Dinu Patriciu 1950 – 2014

Foto: Wikipedia.org

Dinu Patriciu s-a nascut pe 3 august 1950 in Bucuresti si este fiul cunoscutului petrolist si profesor Valeriu Patriciu. Tatal sau a fost profesor de geologie la Politehnica din Timisoara in perioada 1930-1950, iar apoi, pana in 1958, profesor la Universitatea din Bucuresti. Pana in 1947, el a detinut si functia de director al companiei Shell Romania.

Valeriu Patriciu a fost arestat in doua randuri, in 1945 si in 1948, de Siguranta, respectiv Securitate, iar in 1958 a fost dat afara din invatamantul superior pe motiv ca ar fi sprijinit anumite grupuri de rezistenta din Prahova. Pana in 1964, cand a fost reabilitat, sotia sa a fost nevoita sa lucreze ca laboranta pentru a-si intretine familia.

Activitate politica:

În anul 1990, Dinu Patriciu devine membru fondator al PNL. În legislatura 1990-1992, a fost ales ca deputat de Timiș pe listele PNL. A făcut parte din Comisia pentru administrație centrală și locală, amenajarea teritoriului și urbanism și din Comisia pentru echilibru ecologic și protecția mediului.

După o scurtă perioadă de la alegeri, intrând în conflict cu vechii liberali, Dinu Patriciu, împreună cu Călin Popescu-Tăriceanu, Horia Rusu și Viorel Cataramă, au provocat o sciziune în partid prin înființarea la 25 iulie 1990 a PNL-Aripa Tânără, formațiune ce va fi condusă de Horia Rusu.

coposu-tariceanu-patriciu-chiliman

Foto: Corneliu Coposu, Calin Popescu Tariceanu, Dinu Patriciu si Andrei Chiliman. Fotografia dateaza din primavara anului 1992, an in care Partidul National Liberal – Aripa Tanar PNL-AT adera la CDR.

Foto: corneliu-coposu.ro

În anul 1991, PNL-Aripa Tânără semnează, alături de FSN, “Carta pentru Reformă și Democrație”, intrând în Guvernul Petre Roman II remaniat.

În legislatura următoare (1992-1996), a fost ales ca deputat de Dâmbovița pe listele Conventiei Democrate Române.

În anul 1993, PNL-AT se transformă în PL ’93, prin unirea cu unele ramuri disidente din PNL.

A fost lider al Grupului parlamentar al Partidului Liberal 1993 și al Partidului Alianței Civice (octombrie 1992 – decembrie 1994) si a făcut parte din Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic (până în noiembrie 1995) și din Comisia pentru buget, finanțe și bănci (din noiembrie 1995).

În anul 1996, candidează la funcția de primar general al municipiului București, ca reprezentant al PL ’93. Acest partid va fuziona cu PNL în aprilie 1998.

In iunie 2003 Dinu Patriciu se retrage din activitatea politica. Membru al filialei PNL Prahova.

Dinu Patriciu a decedat in urma unei infectii pulmonare. Dumnezeu sa-l ierte!

 

Un răspuns to “Dinu Patriciu 1950 – 2014”

  1. Tweets that mention La Multi Ani Dinu Patriciu! « ALIANTA DREPTEI -- Topsy.com Says:

    […] This post was mentioned on Twitter by la multi ani, Dan. Dan said: BASE, azi e ziua lu' PATRICIU :)) https://aliantadreptei.wordpress.com/2010/08/03/la-multi-ani-dinu-patriciu/ […]


Lasă un comentariu

Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Florin Citu

A look at financial markets and government policies through the eye of a skeptic

La Stegaru'

"Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!", Nicolae Pescaru

ADRIAN NĂSTASE

Pune întrebarea și, împreună, vom găsi răspunsul!

Sociollogica

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Carl Schmitt Studien

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu