însemnat acest om în fruntea ţării!!!

    • Candid Says:

      Da, ai dreptate. In 1990, populatia a cazut victima sforariei lui Iliescu cu raspunsul la intrebarea-capcana: „ce ai facut in ultimii cinci ani?”, adica, taman perioada in care propagandistul pcr nu mai indeplinea vreo functie in partid si respectiv in stat. Pana atunci insa fusese propagandist de frunte, iar dupa cearta cu Ceausescu in 1971, n-a fost disident cum incerca zambaretu’ sa ne convinga, ci s-a reciclat prin activitate la nivel judetean(ca prim secretar la Iasi, de exemplu), nu doar la dat din gura…
      In 1992, Coposu, care il ura in sinea lui pe Ratiu, a manevrat astfel incat sa nu fie desemnat Ratiu drept candidat al Conventiei, desemnandu-l pe momaia de Constantinescu, care habar nu avea de foarte multe probleme, plus ca era un fost comunist activ, la nivelul Universitatii Bucuresti, dar si total necunoscut populatiei. Lui Ratiu i-au cerut sa dea 200.000 de dolari ca sa fie desemnat drept candidat la presedintie. Ratiu le-a spus clar: am sa dau bani partidului, cum am dat si pana acum, dar nu-mi cumpar candidatura. Asta era diferenta dintre un om ce stia cum e cu democratia si mioriticii nostri care stiau doar sa-i ceara bani…..
      Mai Mult, Coposu n-a avut taria sa-si recunoasca greselile tactice si strategice in conducerea Conventiei si a PNTCD, luand rezultatele la alegerile din 1992, drept un semisucces, in loc de esec clar.

      • mihai Says:

        Interesanta legatura cu Coposu…este adevarat 100% ce ai scris? Caci in acest caz se mai schimba putin istoria…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

%d blogeri au apreciat: