Memoria istoriei: 4 iulie 1990, se infiinteaza Partidul National Liberal – Aripa Tanara PNL-AT

Istoria Partidul National Liberal-Aripa Tanara

PNL-AT sa format la data de 23 iunie, drept platforma-politica in interiorul PNL.

La 4 iulie 1990 liberalii Horia Rusu, Dinu Patriciu, Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Chiliman, Radu Boroianu, Viorel Catarama si Raymond Luca infiintau Partidul National Liberal-Aripa Tanara PNL-AT. Formatiunea neoconservatoare a inclus punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara în statutul partidului.

La data de 23 iulie 1990 PNL-AT era inregistrat drept partid politic in registrul partidelor politice. Iar in septembrie 1990 Dan Trepcea reprezinta Aripa Tanara la sedinta biroului executiv al Internationalei Liberale.

Oficiosul PNL-AT era Viitorul Liberal.

In aprilie 1991 PNL-AT a semnat alaturi de FSN, PDAR si MER acordul politic „Carta pentru Reforma si Democratie”. In urma acestui acord PNL a participat in cadrul guvernului Roman II cu doi secretari de stat: Radu Boroianu (cultura) si Viorel Catarama (industrie si comert).

Calin Popescu Tariceanu candideaza din partea PNL-AT pentru postul de Primar General al Muncipiului Bucuresti.

In iunie 1992 din PNL-AT se desprinde Noul Partid Liberal NPL. Formatiunea il alege pe Viorel Catarama drept presedinte, secondat de Calin Popescu Tariceanu, Andrei Chiliman, Radu Boroianu, Viorel Catarama.

In alegerile din septembrie 1992 NPL obtine 0,53% la Camera Deputatilor si 0,58% la Senat.

Candidate-member al Internationalei Liberale in 1994.

La Congresul de înfiinţare al PNL-AT timisoreanul Horia Rusu este ales drept presedinte-executiv al PNL-AT.

În 1993, prin fuzionarea PNL-AT cu o grupare din PNL-CD, ia naştere PL 93, considerat cel mai modern partid de pe scena politica. PL’93 adopta un program politic neoconservator.

In alegerile locale din 1992 PNL-AT obtine 1%.

In mai 1992 PNL-AT formeaza alaturi de PNL-CD Alianta Liberala si adera in iunie la Conventia Democrata. Pe listele CDR PNL-AT obtine 1,75% din portofolile parlamentare ale CDR.

In 1993 PNL-AT fuzioneaza cu o serie de grupuri liberale din PNL, PNL-CD si PAC formand Partidul Liberal 1993 PL’93.

In alegerile locale din 1996 PL’93 obtine 3%. In vara lui 1993 PL’93 si PAC formeaza Alianta National-Liberala. ANL obtine 1,75% in cadrul alegeriilor parlamentare ale aceluiasi an.

PL’93 fuzioneaza in 1997 cu Partidul National Liberal-Conventia Democrata formand Partidul Liberal.

In septembrie 1998 PL fuzioneaza prin absorbtie in PNL.

Citeste la Dreapta!
Citeste http://AliantaDreptei.wordpress.com

IMG_2735

4 răspunsuri to “Memoria istoriei: 4 iulie 1990, se infiinteaza Partidul National Liberal – Aripa Tanara PNL-AT”

  1. Raymond Luca Says:

    Draga Gabriel,
    Citeva rectificari:
    Ultimul personaj din fotografie nu este Ticu Dumitrescu, ci Otto Weber, presedinte PER.
    Fuzionarea PL’93 cu PNL prin absorptie a avut loc in 1997, nu 1998.
    Numai bine,
    Raymond

    • savulescugabriel Says:

      Multumesc pentru rectificare. Din informatiile mele fuziunea prin absorbtie cu PNL-CD sa realizat in iunie 1987. Cerveni sa opus la aceasta fuziune, si ulterior a infiintat Partidul Liberal Democrat Roman PLDR, formatiunea care a candidat in alegeriile parlamentare si prezidentiale din 2000. Ulterior PLDR a fuzionat prin absorbtie in PNL-Campeanu. PNL-Campeanu a fuzionat prin absorbtie in PNL in septembrie 2003.

      Din datele mele survin urmatoarele:

      14 iunie 1997 – are loc, la Bucuresti, „Congresul Unificarii Liberale”, care aduce Partidul Liberal ’93, condus de Dinu Patriciu, in cadrul Partidului National Liberal – Conventia Democratica, condus de Niculae Cerveni, sub aceasta denumire si pastrand structura juridica a PNL-CD, fapt consfintit si de justitie. La 28 octombrie 1997 Sectia a III-a Civila, prin Sentinta civila nr. 22/1997, dispune schimbarea denumirii PNL-CD in Partidul Liberal.

      In aprilie 1998 Partidului Liberal a fuzionat prin absorbtie cu Partidul National Liberal, fuziunea sanctionata prin Delegatia Permanenta PNL din septembrie 1998.

  2. Raymond Luca Says:

    Draga gabriel,

    A trecut ceva timp si am inceput sa mai uit si eu … Dar ceva totusi mai doresc sa mentionez: in pofida tutror informatiilor care apar in media, Dinu Patriciu nu a fost niciodata presedinte PNL-at sau PL’93. La conducerea PNL-at s-au succedat intre iulie 1990 – mai 1992 Andrei Chiliman, Radu Boroianu si din mai 1992, in urma Congresului al 3-lea al PNL-at, presedinte executiv a devenit Horia Rusu.
    In februarie 1993, la Congresul de unificare dintre PNL-at si grupusculele liberale din PNL si PNL-cd tot Horia Rusu a fost ales presedinte executiv al noului partid PL’93. La acel congres s-a instituit si functia de lider pentru a permite existenta de factiuni in cadrul partidului. Lideri au devenit Horia Rusu, Dinu Patriciu (alesi din primul tur) si Dinu Zamfirescu (ales in al doilea tur). Au mai candidat subsemnatul (m-am retras in al doilea tur) si Valeriu Stoica.
    Nici dupa absorptia grupului civic-liberal din PAC structura de conducere la virf (doar in comitetul director au mai intrat citiva pacisti) nu a fost schimbata pina la unificarea cu PNL.

  3. savulescugabriel Says:

    Multumesc pentru raspuns. PL-93 a fost unicul partid de dreapta care a introdus notiunea de lider.


Lasă un comentariu

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu