Populismul duce doar la criza …mai avem putin!
Liviu Dragnea si echipa lui de mincinosi ar trebui sa se uite la ce se intampla in aceste zile cu Argentina.
Argentina a cerut de la FMI un imprumut de 30 de miliarde de dolari. Este in criza. Din nou.
De ce este importanta Argentina pentru Romania? Simplu.
In perioada 2009- 2014 deficitul bugetar avea o medie de 2.9% pe an iar datoria publica de 40% din PIB. Adica in fiecare an se jucau cu focul si incarcau bugetul cu masuri populiste. O mare parte din masurile respective au fost copiate de Dragnea in programul lui de guvernare. Ah, si inca ceva rata inflatiei era pe 4%.
Astazi cu un deficit de 6% si o datorie publica de 50% din PIB (sub nivelul de 60% nu?) si o rata a inflatiei de 25% (cand inflatia scapa de sub control pentru ca politica monetara este condusa politic), Argentina este din nou in criza.
Bineinteles ca in 2015-2017 guvernul de la Buenos Aires spunea ca asa ceva nu se poate intampla.
Sunt multe lucruri similare intre Argentina si Romania. De la masurile populiste la retorica oficiala care spune ca deficitele bugetare si de cont curent nu conteaza. Si nici datoria publica. Ei, uite ca toate conteaza.
Dar mai exista ceva asemanator si are o importanta majora pentru sanatatea unei economii. In Argentina sectorul financiar-bancar a scazut din importanta ca procent din PIB de la 60% la 20%. Acest lucru arata de cele mai multe ori ca guvernul are o politica anti-investitori straini. Va este clar de unde se inspira Dragnea? Si in Romania sectorul financiar bancar scade pentru ca nimeni nu mai vine sa investeasca.
Romania si Argentina asteptau sa primeasca invitatia de a intra in OECD in Mai 2018.
Dar in ambele cazuri vedem doua economii care se indeparteaza de structurile si valorile pe care le respecta tarile membre OECD.
Romania si-a distrus sansele prin atacul la justitie si retorica bolsevica impotriva sectorului privat. Argentina a intrat in criza. Dar ambele tari inca mai spera intr-un miracol.
Am mai spus si o repet, este prea tarziu pentru Romania sa evite o criza de proportii..ramane sa aflam cat o sa fie de dureroasa.
P.S. Astazi la ora 9:00 INS publica rata inflatiei pentru luna aprilie. Sa vedem cat suntem de aproape de 6%.
Text: Florin Citu
Falimentul de stat va deturna in miscari de strada, haos si anarhie. Case-study: Argentina, 2001.
Citeste la Dreapta!
11/05/2010 la 19:10
Asa a dorit Maria Sa presedintele/premier, sa fie.
O tara divizata, plina de ura si speriata.
Suntem pe marginea prapastiei.
12/05/2010 la 07:20
Mai stii!
http://victorionescu.wordpress.com/2010/05/12/actiune-tnl-pe-15-mai/
26/11/2010 la 11:37
[…] care, din partea Fondului Monetar International, raspunde de Romania se numeste Jeffrey Franks. El este autorul dezastrului din Argentina. Argentina, cu mai multa vreme in urma, a decis sa colabor… Facand imprumuturi. Adica exact ceea ce a decis si tripleta Basescu – Isarescu – Boc. […]
23/05/2011 la 07:20
Super articolul, si video-urile. Brava!
10/06/2011 la 19:19
[…] Case study faliment de stat: ARGENTINA 2001/02 […]